Page 26 - Kuchárka II.
P. 26
odpadových látok, k udržiavaniu telesnej teploty, je lubrikačným prostriedkom pre kĺby,
napomáha tvorbe slín /viete, že denne produkujeme cca 1,7 l slín?/. No, čo je najdôleži-
tejšie – reguluje náš pocit hladu. Hoci ľudský mozog je dokonalý, nevie rozoznať, či sme
hladní, alebo iba smädní.
Preto pred každým jedlom vypiť pohár vody. Denný príjem má byť aspoň
8 pohárov. Káva, čierne čaje dehydratujú. Vhodné sú bylinkové a zelené čaje,
džúsy riedené vodou /50:50/ a čistá pramenitá voda.
2. ÚPRAVA HMOTNOSTI – zabezpečiť rovnováhu PRÍJEM – VÝDAJ.
3. TELESNÁ AKTIVITA
– Ešte ako praxujúca študentka na internom u p. prim. Gavalca som sa dozvedela, že
najlepšie sa cukor spaľuje rýchlou chôdzou najmenej 5 km denne. Pacienti povinne chodili
dve hodiny dopoludnia a dve popoludní na prechádzky a veľmi sa čudovali, že liečbu majú
rovnakú ako doma, ale výsledok bol vynikajúci. Tento názor som si osvojila a je vlastne
mojou jedinou liečbou /zatiaľ/ cukrovky, hoci som sledovaná už viac ako tri roky.
CIEĽ diéty a liečby – udržať glykémiu a koncentráciu lipidov v normálnych hod-
notách. Ľudsky povedané – zabrániť kolísaniu cukru, aby nedochádzalo k enormnému
vzostupu, alebo naopak k poklesu jeho hladiny. Obidva stavy sú veľmi nepríjemné. Po-
vinnosťou každého diabetika je nosiť vo vrecku kocku cukru, alebo GLUCO TABS – a pri
prvých príznakoch hneď použiť. /Kto z nás diabetikov nosí pri sebe vo vrecku aj papierik
s upozornením: „ Nie som opitý, som diabetik?” Stavím sa o dobrý rezeň, že nikto. A tak
sa často stáva, že diabetik v kóme je považovaný za opitého a nik mu nedá pomoc./
Doporučované technologické postupy prípravy jedál pre diabetikov sú
VARENIE, DUSENIE, GRILOVANIE, RÝCHLE OPEKANIE a iba občas smaže-
nie.
Veľa receptov v tejto knižočke je takých, že diabetik ich môže použiť. Pár však pri-
dám, aby ste si nemysleli, že neberiem diabetes vážne.
TALIANSKA PARADAJKOVÁ POLIEVKA SO ŠPAGETAMI
4 ošúpané paradajky, 1/2 cibule, 1 PL olivového oleja /Pomace/ , 1 a 1/2 mrkvy,
4 ružičky karfiolu, niekoľko hráškov, neenergetické sladidlo, 1 bobkový list,
4 zrnká čierneho korenia, 10 g špagiet, kosťový vývar, soľ.
Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme ošúpané pokrájané paradajky, na pásiky pokrája-
nú mrkvu, hrášok, karfiol a dusíme 4-5 minút. Zalejeme kosťovým vývarom, osolíme, ocukríme
a varíme 30 min. V slanej vode vyvaríme špagety, ktoré vložíme do polievky a ešte spolu cca
3 minúty povaríme /na 2 porcie/.
KÔPROVÁ POLIEVKA SO ZEMIAKMI
60 g zemiakov, 1/2 dcl kyslej smotany, ½ vajca, kôpor, voda /vývar z kostí/, soľ
1 PL múky
- 24 -