Page 26 - Kuchárka II.
P. 26

odpadových látok, k udržiavaniu telesnej teploty, je lubrikačným prostriedkom pre kĺby,
               napomáha tvorbe slín /viete, že denne produkujeme cca 1,7 l slín?/. No, čo je najdôleži-
               tejšie – reguluje náš pocit hladu. Hoci ľudský mozog je dokonalý, nevie rozoznať, či sme
               hladní, alebo iba smädní.
                    Preto pred každým jedlom vypiť pohár vody. Denný príjem má byť aspoň
               8 pohárov. Káva, čierne čaje dehydratujú. Vhodné sú bylinkové a zelené čaje,
               džúsy riedené vodou /50:50/ a čistá pramenitá voda.


               2. ÚPRAVA HMOTNOSTI – zabezpečiť rovnováhu PRÍJEM – VÝDAJ.

               3. TELESNÁ AKTIVITA


                    – Ešte ako praxujúca študentka na internom u p. prim. Gavalca som sa dozvedela, že
               najlepšie sa cukor spaľuje rýchlou chôdzou najmenej 5 km denne. Pacienti povinne chodili
               dve hodiny dopoludnia a dve popoludní na prechádzky a veľmi sa čudovali, že liečbu majú
               rovnakú ako doma, ale výsledok bol vynikajúci. Tento názor som si osvojila a je vlastne
               mojou jedinou liečbou /zatiaľ/ cukrovky, hoci som sledovaná už viac ako tri roky.


                     CIEĽ diéty a liečby – udržať glykémiu a koncentráciu lipidov v normálnych hod-
               notách. Ľudsky povedané – zabrániť kolísaniu cukru, aby nedochádzalo k enormnému
               vzostupu, alebo naopak k poklesu jeho hladiny. Obidva stavy sú veľmi nepríjemné. Po-
               vinnosťou každého diabetika je nosiť vo vrecku kocku cukru, alebo GLUCO TABS – a pri
               prvých príznakoch hneď použiť. /Kto z nás diabetikov nosí pri sebe vo vrecku aj papierik
               s upozornením: „ Nie som opitý, som diabetik?” Stavím sa o dobrý rezeň, že nikto. A tak
               sa často stáva, že diabetik v kóme je považovaný za opitého a nik mu nedá pomoc./

                    Doporučované  technologické  postupy  prípravy  jedál  pre  diabetikov  sú
               VARENIE, DUSENIE, GRILOVANIE, RÝCHLE OPEKANIE a iba občas smaže-
               nie.

                     Veľa receptov v tejto knižočke je takých, že diabetik ich môže použiť. Pár však pri-
               dám, aby ste si nemysleli, že neberiem diabetes vážne.



               TALIANSKA PARADAJKOVÁ POLIEVKA SO ŠPAGETAMI


                        4 ošúpané paradajky, 1/2 cibule, 1 PL olivového oleja /Pomace/ , 1 a 1/2 mrkvy,
                        4 ružičky karfiolu, niekoľko hráškov, neenergetické sladidlo, 1 bobkový list,
                        4 zrnká čierneho korenia, 10 g špagiet, kosťový vývar, soľ.


               Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme ošúpané pokrájané paradajky, na pásiky pokrája-
               nú mrkvu, hrášok, karfiol a dusíme 4-5 minút. Zalejeme kosťovým vývarom, osolíme, ocukríme
               a varíme 30 min. V slanej vode vyvaríme špagety, ktoré vložíme do polievky a ešte spolu cca
               3 minúty povaríme /na 2 porcie/.


               KÔPROVÁ POLIEVKA SO ZEMIAKMI


                        60 g zemiakov, 1/2 dcl kyslej smotany, ½ vajca, kôpor, voda /vývar z kostí/, soľ
                        1 PL múky
                                                          - 24 -
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31