Page 27 - Kuchárka II.
P. 27

Zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, osolíme a varíme až do zmäknutia. V malom
               množstve vody rozhabarkujeme múku a vlejeme do polievky. Povaríme. Pred dokončením vle-
               jeme smotanu, v ktorej sme rozšprudľovali vajce. Nakoniec dáme na drobno posekaný kôpor.


               KARFIOLOVÁ POLIEVKA SO SYROM


                        100 g karfiolu, 15 g masla, 10 g múky, ¼ l mlieka, 1 žĺtok, 50 g syra, nastrúhaný
                        muškátový oriešok, petržlenová vňať, soľ a voda.


               Do osolenej vody dáme uvariť karfiol. Uvarený karfiol vyberieme a vývar z neho ponecháme.
               Z masla a múky urobíme bledú zápražku, pridáme karfiolový vývar a varíme niekoľko minút.
               Vložíme uvarený karfiol, žĺtok rozšprudľujeme v mlieku, ktoré opatrne vlejeme do polievky. Pri-
               vedieme k varu. Syr postrúhame a dáme do polievkovej misy. Horúcu polievku naň za stáleho
               miešania nalievame.


                    Ja mám syr v polievke veľmi rada a dávam ho aj do pórkovej a paradajkovej polievky.
               Pre diabetikov sú vhodné halušky z droždia, tmavej múky, mrvenička, alebo zahusťovať
               postrúhaným zemiakom.


               DOBRÁ CESNAČKA V CHLEBE SO SYROM


                        7 strúčikov cesnaku, 3 stredne veľké zemiaky, maslo, soľ, 1 PL hladkej múky,
                        strúhaný syr, rasca, petržlenová vňať, alebo pažítka, menšie okrúhle dobre vy-
                        pečené chlebíky.


               Cesnak prelisujeme, alebo pokrájame na drobno. Speníme ho na masle, poprášime múkou a
               pridáme na kocky pokrájané zemiaky. Zalejeme vodou, osolíme a pridáme rascu. Varíme do
               zmäknutia zemiakov. Pomixujeme. Dochutíme vňaťou. Pripravíme misky z chlebíkov – vrch od-
               krojíme, časť striedky vyberieme. Chleby aj so striedkou na chvíľu vložíme do horúcej rúry, aby
               boli chrumkavejšie. Na dno dáme nastrúhaný syr a zalejeme polievkou. Zajedáme chrumkavou
               kôrkou a striedkou. Chlebíky s polievkou vkladáme do polievkových misiek, alebo tanierov.


                    Zdravé, dobré aj efektné. Keď nemám chlebík, tak servírujem na taniere.


               VYPRÁŽANÉ SYROVÉ GUĽKY

               Jednoduchá  príprava:  Sneh  z  1  bielka  +  4  PL  strúhaného  syra,  robím  hrudky  a  obaľujem
               v  strúhanke. Rýchlo smažím na rozpálenom oleji. Syr sa nafúkne do tvaru guliek.
               Na porciu stačia 2-3. Treba ich robiť čerstvé, lebo po vychladnutí, ako všetko zo syra – stvrd-
               nú. Dobrá vložka do cesnačky sú aj na trojuholníčky nakrájané chlebíky vo vajíčku a sprudka
               opečené na panvici.


               MRKVOVO - VLOČKOVÉ RAŇAJKOVÉ PEČIVO


                        200 ml vlažnej vody, 7 g suš. droždia, 2 ČL morskej soli, 450 g hladkej múky, 100
                        g jemne nastrúhanej čerstvej mrkvy, 50 g ovsených vločiek, 1 PL oleja
               Droždie rozpustíme vo vode, postupne pridáme všetky ostatné prísady a vymiešame do trochu
               lepivého cesta, ktoré na doske premiesime. Necháme 1 hodinu kysnúť. Premiesime, rozde-
               líme na 4 časti a každú z nich zas na 3. Vytvarujeme 12 menších bochníčkov, dáme ich na
               plech vystlaný papierom na pečenie a necháme cca 30 min kysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre
               na 200° C 15 minút. Majú výhodu, že sa dajú hneď nadbytočné zmraziť a použiť neskôr.
                                                          - 25 -
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32