Page 27 - Kuchárka II.
P. 27
Zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, osolíme a varíme až do zmäknutia. V malom
množstve vody rozhabarkujeme múku a vlejeme do polievky. Povaríme. Pred dokončením vle-
jeme smotanu, v ktorej sme rozšprudľovali vajce. Nakoniec dáme na drobno posekaný kôpor.
KARFIOLOVÁ POLIEVKA SO SYROM
100 g karfiolu, 15 g masla, 10 g múky, ¼ l mlieka, 1 žĺtok, 50 g syra, nastrúhaný
muškátový oriešok, petržlenová vňať, soľ a voda.
Do osolenej vody dáme uvariť karfiol. Uvarený karfiol vyberieme a vývar z neho ponecháme.
Z masla a múky urobíme bledú zápražku, pridáme karfiolový vývar a varíme niekoľko minút.
Vložíme uvarený karfiol, žĺtok rozšprudľujeme v mlieku, ktoré opatrne vlejeme do polievky. Pri-
vedieme k varu. Syr postrúhame a dáme do polievkovej misy. Horúcu polievku naň za stáleho
miešania nalievame.
Ja mám syr v polievke veľmi rada a dávam ho aj do pórkovej a paradajkovej polievky.
Pre diabetikov sú vhodné halušky z droždia, tmavej múky, mrvenička, alebo zahusťovať
postrúhaným zemiakom.
DOBRÁ CESNAČKA V CHLEBE SO SYROM
7 strúčikov cesnaku, 3 stredne veľké zemiaky, maslo, soľ, 1 PL hladkej múky,
strúhaný syr, rasca, petržlenová vňať, alebo pažítka, menšie okrúhle dobre vy-
pečené chlebíky.
Cesnak prelisujeme, alebo pokrájame na drobno. Speníme ho na masle, poprášime múkou a
pridáme na kocky pokrájané zemiaky. Zalejeme vodou, osolíme a pridáme rascu. Varíme do
zmäknutia zemiakov. Pomixujeme. Dochutíme vňaťou. Pripravíme misky z chlebíkov – vrch od-
krojíme, časť striedky vyberieme. Chleby aj so striedkou na chvíľu vložíme do horúcej rúry, aby
boli chrumkavejšie. Na dno dáme nastrúhaný syr a zalejeme polievkou. Zajedáme chrumkavou
kôrkou a striedkou. Chlebíky s polievkou vkladáme do polievkových misiek, alebo tanierov.
Zdravé, dobré aj efektné. Keď nemám chlebík, tak servírujem na taniere.
VYPRÁŽANÉ SYROVÉ GUĽKY
Jednoduchá príprava: Sneh z 1 bielka + 4 PL strúhaného syra, robím hrudky a obaľujem
v strúhanke. Rýchlo smažím na rozpálenom oleji. Syr sa nafúkne do tvaru guliek.
Na porciu stačia 2-3. Treba ich robiť čerstvé, lebo po vychladnutí, ako všetko zo syra – stvrd-
nú. Dobrá vložka do cesnačky sú aj na trojuholníčky nakrájané chlebíky vo vajíčku a sprudka
opečené na panvici.
MRKVOVO - VLOČKOVÉ RAŇAJKOVÉ PEČIVO
200 ml vlažnej vody, 7 g suš. droždia, 2 ČL morskej soli, 450 g hladkej múky, 100
g jemne nastrúhanej čerstvej mrkvy, 50 g ovsených vločiek, 1 PL oleja
Droždie rozpustíme vo vode, postupne pridáme všetky ostatné prísady a vymiešame do trochu
lepivého cesta, ktoré na doske premiesime. Necháme 1 hodinu kysnúť. Premiesime, rozde-
líme na 4 časti a každú z nich zas na 3. Vytvarujeme 12 menších bochníčkov, dáme ich na
plech vystlaný papierom na pečenie a necháme cca 30 min kysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre
na 200° C 15 minút. Majú výhodu, že sa dajú hneď nadbytočné zmraziť a použiť neskôr.
- 25 -