Page 28 - Kuchárka II.
P. 28
DIA TIRAMISU BEZ VAJEC
500 g Mascarpone, 300 ml šľahačkovej smotany, niekoľko kvapiek umelého
sladidla Candy /na prírodnej báze/, ½ l kávy Nescafé, 6-10 ks BB sušienok, dlhé
piškóty podľa potreby.
Na ozdobu: 1 šľahačková smotana, 2-3 kvapky sladidla, trošku kakaa
Mascarpone so smotanou vyšľaháme do jemného krému. Uvaríme kávu a necháme vychlad-
núť. Formu na biskupský chlebíček vystelieme fóliou, dáme vrstvu krému, na ňu piškóty namo-
čené do letnej kávy a vrstvíme až do vrchu. Na poslednú krémovú vrstvu dáme BB sušienky a
formu vložíme do chladničky na 6 – 10 hodín. Potom opatrne preklopíme na misu, stiahneme
fóliu. Ozdobíme šľahačkou a jemne posypeme kakaovým práškom.
ASPIKOVÁ POCHÚŤKA /nielen pre diabetikov/
1 väčšia tatárska omáčka, 250 - 300 ml kyslej smotany, 200 g čerstvej /ale môže
byť aj mrazenej/ zeleniny – hrášok, kukurica, mrkva, olivy, 200 g diétnej šunko-
vej salámy, 1 – 2 sladkokyslé sterilizované uhorky, 1 kocka mäsového vývaru
/Masox/, voda + 1 želatína, 2 – 3 na tvrdo uvarené, pokrájané vajcia
Na ozdobenie: paradajky cherri, paprika, bazalkové listy /alebo mätové/
Salámu, vajíčka a uhorku nakrájame na kocky. V hrnci necháme zovrieť vodu s Masoxom
a do letnej pridáme želatínu. Vody dáme o polovicu menej ako je v návode na želatínu. V
mise zmiešame salámu, vajíčka, uhorky a zeleninu, prilejeme ešte tekutú chladnúcu želatínu,
zmiešame spolu s tatárskou omáčkou a smotanou. Vlejeme do pripravenej nádoby /forma na
bábovku, srňací chrbát – proste niečo, z čoho sa nám to dobre vyklopí a má to pekný tvar./
Nádobu zakryjeme a dáme do chladničky aspoň na 12 hodín. Potom vyklopíme a ozdobíme
drobnými cherry červenými i žltými paradajkami a zelenou paprikou. Podávame s chlebíkom,
alebo s mrkvovo-vločkovým pečivom.
SÓJOVÉ MÄSO SO ZELENINOU
200 g sójového mäsa, sójová omáčka, voda, soľ, 300 g mrazenej zeleninovej
zmesi /kukurica, hrášok, mrkvička/, 2 ČL kari korenia a 3 L škrobovej múčky
Do vody vložíme sójové mäso, osolíme, okoreníme a ochutíme sójovou omáčkou. Privedieme
do varu. Pridáme zeleninovú zmes a varíme do zmäknutia mäsa aj zeleniny. Pred dokončením
rozmiešame škrobovú múčku s trochou vody a vlejeme na mäso. Ešte niekoľko minút povaríme.
Ako príloha je vhodná hnedá varená ryža, alebo tarhoňa.
RÝCHLE DIÉTNE KURACIE PRSIA
300 g kuracích pŕs, 1 PL oleja, 1 cibuľa, 1 PL horčice, 150 g šampiňónov, 1 PL
hladkej múky /alebo škrobovej múčky/, voda, čierne korenie
Na malom množstve oleja speníme cibuľku, pridáme na rezančeky nakrájané kuracie prsia,
osolíme a okoreníme. Mäso necháme zatiahnuť a keď je zo všetkých strán biele, pridáme po-
zdĺžne pokrájané šampiňóny. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Potom pridáme horčicu,
rozmiešame a zahustíme múkou v malom množstve vody. Privedieme k varu a odstavíme.
- 26 -