Page 28 - Kuchárka II.
P. 28

DIA TIRAMISU BEZ VAJEC

                        500  g  Mascarpone,  300  ml  šľahačkovej  smotany,  niekoľko  kvapiek  umelého
                        sladidla Candy /na prírodnej báze/, ½ l kávy Nescafé, 6-10 ks BB sušienok, dlhé
                        piškóty podľa potreby.
                        Na ozdobu: 1 šľahačková smotana, 2-3 kvapky sladidla, trošku kakaa

               Mascarpone so smotanou vyšľaháme do jemného krému. Uvaríme kávu a necháme vychlad-
               núť. Formu na biskupský chlebíček vystelieme fóliou, dáme vrstvu krému, na ňu piškóty namo-
               čené do letnej kávy a vrstvíme až do vrchu. Na poslednú krémovú vrstvu dáme BB sušienky a
               formu vložíme do chladničky na 6 – 10 hodín. Potom opatrne preklopíme na misu, stiahneme
               fóliu. Ozdobíme šľahačkou a jemne posypeme kakaovým práškom.




               ASPIKOVÁ POCHÚŤKA /nielen pre diabetikov/


                        1 väčšia tatárska omáčka, 250 - 300 ml kyslej smotany, 200 g čerstvej /ale môže
                        byť aj mrazenej/ zeleniny – hrášok, kukurica, mrkva, olivy, 200 g diétnej šunko-
                        vej salámy, 1 – 2 sladkokyslé sterilizované uhorky, 1 kocka mäsového vývaru
                        /Masox/, voda + 1 želatína, 2 – 3 na tvrdo uvarené, pokrájané vajcia
                        Na ozdobenie: paradajky cherri, paprika, bazalkové listy /alebo mätové/


               Salámu, vajíčka a uhorku nakrájame na kocky. V hrnci necháme zovrieť vodu s Masoxom
               a do letnej pridáme želatínu. Vody dáme o polovicu menej ako je v návode na želatínu. V
               mise zmiešame salámu, vajíčka, uhorky a zeleninu, prilejeme ešte tekutú chladnúcu želatínu,
               zmiešame spolu s tatárskou omáčkou a smotanou. Vlejeme do pripravenej nádoby /forma na
               bábovku, srňací chrbát – proste niečo, z čoho sa nám to dobre vyklopí a má to pekný tvar./
               Nádobu zakryjeme a dáme do chladničky aspoň na 12 hodín. Potom vyklopíme a ozdobíme
               drobnými cherry červenými i žltými paradajkami a zelenou paprikou. Podávame s chlebíkom,
               alebo s mrkvovo-vločkovým pečivom.




               SÓJOVÉ MÄSO SO ZELENINOU


                        200 g sójového mäsa, sójová omáčka, voda, soľ, 300 g mrazenej zeleninovej
                        zmesi /kukurica, hrášok, mrkvička/, 2 ČL kari korenia a 3 L škrobovej múčky


               Do vody vložíme sójové mäso, osolíme, okoreníme a ochutíme sójovou omáčkou. Privedieme
               do varu. Pridáme zeleninovú zmes a varíme do zmäknutia mäsa aj zeleniny. Pred dokončením
               rozmiešame škrobovú múčku s trochou vody a vlejeme na mäso. Ešte niekoľko minút povaríme.
                    Ako príloha je vhodná hnedá varená ryža, alebo tarhoňa.




               RÝCHLE DIÉTNE KURACIE PRSIA

                        300 g kuracích pŕs, 1 PL oleja, 1 cibuľa, 1 PL horčice, 150 g šampiňónov, 1 PL
                        hladkej múky /alebo škrobovej múčky/, voda, čierne korenie
               Na malom množstve oleja speníme cibuľku, pridáme na rezančeky nakrájané kuracie prsia,
               osolíme a okoreníme. Mäso necháme zatiahnuť a keď je zo všetkých strán biele, pridáme po-
               zdĺžne pokrájané šampiňóny. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Potom pridáme horčicu,
               rozmiešame a zahustíme múkou v malom množstve vody. Privedieme k varu a odstavíme.
                                                          - 26 -
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33