Page 29 - Kuchárka II.
P. 29
Ako príloha môže byť knedľa, varené zemiaky, ale najvhodnejšia je hnedá ryža. /Ak
robíme vreckovú tmavú ryžu, tak pozor, treba ju dlhšie variť ako bielu/. Ak uprednostňu-
jeme zemiaky, tak iba varené a nie pyré /zemiakovú kašu/, lebo sa mliekom a maslom
zbytočne zvyšujú SJ /sacharidové jednotky/.
PLNENÉ ZEMIAKY
8 väčších zemiakov, 2 PL syra Tofu + PL hladkej múky, 2 PL vody, 1 PL oleja,
1 PL sójového mlieka, 1 ČL soli, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 1 PL citrónovej šťavy
Umyté zemiaky potrieme plátkom slaniny /sú také krásne lesklé a majú po opečení chrum-
kavejšiu kožku/ a dáme piecť do rúry pri teplote 180° C. Keď sú upečené, stred vydlabeme
a vyšľaháme so všetkými ostanými prísadami do peny. Zmes vložíme do otvoru v zemiaku a
posypeme strúhaným syrom. Zapekáme dovtedy, kým sa syr nezačne topiť. Podávame so
zakysankou.
Ja mám rada aj rýchlejšiu variantu. Zemiaky dáme piecť do rúry a za ten čas, čo
sa pečú si pripravím z bieleho jogurtu, na drobno nastrúhanej redkvičky, jarnej cibuľky
/zelená i biela časť/, soli, cesnaku, korenia zmes. Upečené zemiaky na tanieri rozkrojím
a polejem zmesou. Rýchle, zdravé a dobré.
DIA OPITÉ KURČA
1 kurča, soľ, korenie, 60 g na rezance nakrájanej slaninky, 1 dcl vody, 100 g
zemiakov, 100 g šampiňónov, 100 g cibule, 1 dcl bieleho vína
Kurča rozporcujeme. Na plech dáme slaninkové rezančeky a na ne poukladáme osolené a
okorenené kúsky kurčaťa. Podlejeme vodou. Pečieme zakryté skoro do mäkka. Pridáme na
kocky nakrájané zemiaky, cibuľu, šampiňóny a víno. Pečieme ďalej zakryté až do zmäknutia
všetkých ingrediencií. Tesne pred skončením zvýšime teplotu a dopečieme odkryté. Vhodná
príloha je tmavá ryža a obloha z čerstvej zeleniny.
Vždy keď počujem slovíčko „kurča“ musím sa zasmiať pri spomienke na Barborku,
ktorá mi predvádzala jednu rozvetvenú rómsku rodinu pri nákupe: Hlava rodiny posiela
ženu: „choď dnu a kúp každému z nás jedno „kurču“ nech máme na obed.“ Ten výraz
bol taký komický, že znie ako odpoveď pri každej našej otázke: Čo bude na obed? Jedno
KURČU každému. . .
TEĽACIE REZNE S HUBAMI
4 rezne z teľacieho mäsa, 2 PL oleja, soľ, 80 g čerstvých húb /hríby krásne vo-
ňajú, ale môžu byť aj šampiňóny, alebo čo máme/, 4 väčšie paradajky
Rezne naklepeme, potrieme olejom z oboch strán a niekoľko hodín necháme stáť. Potom na
horúcom oleji z oboch strán opečieme, vyberieme na misu a osolíme. Do výpeku dáme po-
krájané paradajky a huby. Mierne osolíme a udusíme do mäkka. Porcie mäsa servírujeme a
prelejeme šťavou s hubami a paradajkami.
Vhodná príloha sú uvarené, na kocky pokrájané zemiaky, na sucho opražené na
panvici. /To je ako miesto nezdravých hranolkov – Bože, aké sú však dobré/. Hranolkov
sa celkom nemusíme vzdať, keď miesto smaženia si ich upečieme v rúre.
- 27 -