Page 29 - Kuchárka II.
P. 29

Ako príloha môže byť knedľa, varené zemiaky, ale najvhodnejšia je hnedá ryža. /Ak
               robíme vreckovú tmavú ryžu, tak pozor, treba ju dlhšie variť ako bielu/. Ak uprednostňu-
               jeme zemiaky, tak iba varené a nie pyré /zemiakovú kašu/, lebo sa mliekom a maslom
               zbytočne zvyšujú SJ /sacharidové jednotky/.


               PLNENÉ ZEMIAKY


                        8 väčších zemiakov, 2 PL syra Tofu + PL hladkej múky, 2 PL vody, 1 PL oleja,
                        1  PL sójového mlieka, 1 ČL soli, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 1 PL citrónovej šťavy

               Umyté zemiaky potrieme plátkom slaniny /sú také krásne lesklé a majú po opečení chrum-
               kavejšiu kožku/ a dáme piecť do rúry pri teplote 180° C. Keď sú upečené, stred vydlabeme
               a vyšľaháme so všetkými ostanými prísadami do peny. Zmes vložíme do otvoru v zemiaku a
               posypeme strúhaným syrom. Zapekáme dovtedy, kým sa syr nezačne topiť. Podávame so
               zakysankou.
                    Ja mám rada aj rýchlejšiu variantu. Zemiaky dáme piecť do rúry a za ten čas, čo
               sa pečú si pripravím z bieleho jogurtu, na drobno nastrúhanej redkvičky, jarnej cibuľky
               /zelená i biela časť/, soli, cesnaku, korenia zmes. Upečené zemiaky na tanieri rozkrojím
               a polejem zmesou. Rýchle, zdravé a dobré.

               DIA OPITÉ KURČA


                        1 kurča, soľ, korenie, 60 g na rezance nakrájanej slaninky, 1 dcl vody, 100 g
                        zemiakov, 100 g šampiňónov, 100 g cibule, 1 dcl bieleho vína

               Kurča rozporcujeme. Na plech dáme slaninkové rezančeky a na ne poukladáme osolené a
               okorenené kúsky kurčaťa. Podlejeme vodou. Pečieme zakryté skoro do mäkka. Pridáme na
               kocky nakrájané zemiaky, cibuľu, šampiňóny a víno. Pečieme ďalej zakryté až do zmäknutia
               všetkých ingrediencií. Tesne pred skončením zvýšime teplotu a dopečieme odkryté. Vhodná
               príloha je tmavá ryža a obloha z čerstvej zeleniny.


                     Vždy keď počujem slovíčko „kurča“ musím sa zasmiať pri spomienke na Barborku,
               ktorá mi predvádzala jednu rozvetvenú rómsku rodinu pri nákupe: Hlava rodiny posiela
               ženu: „choď dnu a kúp každému z nás jedno „kurču“ nech máme na obed.“ Ten výraz
               bol taký komický, že znie ako odpoveď pri každej našej otázke: Čo bude na obed? Jedno
               KURČU každému. . .



               TEĽACIE REZNE S HUBAMI

                        4 rezne z teľacieho mäsa, 2 PL oleja, soľ, 80 g čerstvých húb /hríby krásne vo-
                        ňajú, ale môžu byť aj šampiňóny, alebo čo máme/, 4 väčšie paradajky


               Rezne naklepeme, potrieme olejom z oboch strán a niekoľko hodín necháme stáť. Potom na
               horúcom oleji z oboch strán opečieme, vyberieme na misu a osolíme. Do výpeku dáme po-
               krájané paradajky a huby. Mierne osolíme a udusíme do mäkka. Porcie mäsa servírujeme a
               prelejeme šťavou s hubami a paradajkami.

                    Vhodná  príloha  sú  uvarené,  na  kocky  pokrájané  zemiaky,  na  sucho  opražené  na
               panvici. /To je ako miesto nezdravých hranolkov – Bože, aké sú však dobré/. Hranolkov
               sa celkom nemusíme vzdať, keď miesto smaženia si ich upečieme v rúre.
                                                          - 27 -
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34