Page 30 - Kuchárka II.
P. 30

MALÉ RADY S VEĽKÝM ÚČINKOM

                    Pamätáte si Nohavicovu pesničku „Pite vodu, pite vodu, pite pitnú vodu a nepite
               rum?“ Má to čosi do seba aj pre nás diabetikov. Alkohol je tabu, ale pitná pramenitá
               voda je základ nášho pitného režimu. Ďalšia tretina sú čaje. Páčila sa mi upútavka pred
               jednou čajovňou „ČAJ JE DAR, KTORÝ VÁM PREČISTÍ MOZOG OD PSYCHICKÉ-
               HO SMOGU.“


                    ČAJ – pravý čaj obsahuje účinné a zdraviu prospešné látky /teín, triesloviny, éte-
               rické oleje, fluoridy, taníny, antioxydanty, minerálie, vitamíny A, C, E a zelený čaj aj
               vitamíny skupiny B, P, K, železo a fosfor/.
                    ZELENÝ najobyčajnejší čaj bez ochutenia – 2 hrnčeky denne /2x2 vrecká/ – mal by
               sa piť dlhodobo. Doba vyluhovania je najvhodnejšia 3 - 5 minút
                    GURMAR – indický čaj je prírodné antidiabetikum. Na začiatok sa doporučuje piť 2-3
               hrnčeky denne /1 hrnček = 1,5 g čaju/, po niekoľkých týždňoch stačí 1 hrnček denne.
                    FENNEL TEA – Feniklový čaj /1 PL rozdrvených feniklových plodov, zaliať 1 l vody,
               20 min vyluhovať. Piť 1 - 2 hrnčeky denne. /Občas kúra, je dobrý aj na trávenie/.

                    Ako DOPLNKOVÁ VÝŽIVA sa doporučuje probiotikum BIOMILK HEPANORM
               1 kapsula denne.
                    VITAMÍNY – C vit 500 mg denne, E vit 200 mg denne /najvhodnejšie jesť zeleninu
               a ovocie obsahujúce tieto vitamíny. Napr. 1 kiwi obsahuje celodennú dávku vitamínu C.
                    OMEGA 3 HP NATURAL – PRÍRODNÝ RYBÍ olej zbavený zápachu, 1 PL denne =
               5 g = 2000 mg Omega 3. Je vhodné užívať počas jedla. /Chráni pankreas/.


                    Keď spomíname oleje, diabetik môže používať aj na vyprážanie olivový olej, ale OLI-
               VE POMACE – vyrobený z olivových pokrutín za tepla. VIRGIN - PANENSKÝ olivový
               olej je lisovaný za studena a doporučuje sa používať iba za studena, do šalátov.
                    Vhodné je obmedziť slnečnicový a repkový olej, oriešky KEŠU, arašidy a rastlinné
               maslá. Celkom vylúčiť stužované oleje, červené mäso, nutelu, čokoládu, príliš sladké ovo-
               cie a alkohol.


               VHODNÉ:
               –  tučné severské ryby /losos/ s množstvom 3 omega mastných kyselín
               –  hydina – koenzym Q 10, aminokyseliny, minerály
               –  hrach, fazuľa, sója – bielkoviny
               –  menšie množstvo plnotučného mlieka a tvarohu pre množstvo vit D. Vždy si treba mliečne
                 výrobky preštudovať, lebo paradoxne v nízko kalorických a nízko tučných sa tuk nahrádza
                 škrobom, čo je pre diabetika riziko
               –  surová zelenina, ľadový šalát, čínska kapusta, zelená paprika, cibuľa, cesnak, kiwi, gra-
                 pefruity, jablká, biela i červená kapusta, zelené vňate – pažítka, žerucha, petržlen, zeler.
                    A sme tam, ako na začiatku: „VŠETKO, ALE S MIEROU“. Nesledovať sa veľmi, ale
               nezaškodí si občas prekontrolovať, či vidím rovnako na každé oko /Retinopathia diabeti-
               ca/ alebo či mám zachovanú citlivosť všetkých dvadsiatich prstov /mikroangiopathia/.


               Naše heslo:
               „CUKROVKY  SA  BÁŤ  NEBUDEME,  ALE  UROBÍME  VŠETKO  PRETO,  ABY  NAD
               NAMI NEVYHRALA. JE TO VYTRVALÝ SÚPER A BUDE S NAMI ZÁPASIŤ DO KON-
               CA ŽIVOTA”.
                                                          - 28 -
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35