Page 31 - Kuchárka II.
P. 31

AKO PEČIE KURČA JAMIES OLIVER?

                        1 celé kurča, 1 citrón, 1 maslo, 100 g anglickej slaniny, soľ, korenie, čerstvý
                        tymián, 4 väčšie zemiaky, zeler, 8 strúčikov cesnaku, cca 1 dcl oleja

               Kurča umyjeme a veľmi jemne osolíme. Anglickú slaninu nakrájame na malé kocky a dáme do
               misy s maslom. 3 strúčiky cesnaku nakrájame na drobno, čerstvý tymián posekáme, citrónovú
               kôru a čierne korenie postrúhame a všetko pridáme k maslu, ktoré dobre vymiešame. Vznikne
               ochutené maslo. Rukou jemne oddelíme kožu kurčaťa od pŕs a vtlačíme pod ňu časť ochuteného
               masla a rozotrieme. Stehná narežeme zárezom až na kosť a pomedzi svalstvo vtlačíme ochu-
               tené maslo. Zbytkom masla potrieme povrch kurčaťa. Citrón nakrájaný na kolieska vložíme do
               dutiny kurčaťa. Dáme ho na plech, zemiaky ošúpeme, nakrájame na kolieska a kurča nepravi-
               delne obložíme, pridáme zbytok ošúpaného cesnaku, na kocky nakrájaný zeler, niekoľko lístkov
               tymiánu a všetko polejeme olivovým olejom. Maslo zabezpečí šťavnaté mäsko bez nutnosti pod-
               lievania. Pečieme vo vyhriatej rúre /1 kg kurčaťa ¾ hod./, kým nie je kurča i zemiaky zlatisté.

               BROKOLICOVÁ KRÉMOVÁ POLIEVKA J. O.


                        100 g plesňového syra, 300 g brokolice, 50 ml 36 % smotany, 1 l ľubovolného
                        vývaru, 1 ČL škrobovej múčky, biele a čierne mleté korenie, soľ. Hrianky posy-
                        pané postrúhaným plesňovým syrom


               Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a v pripravenom vývare varíme cca 45 min. Uvarenú
               brokolicu ochutíme soľou, bielym a čiernym korením a rozmixujeme na jemnú hmotu. V troche
               vody rozmiešame škrobovú múčku /môže byť aj hladká múka/, vmiešame do krému a necháme
               prevrieť. Na zjemnenie sa použije smotana. Nalievame do tanierov, ozdobíme lístkami bazalky
               a podávame s nasucho opraženými hriankami posypanými strúhaným plesňovým syrom.
                    Zdravé, pomerne lacné a rýchle jedlo.

               BRUSCHETTA – základná varianta talianskeho predkrmu


                    Je  to  opečený chlieb, pokvapkaný  olivovým  olejom  a potretý  cesnakom.  /A čo  naše
               „hrianky“?/

               PESTO od J. O.

                        1 strúčik cesnaku, morská soľ, 3 plné hrste čerstvých listov bazalky, hrsť pínio-
                        vých orieškov zľahka opražených, hrsť čerstvo nastrúhaného parmezánu, extra
                        virgin olivový olej, čerstvo namleté čierne korenie.
               Do spodnej časti Flavour Shakeru vložíme morskú soľ a čierne korenie. Pretrepávame cca
               30 sekúnd. Pridáme nasekaný cesnak, oriešky a trochu olivového oleja. Pretrepávame 20 se-
               kúnd. Pridáme posledné prísady – listy bazalky, nastrúhaný parmezán a ešte trochu olivového
               oleja. Posledné šejkrovanie a môžeme podávať na bruschety, toasty, alebo k cestovinám.
               /Jamieho pesto dostať kúpiť v každom obchode v malých decových fľaštičkách. Na etikete je
               jeho fotografia./


               FLAVOUR SHAKER /Šejker chutí/
                    – je nádoba podobná skutočnému shakeru, je to vynález Jamieho a vyrába a predáva
               sa vo veľkom. Do vnútra sa vkladá keramická gulička, ktorá pri pohyboch drví, seká, mi-
               xuje, uvoľňuje chute a všetko zmieša dohromady za niekoľko sekúnd. Nahrádza doteraz
               používaný mažiar.
                                                          - 29 -
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36