Page 31 - Kuchárka II.
P. 31
AKO PEČIE KURČA JAMIES OLIVER?
1 celé kurča, 1 citrón, 1 maslo, 100 g anglickej slaniny, soľ, korenie, čerstvý
tymián, 4 väčšie zemiaky, zeler, 8 strúčikov cesnaku, cca 1 dcl oleja
Kurča umyjeme a veľmi jemne osolíme. Anglickú slaninu nakrájame na malé kocky a dáme do
misy s maslom. 3 strúčiky cesnaku nakrájame na drobno, čerstvý tymián posekáme, citrónovú
kôru a čierne korenie postrúhame a všetko pridáme k maslu, ktoré dobre vymiešame. Vznikne
ochutené maslo. Rukou jemne oddelíme kožu kurčaťa od pŕs a vtlačíme pod ňu časť ochuteného
masla a rozotrieme. Stehná narežeme zárezom až na kosť a pomedzi svalstvo vtlačíme ochu-
tené maslo. Zbytkom masla potrieme povrch kurčaťa. Citrón nakrájaný na kolieska vložíme do
dutiny kurčaťa. Dáme ho na plech, zemiaky ošúpeme, nakrájame na kolieska a kurča nepravi-
delne obložíme, pridáme zbytok ošúpaného cesnaku, na kocky nakrájaný zeler, niekoľko lístkov
tymiánu a všetko polejeme olivovým olejom. Maslo zabezpečí šťavnaté mäsko bez nutnosti pod-
lievania. Pečieme vo vyhriatej rúre /1 kg kurčaťa ¾ hod./, kým nie je kurča i zemiaky zlatisté.
BROKOLICOVÁ KRÉMOVÁ POLIEVKA J. O.
100 g plesňového syra, 300 g brokolice, 50 ml 36 % smotany, 1 l ľubovolného
vývaru, 1 ČL škrobovej múčky, biele a čierne mleté korenie, soľ. Hrianky posy-
pané postrúhaným plesňovým syrom
Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a v pripravenom vývare varíme cca 45 min. Uvarenú
brokolicu ochutíme soľou, bielym a čiernym korením a rozmixujeme na jemnú hmotu. V troche
vody rozmiešame škrobovú múčku /môže byť aj hladká múka/, vmiešame do krému a necháme
prevrieť. Na zjemnenie sa použije smotana. Nalievame do tanierov, ozdobíme lístkami bazalky
a podávame s nasucho opraženými hriankami posypanými strúhaným plesňovým syrom.
Zdravé, pomerne lacné a rýchle jedlo.
BRUSCHETTA – základná varianta talianskeho predkrmu
Je to opečený chlieb, pokvapkaný olivovým olejom a potretý cesnakom. /A čo naše
„hrianky“?/
PESTO od J. O.
1 strúčik cesnaku, morská soľ, 3 plné hrste čerstvých listov bazalky, hrsť pínio-
vých orieškov zľahka opražených, hrsť čerstvo nastrúhaného parmezánu, extra
virgin olivový olej, čerstvo namleté čierne korenie.
Do spodnej časti Flavour Shakeru vložíme morskú soľ a čierne korenie. Pretrepávame cca
30 sekúnd. Pridáme nasekaný cesnak, oriešky a trochu olivového oleja. Pretrepávame 20 se-
kúnd. Pridáme posledné prísady – listy bazalky, nastrúhaný parmezán a ešte trochu olivového
oleja. Posledné šejkrovanie a môžeme podávať na bruschety, toasty, alebo k cestovinám.
/Jamieho pesto dostať kúpiť v každom obchode v malých decových fľaštičkách. Na etikete je
jeho fotografia./
FLAVOUR SHAKER /Šejker chutí/
– je nádoba podobná skutočnému shakeru, je to vynález Jamieho a vyrába a predáva
sa vo veľkom. Do vnútra sa vkladá keramická gulička, ktorá pri pohyboch drví, seká, mi-
xuje, uvoľňuje chute a všetko zmieša dohromady za niekoľko sekúnd. Nahrádza doteraz
používaný mažiar.
- 29 -