Page 15 - Kucharka III.
P. 15

P. S. Viete, či sú nokerlíky už uvarené?

               Jeden vyberieme a rozkrojíme. V strede nesmie byť masa tmavšej farby a hutnejšia. Múdre knihy
               hovoria, že keď halušky a nokerle vyplávajú na vrch, tak sú hotové. Nie je to vždy pravda, preto
               radšej urobme tú skúšku správnosti s rozkrojením. Naučila ma to moja mama, ktorá, hoci bola
               učiteľka, patrila medzi vychýrené kuchárky.




               Cesnačka – Garlic soup

               Ošúpeme 8 - 10 strúčikov cesnaku a 4 väčšie zemiaky, ktoré pokrájame na kocky. V cca 3 dcl osolenej
               vody varíme do zmäknutia. Pomixujeme na hladkú kašu a doplníme cca 3/4 l vody a ¼ l smotany na
               varenie. Privedieme k varu za stáleho miešania. Krátko povaríme. Čerstvú petržlenovú vňať, alebo
               pažítku pokrájame a vmiešame do cesnačky.

               Pokiaľ žil môj manžel, smotanu som z dôvodov diéty nesmela používať. /Mal ťažkú pankreatitídu/.
               Používala som iba vodu a na konci varenia som pridala za PL masla. A aj tak bola dobrá…




               Krúpková polievka – Pearl barley soup

               Keď varíme údené mäso, tak využijem aj vodu, v ktorej sa varí. Nie je to často /3 - 4 krát do roka/ a
               preto sa na krúpkovú vždy tešíme.

               Ako na to? Pripravím si koreňovú zeleninu – ½ stredne veľkého zeleru, 3 - 4 mrkvy, 1 petržlen a 2
               zemiaky. Očistím a na hrubom strúhadle nastrúham. Jednu veľkú cibuľu nakrájam na drobno. Do
               hrnca dám cca 3 PL oleja, cibuľu opražím a pridám ostatnú zeleninu, ktorú okorením, a teraz to
               hlavné – nasypem za hrsť krúp /alebo krúpok/ a premiešam. Zalejem ½ vývaru a nechám variť. Keď je
               všetko mäkké, dolejem zbytok vývaru, nechám prejsť varom. Ozdobím čerstvými vňatkami z
               petržlenu a zeleru.  Ochutnám a ak treba dosolím. Nesolím pri varení, lebo vývar by mal byť
               dostatočne slaný.




               Mäsové polievky – Meat soups

               Snáď každý človek vie variť mäsové polievky s rezančekmi, alebo pečeňovými haluškami. A ak nevie,
               tak ich určite rád je. Na mäsové polievky používam najčastejšie kuracie, morčacie, alebo hovädzie
               mäso. Pritrafí sa však aj polievka z drobkov /srdiečka, žalúdky, krky a chrbát z kury, či kurčaťa/.

               Z hovädziny je výborný ramsteak, rebrá s pekným kúskom mäsa a maličkou špikovou kosťou. Kosti sú
               pre vývar dôležité.

               Na kuraciu polievku stačí pol kuraťa. Sliepky nepoužívam, lebo sú obyčajne veľmi mastné.

               Morčacia polievka je výborná a viac menej diétna, či je zo stehna, alebo krídla.










                                                           - 13 -
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20