Page 15 - Kucharka III.
P. 15
P. S. Viete, či sú nokerlíky už uvarené?
Jeden vyberieme a rozkrojíme. V strede nesmie byť masa tmavšej farby a hutnejšia. Múdre knihy
hovoria, že keď halušky a nokerle vyplávajú na vrch, tak sú hotové. Nie je to vždy pravda, preto
radšej urobme tú skúšku správnosti s rozkrojením. Naučila ma to moja mama, ktorá, hoci bola
učiteľka, patrila medzi vychýrené kuchárky.
Cesnačka – Garlic soup
Ošúpeme 8 - 10 strúčikov cesnaku a 4 väčšie zemiaky, ktoré pokrájame na kocky. V cca 3 dcl osolenej
vody varíme do zmäknutia. Pomixujeme na hladkú kašu a doplníme cca 3/4 l vody a ¼ l smotany na
varenie. Privedieme k varu za stáleho miešania. Krátko povaríme. Čerstvú petržlenovú vňať, alebo
pažítku pokrájame a vmiešame do cesnačky.
Pokiaľ žil môj manžel, smotanu som z dôvodov diéty nesmela používať. /Mal ťažkú pankreatitídu/.
Používala som iba vodu a na konci varenia som pridala za PL masla. A aj tak bola dobrá…
Krúpková polievka – Pearl barley soup
Keď varíme údené mäso, tak využijem aj vodu, v ktorej sa varí. Nie je to často /3 - 4 krát do roka/ a
preto sa na krúpkovú vždy tešíme.
Ako na to? Pripravím si koreňovú zeleninu – ½ stredne veľkého zeleru, 3 - 4 mrkvy, 1 petržlen a 2
zemiaky. Očistím a na hrubom strúhadle nastrúham. Jednu veľkú cibuľu nakrájam na drobno. Do
hrnca dám cca 3 PL oleja, cibuľu opražím a pridám ostatnú zeleninu, ktorú okorením, a teraz to
hlavné – nasypem za hrsť krúp /alebo krúpok/ a premiešam. Zalejem ½ vývaru a nechám variť. Keď je
všetko mäkké, dolejem zbytok vývaru, nechám prejsť varom. Ozdobím čerstvými vňatkami z
petržlenu a zeleru. Ochutnám a ak treba dosolím. Nesolím pri varení, lebo vývar by mal byť
dostatočne slaný.
Mäsové polievky – Meat soups
Snáď každý človek vie variť mäsové polievky s rezančekmi, alebo pečeňovými haluškami. A ak nevie,
tak ich určite rád je. Na mäsové polievky používam najčastejšie kuracie, morčacie, alebo hovädzie
mäso. Pritrafí sa však aj polievka z drobkov /srdiečka, žalúdky, krky a chrbát z kury, či kurčaťa/.
Z hovädziny je výborný ramsteak, rebrá s pekným kúskom mäsa a maličkou špikovou kosťou. Kosti sú
pre vývar dôležité.
Na kuraciu polievku stačí pol kuraťa. Sliepky nepoužívam, lebo sú obyčajne veľmi mastné.
Morčacia polievka je výborná a viac menej diétna, či je zo stehna, alebo krídla.
- 13 -