Page 17 - Kucharka III.
P. 17

Ovocná polievka jahodová – Fruity strawberry soup

               V 500 ml vody uvaríme cca 220 gr očistených jahôd /4 - 5 minút/. Vlejeme do sitka a prepasírujeme.
               V 500 ml mlieka rozpustíme 120 gr kryštálového cukru a 40 gr kukuričného škrobu. Zmes zmiešame s
               uvarenými jahodami a na miernom ohni za stáleho miešania privedieme do varu. Prilejeme 1 dcl
               sladšieho červeného vína a premiešame. Do hotovej polievky pridáme očistené celé jahody cca 100
               gr. Ochutíme citrónovou šťavou podľa vlastnej chuti.

               Polievku na tanieri ozdobíme kôpkou šľahačky, alebo bieleho jogurtu. Môže sa konzumovať aj teplá,
               ale lepšia je studená. Sviežejšia a chutnejšia v teplom letnom počasí je VIŠŇOVÁ POLIEVKA. Varíme ju
               rovnako, len červené víno môže byť menej sladké.

               Podobným spôsobom pripravujeme polievky z rôznych druhov ovocia. Niektoré druhy ovocia víno
               nevyžadujú - napr. JABLKOVÁ.




               ZELENINOVÉ POLIEVKY – VEGETABLE SOUPS





               Uhorková polievka č. 1. – Cucumber soup No. 1

               2 stredne veľké šalátové uhorky očistíme a nakrájame na menšie kocky. Pridáme za hrsť nasekaného
               kôpru, 2 - 3 strúčiky rozdrveného cesnaku a rozmiešame s 1 téglikom /250 ml/ kyslej smotany. Ak je
               zmes príliš hustá pridáme 1 pohárik /1 dcl/ bublinkovej vody /môže byť minerálka, alebo aj sóda/.
               Dobre premiešame, pokvapkáme citrónovou šťavou, ak treba mierne prisolíme. Dáme schladiť. Na
               tanieri ozdobíme pár kvapkami olivového oleja. S čiernym chlebom hotová pochúťka…




               Uhorková polievka č. 2. – Cucumber soup No. 2

               1 veľkú šalátovú uhorku nakrájame na kocky, alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Do hrnca
               dáme 2 PL masla a s 2 PL hladkej múky urobíme svetlú zápražku. Zalejeme 1 l vody, pridáme
               pripravenú uhorku a 2 stredne veľké na kocky nakrájané zemiaky /zemiaky nemusia byť/. Osolíme 1
               ČL soli a 1 ČL kryšt. cukru. Varíme do zmäknutia uhoriek aj zemiakov. V tégliku /100 ml/ bieleho
               jogurtu rozmiešame 1 PL hladkej múky /alebo kukuričného škrobu/ a polievku zahustíme. Necháme
               prevrieť, ochutnáme, dosolíme a octom ochutíme.




               Túto polievku sme si robievali s krstným otcom ako hlavné jedlo. Dávali sme si 2 x, jeden tanier ako
               polievku a druhý za hlavný chod. Samozrejme, že sme ju zajedali tmavým chlebom.















                                                           - 15 -
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22