Page 18 - Kucharka III.
P. 18

Moja obľúbená špecialita:

               Moje lečo – My stewed tomatoes and pepperoni pods

               1 veľkú cibuľu očistím a nakrájam na plátky. Rozohrejem 2 PL oleja a cibuľu osmažím do sklovita.
               Paradajky - aspoň 3 veľké a 3 – 4 papriky nakrájam a pridám k cibuli. Ochutím soľou, korením a ak
               mám, troškou chilli. Aby sa zelenina podusila, miesto vody použijem paradajkový pretlak - také 4 PL.
               Premiešam, odstavím a dávam na tanier. K tomu tmavú žemľu, alebo chlieb a obed pre jednu osobu
               ako vyšitý.




               Ako zbaviť paradajku šupky – How to get rid of the tomato skins

               Paradajky sa používajú na mnohé spôsoby a v niektorých prípadoch sa vyžaduje paradajka bez šupky.
               Najrýchlejšie sa jej dá zbaviť tak, že si na póle urobíme nožom zárez do kríža, horúcou vodou
               paradajky oblejeme, necháme chvíľu vodu pôsobiť a ľahko šupku zvlečieme za pomoci noža.





               Ako udržať celistvosť papriky – How to maintain the integrity of peppers

               Ak chceme udržať celistvosť papriky, jaderník vyberieme tak, že ľavou rukou držíme papriku a pravou
               vtláčame kostrnok dovnútra papriky. Keď sa odlúpne, opatrne ho vyberieme spolu s jaderníkom.

               Ešte dôležité upozornenie: paradajky a papriky nestrácajú varom svoje výživné látky, vitamíny,
               minerály a farbivá.




               STRUKOVINY – LEGUMINOUS PLANTS

               Sú nenahraditeľnou a obľúbenou zložkou potravy. Pestovanie strukovín je nenáročné a ich príprava
               veľmi jednoduchá a rôznorodá. Stále však nie sú používané v dostatočnom množstve, hoci sú
               dôležitým zdrojom nielen bielkovín, ale hlavne vitamínov skupiny B, makro a mikroelementov a
               množstva vlákniny. Z mikroelementov je to draslík, fosfor, vápnik, železo, mangán, med a horčík. V
               porovnaní s mäsom, strukoviny nevytvárajú cholesterol a preto sú považované za zdravšie. K
               strukovinám radíme: napr. hrach a hrášok /Peas/, sóju /Soya/, cícer /Cicer/, šošovicu /Lentil/, fazuľu,
               bôb /Bean/, hrachor /Vetch pea/.
























                                                           - 16 -
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23