Page 18 - Kucharka III.
P. 18
Moja obľúbená špecialita:
Moje lečo – My stewed tomatoes and pepperoni pods
1 veľkú cibuľu očistím a nakrájam na plátky. Rozohrejem 2 PL oleja a cibuľu osmažím do sklovita.
Paradajky - aspoň 3 veľké a 3 – 4 papriky nakrájam a pridám k cibuli. Ochutím soľou, korením a ak
mám, troškou chilli. Aby sa zelenina podusila, miesto vody použijem paradajkový pretlak - také 4 PL.
Premiešam, odstavím a dávam na tanier. K tomu tmavú žemľu, alebo chlieb a obed pre jednu osobu
ako vyšitý.
Ako zbaviť paradajku šupky – How to get rid of the tomato skins
Paradajky sa používajú na mnohé spôsoby a v niektorých prípadoch sa vyžaduje paradajka bez šupky.
Najrýchlejšie sa jej dá zbaviť tak, že si na póle urobíme nožom zárez do kríža, horúcou vodou
paradajky oblejeme, necháme chvíľu vodu pôsobiť a ľahko šupku zvlečieme za pomoci noža.
Ako udržať celistvosť papriky – How to maintain the integrity of peppers
Ak chceme udržať celistvosť papriky, jaderník vyberieme tak, že ľavou rukou držíme papriku a pravou
vtláčame kostrnok dovnútra papriky. Keď sa odlúpne, opatrne ho vyberieme spolu s jaderníkom.
Ešte dôležité upozornenie: paradajky a papriky nestrácajú varom svoje výživné látky, vitamíny,
minerály a farbivá.
STRUKOVINY – LEGUMINOUS PLANTS
Sú nenahraditeľnou a obľúbenou zložkou potravy. Pestovanie strukovín je nenáročné a ich príprava
veľmi jednoduchá a rôznorodá. Stále však nie sú používané v dostatočnom množstve, hoci sú
dôležitým zdrojom nielen bielkovín, ale hlavne vitamínov skupiny B, makro a mikroelementov a
množstva vlákniny. Z mikroelementov je to draslík, fosfor, vápnik, železo, mangán, med a horčík. V
porovnaní s mäsom, strukoviny nevytvárajú cholesterol a preto sú považované za zdravšie. K
strukovinám radíme: napr. hrach a hrášok /Peas/, sóju /Soya/, cícer /Cicer/, šošovicu /Lentil/, fazuľu,
bôb /Bean/, hrachor /Vetch pea/.
- 16 -