Page 19 - Kucharka III.
P. 19

Ako sa zbaviť plynatosti? – How to get rid of flatulence?

               Veľa ľudí odrádza zvýšená plynatosť /flatulence/ po ich použití. Spôsobujú ju oligosacharidy
               /oligosaccharides/, ktoré ľudské telo nevie spracovať. Dostávajú sa až do hrubého čreva /colon/.
               Prítomné mikroorganizmy spôsobujú kvasenie /fermentation/ a výsledný produkt je plyn - oxid uhličitý
               /carbon dioxide/.

               Ako sa zbavíme tohto dosť nepríjemného úkazu? Je to jednoduché - strukoviny dlhšie namáčame,
               nevaríme v tej istej vode, pri varení pridáme korenie odstraňujúce, alebo zmierňujúce nadúvanie –
               ligurček /lovage/, majoránku /marjorán/, saturejku /savory/, tymian /thyme/, cesnak /garlic/, cibuľu
               /onion/.

               Dobrý spôsob odstránenia cukrov je nechať strukoviny naklíčiť. Sú vtedy krehkejšie, jemnejšie a
               nenadúvajú.

               Tak hurá na strukoviny! Doplňme bielkoviny živočíšneho pôvodu rastlinnými !

               Jedlá zo šošovice - čiernej, hnedej, červenej, zelenej, so šupkou, alebo bez šupky - Lentil dishes, with
               black, brown, red, green, with peel or without peel lentils:




               Šošovicová polievka – Lentil soup

               Čiernu šošovicu /2 hrnčeky/ premyjeme a zalejeme studenou vodou. Necháme namočenú aspoň
               jednu hodinu. Potom začneme variť . Pridáme 2 bobkové listy /bay leves/, 4 strúčiky rozdrveného
               cesnaku /garlic/ zmiešaného s 1 ČL soli /salt/. Keď je šošovica skoro mäkká vlejeme do nej zápražku,
               ktorú si pripravíme na panvici z 2 PL oleja, 2 PL hladkej múky a 1 PL červenej sladkej papriky.
               Očistíme jeden väčší zemiak, pokrájame ho na malé kocky a pridáme k šošovici. Varíme dovtedy,
               pokiaľ nie sú šošovica i zemiaky mäkké. V 1 hrnčeku mlieka /alebo iba vody/ z hladkej múky urobíme
               “kasičku”, ktorú cez sitko lejeme za stáleho miešania do šošovice a zahustíme ju. /Ak sa nám zdá
               príliš riedka, postup opakujeme cca v 1/3 pohára/. Necháme prevrieť, odstavíme a podľa potreby
               dochutíme soľou a 1 PL masla. Niekto pridáva spolu so zemiakmi očistenú koreňovú zeleninu, ale ja
               to nemám rada, taktiež nedávam celé korenie, ale ak chcem polievku pikantnejšiu, k cesnaku so
               soľou prisypem trocha čierneho mletého korenia.

               Podobne robím šošovicový prívarok, len urobím viac zápražky aj zátrepky.




               Zápražka a zátrepka – Roux and fray

               Tieto dva pojmy sa často u začínajúcich gazdiniek zamieňajú. Zápražka sa robí na panvici z oleja a
               múky, zátrepka môže byť zo smotany, mlieka, vody, jogurtu a múky, alebo škrobu /Maizena/ a pridáva
               sa dobre premiešaná až pred koncom varenia. Ak si prívarok vyžaduje tmavšiu farbu, ofarbíme
               zápražku 1 ČL mletej červenej papriky napr. šošovica, fazuľa… Hustejšiu zápražku môžeme zriediť
               studenou vodou a dobre rozmiešať, aby nezhrčkavela. Riedku, horúcu pridávame priamo do vriaceho
               pokrmu.








                                                           - 17 -
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24