Page 20 - Kucharka III.
P. 20

Kaša zo šošovice – lentils poridge

               3 hrnčeky šošovice namočíme do 1 l vody cca na 1 hodinu. Začneme variť, pridáme 5 rozdrobených
               strúčikov cesnaku s 1 ČL soli a štipkou čierneho korenia, 2 bobkové listy a celú malú cibuľu. Varíme
               do zmäknutia. Zahustíme zápražkou, privedieme do varu, ochutnáme a podľa chuti dochutíme soľou
               a korením. Po dokončení zjemníme 1 PL masla. Miesto zemiakov ku kaši podávame chlieb, pečivo,
               pita bread, alebo obyčajný posúch.

               Podobne sa pripravuje FAZUĽA, 1, ako polievka, kedy je najvhodnejšia fazuľa biela, drobná a pridáva
               sa nakrájaná mrkva. 2, Na prívarok je výborná veľká strakatá fazuľa a žlté a zelené struky. Na
               zahustenie je výborná smotana či už sladká, alebo kyslá. Na rozdiel od šošovice po uvarení fazuľu
               dochucujeme octom, alebo citrónovou šťavou. Fazuľu je dobré nechať vo vode namočenú celú noc!

               Viete, že žlté a zelené struky patria k zelenine a fazuľka k strukovinám ?!

               Keď som sa v 1969 roku vydala a v prvú spoločnú sobotu som, ako v každej našej Blahovskej rodine,
               varila tradične fazuľu. Môj otec, hoci dobre vedel, že varím už veľmi dlho a viem to, bol veľmi
               zvedavý, ako som uvarila a pribehol ma pred obedom navštíviť a rovno do hrnca. Ochutnal a
               nepovedal nič. Po chvíli mi zazvonil telefón a mama celá nešťastná sa ma pýtala, čo som to uvarila,
               keď je tá fazuľa riedka. Ozaj bola redšia, ale môžem povedať, že môjmu novomanželovi veľmi chutila,
               lebo som ju robila ja…

               STRUKOVINY sú veľmi vhodné aj ako ingrediencie do šalátov. Treba ich mať však dopredu uvarené!




               Hrášková polievka – split pea soup


               Očistenú a nadrobno pokrájanú stredne veľkú cibuľu speníme na 2 PL rozohriateho oleja, pridáme 2 -
               3 na kocočky nakrájané zemiaky a 1 hrnček čerstvého hrášku /môže byť aj mrazený/. Posolíme 1 ČL
               soli, poprášime čiernym korením a pridáme trošku sušenej bazalky. Premiešame a dolejeme cca 1 l
               vody. Varíme, pokiaľ zemiaky a hrášok nie sú mäkké. Do misky dáme jedno vajíčko, 1 PL krupice, 1 ČL
               strúhanky, trošku masla, osolíme, dobre premiešame a lyžičkou hádžeme drobné halušky do vriacej
               polievky. Po dovarení pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.




               Hrachová polievka – Pea soup


               Suchý hrach dobre premyjeme, dáme do hrnca a prekryjeme vodou. Necháme odstáť cca 2 hodiny,
               vodu zlejeme /mnohí dobrí kuchári tvrdia, že treba variť v tej istej vode, ale vzhľadom na odstránenie
               plynatosti, vodu vymeníme/, pridáme 1 stredne veľký očistený a pokrájaný zemiak, zalejeme vodou a
               varíme. Očistíme 3 – 4 strúčiky cesnaku /garlic/ pokrájame nadrobno, posypeme ho 1 ČL soli a
               nožom dobre rozotrieme. Pridáme do hrnca s 1 ČL majoránky, alebo bazalky. Varíme, pokiaľ hrach
               nie je mäkký a rozmixujeme ho. Doplníme vodou do požadovaného množstva, a za stáleho miešania
               dovaríme. Po odstavení z ohňa ešte chvíľu miešame, aby vzniknutá pena klesla. Môžeme pridať
               trošku smotany, alebo 1 ČL masla. Ako príloha sú dobré hrianky opražené na sucho. /Ja používam
               hriankovač/.







                                                           - 18 -
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25