Page 22 - Kucharka III.
P. 22

Šalát z hlávkového, ľadového a kučeravého šalátového listu – Lettuce,
               saladgreen salad

               Šalát dobre opláchneme pod tečúcou vodou /aby sa nám nestalo, že nechtiac pripravíme francúzsky
               šalát so slimáčikmi/. Nekrájame nožom, ale trháme na nepravidelné kusy. Vložíme do nálevu a
               dvoma lyžicami premiešame.

               Výborný je paradajkový šalát s čerstvou cibuľkou, ev. s rezančekmi z papriky. Nálev rovnaký…

               Pri práci so šalátmi používame sklenené nádoby a lyžice. /Minimalizujeme stratu vitamínov/.




               Cestovinový šalát – pasta salad


               400 gr ľubovoľných cestovín /kolienka, vrtuľky, slimáčiky…/ uvaríme v osolenej vode. Po uvarení
               dobre prepláchneme v studenej vode a dáme do misky. Očistenú zeleninu - viacfarebná paprika,
               paradajka, šalátová uhorka - nakrájame na úhľadné kúsky, ľadový, alebo hlávkový šalát natrháme.
               Biely jogurt - 4 PL - zmiešame s 2 PL majonézy, s čiernym a bielym mletým korením a primiešame do
               cestovín. Cestoviny vylepšujeme nakrájaným slaným Tofu syrom, zeleninou, 2 PL čiernych a 2 PL
               zelených olív, dobre premiešame a vrch ozdobíme nastrúhaným syrom.

               Druh a množstvo zeleniny nám udáva naša chladnička a podľa nej môžeme pridávať napr. avokádo,
               redkvičky, kukuricu, oriešky, hrášok a pod.


               Taktiež môžu byť cestoviny nasucho a pridať opečené kuracie prsíčka nakrájané na tenké plátky,
               alebo kúsky šunky.







               Zeleninový šalát – Vegetable salad

               Základ – hlávkový, ľadový, kučeravý šalát natrhaný na kúsky, polníček vcelku. Šalátové uhorky,
               avokádo a slaný syr nakrájame na kocky, rôznofarebnú papriku na rezančeky, mrkvu a zeler
               postrúhame na strúhadle, cherry paradajky, olivy rozkrojíme na polovice. Zmiešame. Pokvapkáme
               panenským olivovým olejom a ochutíme citrónovou šťavou. Miesto soli je výborné použiť niekoľko
               PL olivového nálevu /z obsahu fľaše, kde boli olivy uložené/.

               Šalát obmeníme ak pridáme niekoľko krutoniek, alebo kúsky kuracích prsíčok narýchlo opražených
               na olivovom oleji.

               Zeleninové šaláty môžu byť hlavným jedlom, alebo prílohou k mäsu, sú dobrou desiatou, alebo
               rýchlou večerou.














                                                           - 20 -
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27