Page 22 - Kucharka III.
P. 22
Šalát z hlávkového, ľadového a kučeravého šalátového listu – Lettuce,
saladgreen salad
Šalát dobre opláchneme pod tečúcou vodou /aby sa nám nestalo, že nechtiac pripravíme francúzsky
šalát so slimáčikmi/. Nekrájame nožom, ale trháme na nepravidelné kusy. Vložíme do nálevu a
dvoma lyžicami premiešame.
Výborný je paradajkový šalát s čerstvou cibuľkou, ev. s rezančekmi z papriky. Nálev rovnaký…
Pri práci so šalátmi používame sklenené nádoby a lyžice. /Minimalizujeme stratu vitamínov/.
Cestovinový šalát – pasta salad
400 gr ľubovoľných cestovín /kolienka, vrtuľky, slimáčiky…/ uvaríme v osolenej vode. Po uvarení
dobre prepláchneme v studenej vode a dáme do misky. Očistenú zeleninu - viacfarebná paprika,
paradajka, šalátová uhorka - nakrájame na úhľadné kúsky, ľadový, alebo hlávkový šalát natrháme.
Biely jogurt - 4 PL - zmiešame s 2 PL majonézy, s čiernym a bielym mletým korením a primiešame do
cestovín. Cestoviny vylepšujeme nakrájaným slaným Tofu syrom, zeleninou, 2 PL čiernych a 2 PL
zelených olív, dobre premiešame a vrch ozdobíme nastrúhaným syrom.
Druh a množstvo zeleniny nám udáva naša chladnička a podľa nej môžeme pridávať napr. avokádo,
redkvičky, kukuricu, oriešky, hrášok a pod.
Taktiež môžu byť cestoviny nasucho a pridať opečené kuracie prsíčka nakrájané na tenké plátky,
alebo kúsky šunky.
Zeleninový šalát – Vegetable salad
Základ – hlávkový, ľadový, kučeravý šalát natrhaný na kúsky, polníček vcelku. Šalátové uhorky,
avokádo a slaný syr nakrájame na kocky, rôznofarebnú papriku na rezančeky, mrkvu a zeler
postrúhame na strúhadle, cherry paradajky, olivy rozkrojíme na polovice. Zmiešame. Pokvapkáme
panenským olivovým olejom a ochutíme citrónovou šťavou. Miesto soli je výborné použiť niekoľko
PL olivového nálevu /z obsahu fľaše, kde boli olivy uložené/.
Šalát obmeníme ak pridáme niekoľko krutoniek, alebo kúsky kuracích prsíčok narýchlo opražených
na olivovom oleji.
Zeleninové šaláty môžu byť hlavným jedlom, alebo prílohou k mäsu, sú dobrou desiatou, alebo
rýchlou večerou.
- 20 -