Page 21 - Kucharka III.
P. 21

Hrachová kaša – Pease mash

               Postup rovnaký, len po mixovaní pridám iba toľko vody, aby vznikla hustá masa, ktorú privediem do
               varu a omastím maslom. Najchutnejšia príloha je plátok údeného mäsa.




               Cícer – Hummus


               Z cícera je vynikajúca pasta - hummus. Je to jeden z najstarších pokrmov stredného východu.
               Základnou zložkou pokrmu je zmixovaný cícer s pridaním olivového oleja, sezamových semiačok, soli,
               cesnaku a citrónovej šťavy. Tieto ingrediencie sú zdrojom vitamínov, vlákniny a proteínov. Všetko sa
               znásobuje, ak podávame hummus so stopkatým zelerom, mrkvou, alebo farebnou paprikou
               nakrájanými na cca 10 cm pásiky, s ktorými sa hummus konzumuje.

               Cícer používam aj do paradajkových omáčok na špagety, kura catchatore, do zeleninových šalátov.
               Predáva sa v krabičkách predvarený a ja ho mám veľmi rada.


               Pre veľký obsah vápnika, železa, vlákniny a bielkovín je vhodný pre deti a budúce mamičky.




               Sója – Soya

               U nás je dosť nedocenená SÓJA, ale v obchodoch sa dajú zohnať výrobky z nej, či už ako mlieko, syr-
               tofu, podoby mäsa - plátky, kocky, granuly, dokonca párky, hamburger a mnoho iných vecí. Treba si
               ich v obchodoch obzrieť a doma si ich podľa inštrukcií urobiť.

               Sója obsahuje kvalitné bielkoviny - až 40 % je podobných bielkovinám v najkvalitnejšom mäse,
               obsahuje 20 % tukov, má viac vápnika ako mlieko, železa viac ako v pečeni a špenáte… Je dobrá pre
               diabetikov, lebo znižuje cholesterol a cukor.




               Šaláty /salad vegetables/




               Šaláty v sladkokyslom náleve - Salads in sweet-sour


               Nálev pozostáva zo studenej vody ochutenej soľou, cukrom a octom /alebo citrónovou šťavou/.
               Množstvo podľa vlastnej chuti.




               Uhorkový šalát – Cucumber salad

               Šalátovú uhorku očistíme a pokrájame na jemné kolieska, hrubšie rezance, alebo kocky. Vložíme do
               pripraveného nálevu. Červenú, alebo bielu cibuľu nakrájame na jemné prúžky a zmiešame s
               uhorkami. Kto má rád, môže mierne okoreniť štipkou čierneho korenia.







                                                           - 19 -
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26