Page 21 - Kucharka III.
P. 21
Hrachová kaša – Pease mash
Postup rovnaký, len po mixovaní pridám iba toľko vody, aby vznikla hustá masa, ktorú privediem do
varu a omastím maslom. Najchutnejšia príloha je plátok údeného mäsa.
Cícer – Hummus
Z cícera je vynikajúca pasta - hummus. Je to jeden z najstarších pokrmov stredného východu.
Základnou zložkou pokrmu je zmixovaný cícer s pridaním olivového oleja, sezamových semiačok, soli,
cesnaku a citrónovej šťavy. Tieto ingrediencie sú zdrojom vitamínov, vlákniny a proteínov. Všetko sa
znásobuje, ak podávame hummus so stopkatým zelerom, mrkvou, alebo farebnou paprikou
nakrájanými na cca 10 cm pásiky, s ktorými sa hummus konzumuje.
Cícer používam aj do paradajkových omáčok na špagety, kura catchatore, do zeleninových šalátov.
Predáva sa v krabičkách predvarený a ja ho mám veľmi rada.
Pre veľký obsah vápnika, železa, vlákniny a bielkovín je vhodný pre deti a budúce mamičky.
Sója – Soya
U nás je dosť nedocenená SÓJA, ale v obchodoch sa dajú zohnať výrobky z nej, či už ako mlieko, syr-
tofu, podoby mäsa - plátky, kocky, granuly, dokonca párky, hamburger a mnoho iných vecí. Treba si
ich v obchodoch obzrieť a doma si ich podľa inštrukcií urobiť.
Sója obsahuje kvalitné bielkoviny - až 40 % je podobných bielkovinám v najkvalitnejšom mäse,
obsahuje 20 % tukov, má viac vápnika ako mlieko, železa viac ako v pečeni a špenáte… Je dobrá pre
diabetikov, lebo znižuje cholesterol a cukor.
Šaláty /salad vegetables/
Šaláty v sladkokyslom náleve - Salads in sweet-sour
Nálev pozostáva zo studenej vody ochutenej soľou, cukrom a octom /alebo citrónovou šťavou/.
Množstvo podľa vlastnej chuti.
Uhorkový šalát – Cucumber salad
Šalátovú uhorku očistíme a pokrájame na jemné kolieska, hrubšie rezance, alebo kocky. Vložíme do
pripraveného nálevu. Červenú, alebo bielu cibuľu nakrájame na jemné prúžky a zmiešame s
uhorkami. Kto má rád, môže mierne okoreniť štipkou čierneho korenia.
- 19 -