Page 23 - Kucharka III.
P. 23
Ovocné šaláty – fruit salads
sa dajú vytvoriť z hocijakého druhu ovocia.
Mrkvový šalát – carrot salad
Očistenú mrkvu – 3 - 4 kusy nastrúhame na dlhšie rezančeky, ocukríme, pokvapkáme 1 PL olivového
oleja a šťavou z celého citróna. Ak je mrkva suchšia, pridáme niekoľko lyžíc vody. Je to rýchle a
zdravé.
Jablko-mrkvový šalát – Apple-carrot salad
3 - 4 mrkvy očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Očistené 2 - 3 väčšie jablká nastrúhame na
hrubšom strúhadle, zmiešame, pokvapkáme pár kvapkami olivového oleja a šťavou z celého citróna.
Jablká pustia dostatok šťavy, vodu pridávať netreba. Ak sú jablká moc kyslé, tak osladíme troškou
prachového cukru.
Škoda, že ma na začiatku manželstva /1969/ nenapadlo robiť si čiarky, koľkokrát som za život
strúhala mrkvu a jabĺčka. Najprv to bolo pre moje deti, potom mojim starnúcim rodičom a teraz
mojim väčším i menším vnúčatkám. V UK najlepším konzumentom je Lívia, ktorá má nesmierne rada
aj doma pripravenú jablčnú presnidávku. Veľmi ma poteší malá Barborka, ktorá mi povie “mamka
/nevedela povedať stará mama, tak som pre ňu mamka/, už si dávno nerobila mrkvový šalátik a ja ho
mám tak rada”. No, neurobte ho!
Ovocné šaláty môžeme zalievať bielym jogurtom /napr. gréckym/, do ktorého pridáme pár kvapiek
vanilky, alebo vanilkového cukru. Dobrá kombinácia sú kiwi, jahody, banán, broskyne, hrušky. Každé
ovocie oživí žltý alebo červený melón, pre dámy, ktoré nechcú porušiť diétu, je vhodný ananás. Deti
majú najradšej jahody a čučoriedky posypané cukrom s malou čiapočkou šľahačky.
Ak k ovociu pridáme pár lyžíc zmrzliny, pokvapkanej tuhou čiernou kávou, máme rýchly a dobrý
dezert. Pre dospelých je vynikajúca pochúťka ovocná zmes, pokvapkaná alkoholom, podľa výberu
višňový, pomarančový, citrónový alebo mandľový likér, dobrý koňak, vodka. Vždy je vhodné mať po
ruke čerstvú bazalku a ozdobovaním ochucovať.
Pre Britov sú raňajky stále najdôležitejším jedlom dňa. Full breakfast pozostáva z množstva chodov
slaných i sladkých, pije sa voda, čaj, džús, káva a čerstvé šťavy.
RAŇAJKY – Breakfast
Dočítala som sa, že Breakfast vzniklo vlastne z dvoch slov – Break thefast – čo znamená prerušiť
nočný pôst. Podľa viacerých odborníkov a hlavne podľa mojej mamy sú raňajky najdôležitejším
jedlom dňa. Rozprúdia mozog i telo, dodajú mu potrebnú energiu a zaženú nepríjemný pocit v bruchu,
ktorý bombarduje mozgové bunky a núti myslieť na to, aký som hladný. Výber raňajšieho jedla je na
každom jedincovi. Naši, či už slovenskí alebo anglickí predkovia, raňajkám venovali aj čas aj
viacerým druhom jedál. Začínali štamperlíkom dobrého alkoholu, slaninkou, klobásami, vajíčkami,
rôznymi kašami a nezabúdalo sa ani na dobrú kávu, mlieko, alebo ovocné šťavy.
- 21 -