Page 24 - Kucharka III.
P. 24
Rýchla ovsená kaša – Poridge
6 PL ovsených vločiek /oatmeal/ zalejeme hrnčekom vriacej vody s troškou soli, tanier prekryjeme
druhým tanierom a necháme naboptnávať cca 8 - 10 min. Pridáme za PL slnečnicových semienok,
sušeného ovocia, pokrájaný banán, čučoriedky, pokvapkáme medom a polejeme jogurtom. K tomu
mätový čaj a dopoludnia máme pocit nasýtenia. Kaša je ľahko stráviteľná.
Sú však ľudia /ako napr. ja/, ktorí potrebujú vločky variť a nielen boptnať. Do kastrólika dáme hrnček
vločiek, zalejeme hrnčekom mlieka, pridáme štipku soli a ČL medu. Miešame, pokiaľ sa mlieko
nevstrebe a nevytvorí sa kašovitá hmota. Ak je moc hutná, prilejeme mlieko, alebo vodu. Kto ma rád,
pridá si hrozienka, sušené ovocie, oriešky. Mne najviac chutí posypaná škoricou s troškou cukru.
Tzv. pôstne kaše boli kedysi u nás denným jedlom. Vznikom rôznych jedál a prieniku cudzích kuchýň z
nášho jedálneho lístka vymizli. Je to škoda z viacerých hľadísk. Sú zdraviu prospešné, odľahčujú
organizmus a sú lacné, rýchlo pripraviteľné a chutné.
Krúpová kaša s cibuľou – Grout paste with onion
4 stredne veľké zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Uvaríme do mäkka. 2 - 3 PL krúp /krúpok/
umyjeme v studenej vode a dáme variť zaliate vodou na asi 30 min /tiež musia byť mäkké/. Zemiaky
aj krúpy zmiešame, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, majoránkou a 2 - 3 strúčikami
roztlačeného cesnaku. Prilejeme teplé mlieko a vymiešame na kašu. 1 cibuľu pokrájame na kocky a
na oleji opražíme do chrumkava a na tanieri kašu ňou ozdobíme.
Pšenová kaša s medom a orechami – Millet mash with honey and nuts
1 H pšena 2x sparíme horúcou vodou a na sitku necháme odkvapkať. Odkvapkané dáme na misku a
zalejeme 2 H teplého mlieka. Osolíme, pocukríme 1 balíčkom vanilkového cukru a uvaríme do
mäkka. Ak sa mlieko vstrebe a odparí, prilejeme podľa potreby. Hotovú kašu pokvapkáme medom,
posypeme škoricou /kakaom/ a mletými orechami.
K dobrému čaju sa veľmi hodí hrianka natretá cesnakom, alebo chlieb vo vajíčku. Vajíčko uvarené
namäkko, nahniličku, alebo natvrdo patrí k raňajkovým pochúťkam.
Chlieb vo vajíčku – Bread in the egg
Pripravíme si krajce chleba, v tanieri rozmiešame vidličkou 3 vajíčka, ktoré mierne osolíme. Na
panvici rozohrejeme trošku masla /alebo oleja/. Chlieb namočíme do vajíčka, necháme odkvapkať a
položíme na panvicu. Teplom sa vaječné bielkoviny zrazia a vytvoria súvislý obal. Krajec opečieme z
oboch strán a položíme na savý papier.
Chlieb môžeme oživiť šunkou, salámou, alebo syrom. Tieto ingrediencie dávame na chlieb počas
opekania. Potom stačí už len čerstvá zelenina a máme výdatné a chutné jedlo.
Chlieb vo vajíčku, alebo opekaná hrianka nesmie byť mastná, nasiaknutá tukom. Ak tomu chceme
zabrániť, pred pražením pofŕkame chlieb vlažnou vodou.
- 22 -