Page 25 - Kucharka III.
P. 25

Ako uvariť vajce – How to cook eggs

               Uvariť správne vajíčko je hotový kumšt. Veľmi záleží na čase varenia a ten zas na metóde varenia.
               Vajce môžeme vkladať do studenej vody /metóda studenej vody/, alebo do vriacej /metóda horúcej
               vody/.

               Vajce namäkko /Soft-boiled egg/ musí mať žĺtok jemný, tekutý – v studenej vode je doba varenia od
               bodu varu 2 - 3 minúty. Na hniličku /Half-boiled egg on – bielok má už tuhý a žĺtok polotuhý. Doba
               varenia 4 minúty. Vajce natvrdo /Hard-boiled egg/ 7 - 8 min.

               V horúcej vode varíme iba 1 minútu, potom plameň vypneme, hrniec zakryjeme a nechávame dôjsť
               namäkko 6 minút, nahniličku 7 minút a natvrdo 10 minút. Ak chceme vajce lúpať je dobre hneď ho
               schladiť najlepšie pod tečúcou studenou vodou.




               Stratené vajíčko v kyslej polievke – Poached egg on sour soup

               Do hrnca dáme 2 PL oleja a necháme ho rozohriať. Pridáme 2 PL hladkej, alebo polohrubej múky a
               urobíme svetlú zápražku, nalejeme za stáleho miešania cca 1 l vody, 1 ČL soli, 1/2 ČL sušenej
               majoránky, 1 ČL cukru a 1 bobkový list. Privedieme do varu. V tégliku bieleho jogurtu /kyslej
               smotany/ rozmiešame 1 PL hladkej múky a prilejeme do polievky. Pripravíme vajíčka, ktoré majú
               izbovú teplotu /! nie priamo z chladničky!/ a po jednom ich opatrne vpúšťame do polievky. Bielok sa
               teplotou zrazí a uzavrie žĺtko, ktoré ostane mäkké. Zvyčajne stačí 1 vajíčko pre každú osobu. Plameň
               odstavíme a polievku dochutíme podľa svojej chuti troškou octu.




               Sedliacka omeleta – Farmers omelette

               Ak nám zostalo od obeda niekoľko zemiakov, nakrájame ich na plátky a na 1 PL oleja /alebo masti/
               opražíme do chrumkava. Pridáme nakrájané paradajky, papriky, šunku, kolieska klobásky, alebo
               párky a na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Premiešame a necháme podusiť. Pripravíme si 2 - 3
               rozšľahané vajíčka, nalejeme na zmes, osolíme, okoreníme, stíšime plameň a necháme vajíčka
               stuhnúť. Omeletu preložíme na tanier a prehneme ju na polovicu. Ozdobíme čerstvými paradajkami,
               uhorkami, paprikami. Výborná ľahká večera, alebo bohaté raňajky.




               Palacinky – Pancakes

               obľúbené jedlo malých aj veľkých, ale hlavne našej Valentínky

               Jednoduché cesto – 2 hrnčeky mlieka a pol H perlivej alebo neperlivej stolovej vody nalejeme do
               misky, pridáme 1 celé vajce, štipku soli, 1/2 balička vanilkového cukru, trošku nastrúhanej citrónovej
               kôry a prisýpame hladkú alebo polohrubú múku, aby vzniklo skoro tekuté cesto. Dobre rozmiešame
               a necháme chvíľu postáť. Pripravíme si palacinkáreň /panvicu s nízkymi okrajmi/ a obracačku.
               Panvicu rozohrejeme a potrieme jemne maslom. Cesto nalievam do stredu a otáčam panvicou, aby
               bola prekrytá v celom rozsahu. Keď cesto stuhne /zmena farby a konzistencie/ pomocou obracačky
               ho pretočím na druhú stranu. Ak robíme palacinky za asistencie niekoho druhého, tak je efektne
               palacinku vyhodiť do výšky a tak ju obrátiť, ale treba sa to naučiť.


                                                           - 23 -
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30