Page 25 - Kucharka III.
P. 25
Ako uvariť vajce – How to cook eggs
Uvariť správne vajíčko je hotový kumšt. Veľmi záleží na čase varenia a ten zas na metóde varenia.
Vajce môžeme vkladať do studenej vody /metóda studenej vody/, alebo do vriacej /metóda horúcej
vody/.
Vajce namäkko /Soft-boiled egg/ musí mať žĺtok jemný, tekutý – v studenej vode je doba varenia od
bodu varu 2 - 3 minúty. Na hniličku /Half-boiled egg on – bielok má už tuhý a žĺtok polotuhý. Doba
varenia 4 minúty. Vajce natvrdo /Hard-boiled egg/ 7 - 8 min.
V horúcej vode varíme iba 1 minútu, potom plameň vypneme, hrniec zakryjeme a nechávame dôjsť
namäkko 6 minút, nahniličku 7 minút a natvrdo 10 minút. Ak chceme vajce lúpať je dobre hneď ho
schladiť najlepšie pod tečúcou studenou vodou.
Stratené vajíčko v kyslej polievke – Poached egg on sour soup
Do hrnca dáme 2 PL oleja a necháme ho rozohriať. Pridáme 2 PL hladkej, alebo polohrubej múky a
urobíme svetlú zápražku, nalejeme za stáleho miešania cca 1 l vody, 1 ČL soli, 1/2 ČL sušenej
majoránky, 1 ČL cukru a 1 bobkový list. Privedieme do varu. V tégliku bieleho jogurtu /kyslej
smotany/ rozmiešame 1 PL hladkej múky a prilejeme do polievky. Pripravíme vajíčka, ktoré majú
izbovú teplotu /! nie priamo z chladničky!/ a po jednom ich opatrne vpúšťame do polievky. Bielok sa
teplotou zrazí a uzavrie žĺtko, ktoré ostane mäkké. Zvyčajne stačí 1 vajíčko pre každú osobu. Plameň
odstavíme a polievku dochutíme podľa svojej chuti troškou octu.
Sedliacka omeleta – Farmers omelette
Ak nám zostalo od obeda niekoľko zemiakov, nakrájame ich na plátky a na 1 PL oleja /alebo masti/
opražíme do chrumkava. Pridáme nakrájané paradajky, papriky, šunku, kolieska klobásky, alebo
párky a na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Premiešame a necháme podusiť. Pripravíme si 2 - 3
rozšľahané vajíčka, nalejeme na zmes, osolíme, okoreníme, stíšime plameň a necháme vajíčka
stuhnúť. Omeletu preložíme na tanier a prehneme ju na polovicu. Ozdobíme čerstvými paradajkami,
uhorkami, paprikami. Výborná ľahká večera, alebo bohaté raňajky.
Palacinky – Pancakes
obľúbené jedlo malých aj veľkých, ale hlavne našej Valentínky
Jednoduché cesto – 2 hrnčeky mlieka a pol H perlivej alebo neperlivej stolovej vody nalejeme do
misky, pridáme 1 celé vajce, štipku soli, 1/2 balička vanilkového cukru, trošku nastrúhanej citrónovej
kôry a prisýpame hladkú alebo polohrubú múku, aby vzniklo skoro tekuté cesto. Dobre rozmiešame
a necháme chvíľu postáť. Pripravíme si palacinkáreň /panvicu s nízkymi okrajmi/ a obracačku.
Panvicu rozohrejeme a potrieme jemne maslom. Cesto nalievam do stredu a otáčam panvicou, aby
bola prekrytá v celom rozsahu. Keď cesto stuhne /zmena farby a konzistencie/ pomocou obracačky
ho pretočím na druhú stranu. Ak robíme palacinky za asistencie niekoho druhého, tak je efektne
palacinku vyhodiť do výšky a tak ju obrátiť, ale treba sa to naučiť.
- 23 -