Page 26 - Kucharka III.
P. 26

Keď moje deti začali vyrastať a chcela som robiť na večeru palacinky, musela som ich poslať na dvor,
               lebo by som ich nikdy nedopiekla – stále ich brali a jedli. Samej sa mi už podarilo napiecť peknú
               hromadu a to pomerne rýchlo na troch palacinkárňach. Bolo to perfektné: zapnúť plyn jeden, dva tri.
               Potrieť maslom jednu, druhú, tretiu panvicu, naliať, potočiť raz, dva tri, obrátiť jednu, druhú, tretiu a
               tak stále dookola. Nikdy som palacinky neplnila, to si už napĺňali chlapci. Predstavte si v strede stola
               tanier s 35 palacinkami, roztopenou čokoládou, lekvárom a tvarohom a za stolom piati muži. /Ja mám
               radšej kus mäsa a palacinky jem iba v reštaurácii./

               Ak chceme obmenu, môžeme nastrúhať jablká a pridať do cesta. Vhodná je kombinácia z polovice
               múky a z polovice mletých ovsených vločiek /ground oatmeal/. Niekto do cesta strúha čerstvú
               kapustu, /moc to nemám rada/, alebo volí iné prísady podľa svojej chuti. Plniť môžeme ochuteným
               tvarohom, džemom, nutelou, ovocím…. Zrolované palacinky pokvapkať čokoládou a ozdobiť troškou
               šľahačky a hneď máme vytvorený slávnostný desert.

                ! Palacinky sa nám lepia na panvicu ak do cesta pridáme viac cukru !!!




               Slané palacinky – savory pancakes

               Ak chceme robiť palacinky na slano, miesto cukru viac prisolíme a ochucujeme majoránkou,
               bazalkou, čiernym korením a troškou oregana. Plnky sú výborné z mletého mäsa, ktoré podusíme na
               cibuľke, cesnaku s nakrájanými paradajkami a paprikami. Plníme už vychladnutou zmesou, zrolované
               palacinky ukladáme na maslom vymastenú Jenskú misu, zvyšok zmesi rozotrieme na vrch palaciniek
               a ešte posypeme strúhaným syrom. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 200 st C cca na 7 - 10 minút.




               Špenátové palacinky – Spinach pancakes

               Príprava cesta: 1 hrnček /cca 250 ml/ mlieka, 1/2 hrnčeka jemných ovsených vločiek /cca 150 g/, 1/2
               hrnčeka čerstvého špenátu, 1 vajce a trošku soli. Ako prvé do mlieka nasypeme vločky a pokiaľ
               naboptnajú pripravíme čerstvý špenát - špenátové listy vložíme na 30 sekúnd do vriacej vody a
               pomixujeme ich. Necháme ich vychladnúť a všetky ingrediencie zmiešame. Opekáme na panvici z
               oboch strán.

               Z téglika tvarohu /250 g/, syru Feta, slnečnicových, sezamových a chia semienok vytvoríme plnku,
               ktorou upečené palacinky naplníme./

























                                                           - 24 -
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31