Page 27 - Kucharka III.
P. 27
Vyprážané palacinky – Fried pancakes
Pripravíme si slané palacinky. Kým vychladnú olúpeme 3 - 4 strúčiky cesnaku, ktorý rozdrvíme a
vmiešame do krémového syru. Každú palacinku ním natrieme a kladieme naň plátok šunky, plátok
tvrdého syru, a prúžok červenej a zelenej papriky. Palacinku zrolujeme, okraje zasunieme dovnútra a
obalíme v trojobale – múka, vajce, strúhanka. Na malom množstve rozohriatého oleja opražíme zo
všetkých strán. Položíme na savý papier a servírujeme s rôznou zeleninou – paradajky, šalátové
uhorky, avokádo, alebo aj hrášok s kukuricou.
Pri príprave hocijakého druhu cesta – palacinkového, piškótového, či kysnutého, pridávame trošku
stolovej neperlivej, alebo perlivej vody /aj rum urobí túto službu, hlavne pri šiškách/, cesto je
vláčnejšie a ľahšie.
Rozprávkové palacinky – fabulous pancakes
1 a pol hrnčeka mlieka, 1 hrnček minerálky /sódy/, 1/2 hrnčeka oleja, 2 celé vajcia, štipku soli, 2
hrnčeky hladkej múky dobre rozmiešame, pripravíme palacinkáreň potretú maslom /olejom/, dobre
ju rozohrejeme a lejeme cesto. Vzhľadom na olej v ceste, panvicu potierame iba pred prvou
palacinkou, ostatné pečieme nasucho.
Pýtate sa prečo palacinkám hovoríme, že sú rozprávkové? Nuž, lebo sa nelepia, sú nadýchané, jemné,
môžu sa použiť na sladko, alebo aj na slano, no, proste sú rozprávkové…
Špenátové halušky – spinach gnocchi
Do jednej kocky mrazeného špenátu sa pridá 1 celé vajce a toľko polohrubej múky, aby vzniklo
stredne husté cesto. Solí sa podľa toho, aký slaný máme syr. Cesto dobre premiešame a cez
haluškové sitko hádžeme do osolenej vriacej vody. Po vyplávaní halušky scedíme do misy a
rozmiešame s krémovým syrom. Na tanieri ozdobíme strúhaným syrom.
Je to zdravé, rýchle a chutné jedlo.
Červené zemiaky – red potatoes
Zemiaky – cca 10 väčších zemiakov uvaríme v osolenej vode. Pripravíme si 3 - 4 plátky slaninky a
opražíme v kastróli, pridáme nadrobno nakrájanú 1 veľkú cibuľu a opražíme do sklovita. Ošúpané
zemiaky nakrájame na kocky /kolieska/ a vložíme na opraženú zmes. Mierne osolíme, okoreníme
čiernym mletým korením, 1/2 ČL rasce a 1 PL sladkej červenej papriky. Jemne poprášime múkou /cca
½ PL/, zalejeme vodou tak, aby boli zemiaky zakryté asi 1 cm. Prikryté necháme dusiť pokiaľ nie sú
zemiaky úplne mäkké a nevznikne omáčka, ktorá ich spája. Ak je pôstne obdobie, vynecháme
slaninku a dáme viac cibule. V našej rodine podávame k nim volské oko a uhorkový šalát. Mňam!
- 25 -