Page 28 - Kucharka III.
P. 28

Zemiaky pečené v šupke – Potatoes baked in their skins

               Väčšie zemiaky /množstvo podľa počtu stolovníkov - na jednu osobu počítame 2 veľké/ určené na
               pečenie dobre umyjeme a rozložíme na plech a dáme piecť na 180 st. približne na 45 minút. Do
               téglika bieleho jogurtu /alebo kyslej smotany/ zmiešaného s 1 PL krémového syru nastrúhame
               redkvičku /aj so šupkou/, pridáme rozdrvené 3 strúčiky cesnaku a nakrájanú pažítku. Upečené
               zemiaky na tanieri rozkrojíme, omastíme plátkom masla a polejeme cesnakovým dresingom.

               V Anglicku /a teraz už aj u nás/ dávajú k pečeným zemiakom biele fazuľky v paradajkovom náleve,
               alebo varený hrášok. My sme boli zvyknutí zemiaky zapíjať kyslým mliekom.

               Malé upozornenie – ak chceme, aby sa zemiaky rýchlo upiekli a neboli v strede surové, najprv ich
               uvarme v osolenej vode a dopečme v rúre. Sú výborné, ak ich obalíme v plátku slaninky a pečieme
               ich pri 190 - 200 st 7-10 min.

               Minule som sa prehŕňala internetovými receptami a zaujal ma názov ”Slovenské sushi”. Najprv som
               sa na tom smiala, ale má to čosi do seba.




               Slovenské sushi /v mojej úprave/ – Slovak sushi /on my way/

               1 hrnček guľatej ryže rozvaríme tak, aby lepila. Pikantnú klobásu nakrájame na kolieska a uhorku
               /alebo listy póru/ nakrájame na tenké plátky. Každý plátok potrieme horčicou, položíme 1 PL ryže a
               ozdobíme kolieskom klobásy. Zvinieme do kolieska, pre istotu prepichneme špáradlom a môžeme
               konzumovať.




               Pečený vyprážaný karfiol – Baked or fried cauliflower


               Viem, milá vnučka, že karfiol nemáš moc v láske, ale myslím si, že časom sa to vylepší a prídeš mu na
               chuť. Ja mám najradšej karfiol uvarený v slanej vode, mierne posypaný strúhankou a malými kúskami
               masla. K tomu pár paradajok a je to výborné a veľmi rýchle jedlo.

               No, ale vyprážaný je viac v obľube, ale je to zdĺhavejšie a menej zdravé. Tak si ho trošku upravíme:

               Karfiol očistíme, umyjeme a rozoberieme na stredne veľké ružičky. Dáme variť na 4 - 5 minút do
               osolenej vriacej vody. Pripravíme do misky 2 vajcia s troškou sódovej vody, vidličkou
               rozhabarkujeme. Do druhej misky nasypeme strúhanku, 1/2 ČL čierneho korenia, 1/2 ČL mletej
               červenej papriky a 1 PL strúhaného syra. Dobre premiešame. Ružičky karfiolu namočíme do vajíčka a
               obalíme v strúhanke. Rúru vyhrejeme na 180 st C, obalený karfiol naukladáme na plech s papierom
               na pečenie /môžeme papier jemne potrieť olejom, ale nemusíme/ a dáme piecť cca na 15 minút. Ku
               upečenému karfiolu sú výborné varené zemiačky v šupke pomastené maslom a dresing z bieleho
               jogurtu ochutenom 2 strúčikmi rozdrveného cesnaku. Výborné!













                                                           - 26 -
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33