Page 29 - Kucharka III.
P. 29

Karfiol uvarený v celku – Whole cooked cauliflower

               Efektne vyzerá karfiol uvarený vcelku, do ktorého napicháme polovice párok, do rolky stočenú
               šunku, paličky papriky najlepšie viacfarebné. Jenskú misu vymastíme maslom a vysypeme
               strúhankou. Karfiol vložíme do misy a bohato posypeme strúhaným syrom. Dáme zapiecť do
               vyhriatej rúry na 190 - 200 st C na 7 minút. V podstate už karfiol nepečieme, len necháme rozpustiť
               syr. Karfiol obložíme cherry paradajkami rôznych farieb. Nie je na zahodenie ako príloha aj cviklový
               šalát.

               Veľa ľudí neznáša karfiol pre jeho typickú „vôňu“. Ak pridáme do vody pri varení bobkový list, ten
               tento pach odstráni.







               Mleté mäso – Minced meat

               Mleté mäso je výbornou ingredienciou na prípravu množstva pokrmov. Najideálnejšie je ak máme
               možnosť si dať mäso v obchode pomlieť, alebo si ho pripraviť doma. Vtedy si je človek istý, čo vlastne
               konzumuje. /Alebo stále platí že ”Nevieš z čoho stlstneš?”/




               Klasické fašírky – classic burgers

               Cca 250 gr bravčového a 250 gr hovädzieho mäsa zmiešame s 1 vajcom, 3 - 4 nakrájanými a vo vode
               rozmočenými rožkami /chlebom/, 1 ČL čierneho korenia, 2 ČL soli, 3 rozdrvenými strúčikmi cesnaku,
               1 nadrobno nakrájanou cibuľou a 2 ČL majoránky. Dobre premiešame, ochutnáme a dochutíme
               podľa vlastnej chuti. Ak chceme fašírky vyprážať, tak tvarujeme stredne veľké kolieska, ktoré
               obaľujeme v strúhanke a vyprážame na rozohriatom oleji.

               Ako vieme, že olej je pripravený na vyprážanie? Zoberieme štipku strúhanky a vhodíme do oleja. Ak
               olej zasyčí a obskakuje okolo strúhanky, tak je pripravený. Po vložení fašírok trošku plameň
               stiahneme, aby sa mäso upravilo aj v strede a aby nám povrch nezhorel. Oprážame z oboch strán.
               Moja mužská časť rodiny si k fašírkam nakrája cibuľu a dochutí horčicou . Dámy uprednostňujú
               fašírky k prívarkom.




               Pečená fašírka v rúre – baked loaf in the oven


               Zdravšia varianta je fašírku upiecť v rúre. Mäsovú zmes rozdelíme na tri časti, každú dobre
               rozvaľkáme na šišku /nezabudnime si pri tom navlhčiť ruky!/ a tou ešte prejdeme cez strúhanku.
               Pekáč vymastíme maslom, vysypeme strúhankou a šišky uložíme vedľa seba. Navrch dáme plátok
               masla, na dno nalejeme 1 hrnček vody a zakryté alobalom dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. Po
               cca 30 minútach obal odstránime a dopekáme do zlatista. Tieto fašírky sa dajú jesť aj na studeno, ev.
               dať ako prílohu do sendviča.









                                                           - 27 -
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34