Page 30 - Kucharka III.
P. 30

Hovädzí burger – beef burger

               300 gr mletého hovädzieho mäsa osolíme, okoreníme /všetko podľa chuti/ a dobre rozmiešame.
               Tvarujeme asi 2 cm placky, ktoré na 5 - 10 min dáme do chladničky. Pripravíme si cibuľu, hlávkový
               šalát a tatársku omáčku. Mäso položíme na grill a opekáme z oboch strán cca po 4 minúty. Väčšiu
               žemľu rozkrojíme a opečieme nasucho z oboch strán. Na spodnú časť vložíme šalát, naň posadíme
               mäsovú placku, pokvapkáme tatárskou omáčkou a ochutíme cibuľou. Prikryjeme vrchnou časťou a
               môžeme podávať. Samozrejme, že obmieňame s horčicou, kečupom, alebo rôznou zeleninou. Dobré
               pre vás mladých…




               Grilovaný špíz z mletého mäsa – Grilled skewers of minced meat

               250 gr bravčového a 250 gr hovädzieho mäsa, 1 vajce, 1/2 ČL rasce, 1/2 ČL, mletého čierneho
               korenia, 1/2 chilli papričky nakrájanej nadrobno, 1 ČL soli, trošku majoránky dobre zmiešame.
               Pripravíme si drevené špajdle cca 20 cm dlhé, zmes mäsa rozdelíme na rovnaké časti. Každú časť v
               ruke prehnetieme tak, aby sme ňou mohli špajdlu obaliť cca do polovice. Kto má rád, hotový špíz
               pokvapká sójovou, alebo Worcesterskou omáčkou.  Je dobre takto pripravené špízy dať do
               chladničky aspoň na hodinu a až potom grilovať. Sú dobré s chlebom alebo so zemiakovou prílohou a
               zeleninou.

               Keď sme už pri mletých mäsách nesmieme zabudnúť na plnenú papriku.




               Plnená paprika v paradajkovej omáčke – Stuffed peppers in tomato sauce


               3 - 4 menšie zelené papriky zbavíme stopky a jaderníka tak, aby nám zostala paprika neporušená.
               /Chytíme za stopku a pomaly vtlačíme dovnútra papriky. Zostane nám malý otvor, cez ktorý
               vyprázdnime jaderník a vtláčame cezeň masovú zmes./ 250 gr bravčového a 250 gr hovädzieho mäsa
               zmiešame s 1 vrecúškom uvarenej chladnej ryže. Osolíme, okoreníme, pridáme 1 celé vajce a 1 ČL
               majoránky. Všetko zmiešame. V hrnci urobíme z 2 PL oleja a 2 PL múky /hladkej, alebo polohrubej/
               svetlú zápražku, ktorú zalejeme 2 krabičkami paradajkového pretlaku a 1 krabičkou vody /vodu
               pridávam z pôvodnej z pretlaku – zároveň ju vypláchnem zo zbytku a mám mierku/. Dobre
               premiešam, osolím 1 – 2 ČL soli, 1 PL cukru ocukrím. Privediem do varu a naplnené papriky vkladám
               postupne do hrnca. Chvíľu nechám variť a pripravím ostatnú zmes do guliek. Guľky treba šúľať
               vlhkými dlaňami, aby boli hladké a v omáčke sa nerozpadli. Varím dovtedy, kým nie sú guľky
               uvarené. /Jednu vytiahnem a rozkrojím – v strede musí byť mäso rovnakej farby ako na periférii./
               Niekedy nie je na škodu, ak sa chuť vylepší 1 - 2 PL ostrého kečupu.




               Hydinové mäso v paradajkovej omáčke – Poultry meat in tomato sauce

               Ak sa veľmi ponáhľame, nerobíme guľky, ale nakrájame mäso /morčacie, kuracie prsia, bravčové
               stehno, proste to, čo máme/ na plátky, na malom množstve oleja ho orestujeme sprudka z oboch
               strán, pripravíme omáčku a mäso v nej dovaríme do mäkka. My máme radi v omáčke cícer, čierne
               olivy, rozdrvené strúčiky cesnaku, majoránku, oregano a hotové posypať syrom. /A keď si k tomu
               upravíte ryžu, hneď z toho máte chicken cacciatore/.


                                                           - 28 -
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35