Page 31 - Kucharka III.
P. 31
Medzi rýchle jedlá môžeme zaradiť aj bravčovú panenku. Je to jemné, čisté mäso, ktoré sa veľmi
rýchlo dokáže upraviť.
Bravčová panenka – Pork tenderloin
Panenku nakrájame na cca 3 cm kolieska, ktoré rukou jemne roztlačíme. Osolíme, okoreníme a na
troške oleja z oboch strán opečieme. Stačí 3 - 4 minúty. Na tanieri panenku polejeme brusnicovou,
šípkovou, alebo slivkovou omáčkou a servírujeme s knedľou, zemiakmi alebo chlebom.
Bravčová panenka č. 2. Roztlačené kolieska panenky nasolíme, nakoreníme, sprudka
orestujeme na oleji z oboch strán /30 sekúnd, aby sa zrazili bielkoviny a vnútro nevyschlo/.
Pripravíme si tenké plátky šunky, do ktorých panenku zabalíme, dáme na pekáč a pečieme pri 190 st
C cca 15 min. Podávame s vyššie popísanými omáčkami.
Bravčová panenka plnená sušenými slivkami – Pork tenderloin stuffed with
dried prunes
Bravčovú panenku necháme v celku a ostrým nožom urobíme cez stred tunel. Osolíme aj zvnútra a
na oleji prudko opražíme zo všetkých strán. Panenku odložíme a výpek ponecháme. Nakrájanú
slaninku na výpeku opražíme a pridáme cibuľku a orestujeme do sklovita. Podlejeme pohárom
červeného vína /aspoň 2 dcl/ s nakrájanými sušenými slivkami. Okoreníme, osolíme a mierne
ocukríme /1/2 ČL/. Varíme do zhustnutia omáčky. Rúru rozohrejeme na 190 st C. Panenku naplníme
celými sušenými slivkami, okraje uzavrieme špáratkami, celú okoreníme, posypeme rascou a dáme
na vrch plátok masla. Vložíme ju do maslom vymasteného pekáča a podlejeme 1 pohárom vody. 10
minút pečieme zakrytú alobalom a 5 min dopekáme odkrytú. Výpek zmiešame s ostatnou omáčkou.
Panenku nakrájame na šikmé plátky a polejeme hustou omáčkou. Prílohy podľa chuti.
Bravčová panenka v župane – Pork tenderloin in batter
Panenku necháme vcelku, jemne potrieme olejom, osolíme, okoreníme zo všetkých strán.
Nahrejeme panvicu a panenku sprudka opražíme. Necháme mierne vychladnúť. Lístkové cesto
rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a celú panenku do neho zabalíme. Dáme na pekáč vystlaný
papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou, sezamovými semienkami a
rascou. Pečieme v rozohriatej rúre cca 20 minút. /Ja ešte radšej trošku viac, lebo nemám rada ružovú
farbu stredne upečenej panenky. Krájame na šikmé plátky a podávame so zeleninou.
- 29 -