Page 31 - Kucharka III.
P. 31

Medzi rýchle jedlá môžeme zaradiť aj bravčovú panenku. Je to jemné, čisté mäso, ktoré sa veľmi
               rýchlo dokáže upraviť.




               Bravčová panenka – Pork tenderloin

               Panenku nakrájame na cca 3 cm kolieska, ktoré rukou jemne roztlačíme. Osolíme, okoreníme a na
               troške oleja z oboch strán opečieme. Stačí 3 - 4 minúty. Na tanieri panenku polejeme brusnicovou,
               šípkovou, alebo slivkovou omáčkou a servírujeme s knedľou, zemiakmi alebo chlebom.

               Bravčová panenka č. 2. Roztlačené kolieska panenky nasolíme, nakoreníme, sprudka
               orestujeme na oleji z oboch strán /30 sekúnd, aby sa zrazili bielkoviny a vnútro nevyschlo/.
               Pripravíme si tenké plátky šunky, do ktorých panenku zabalíme, dáme na pekáč a pečieme pri 190 st
               C cca 15 min. Podávame s vyššie popísanými omáčkami.







               Bravčová panenka plnená sušenými slivkami – Pork tenderloin stuffed with
               dried prunes


               Bravčovú panenku necháme v celku a ostrým nožom urobíme cez stred tunel. Osolíme aj zvnútra a
               na oleji prudko opražíme zo všetkých strán. Panenku odložíme a výpek ponecháme. Nakrájanú
               slaninku na výpeku opražíme a pridáme cibuľku a orestujeme do sklovita. Podlejeme pohárom
               červeného vína /aspoň 2 dcl/ s nakrájanými sušenými slivkami. Okoreníme, osolíme a mierne
               ocukríme /1/2 ČL/. Varíme do zhustnutia omáčky. Rúru rozohrejeme na 190 st C. Panenku naplníme
               celými sušenými slivkami, okraje uzavrieme špáratkami, celú okoreníme, posypeme rascou a dáme
               na vrch plátok masla. Vložíme ju do maslom vymasteného pekáča a podlejeme 1 pohárom vody. 10
               minút pečieme zakrytú alobalom a 5 min dopekáme odkrytú. Výpek zmiešame s ostatnou omáčkou.
               Panenku nakrájame na šikmé plátky a polejeme hustou omáčkou. Prílohy podľa chuti.







               Bravčová panenka v župane – Pork tenderloin in batter


               Panenku necháme vcelku, jemne potrieme olejom, osolíme, okoreníme zo všetkých strán.
               Nahrejeme panvicu a panenku sprudka opražíme. Necháme mierne vychladnúť. Lístkové cesto
               rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a celú panenku do neho zabalíme. Dáme na pekáč vystlaný
               papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou, sezamovými semienkami a
               rascou. Pečieme v rozohriatej rúre cca 20 minút. /Ja ešte radšej trošku viac, lebo nemám rada ružovú
               farbu stredne upečenej panenky. Krájame na šikmé plátky a podávame so zeleninou.













                                                           - 29 -
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36