Page 32 - Kucharka III.
P. 32

Ako a kedy solíme mäso?

               1, ak ideme mäso piecť alebo dusiť, solíme ho pred úpravou.

               2, Hus, kačku, morku solíme zvonku i zvnútra niekoľko hodín pred pečením.

               3, Pečeň, obličky a srdce solíme tesne pred podávaním. /! Inakšie nám stvrdnú !/

               4, Taktiež minútky solíme až po opečení.

               5, Ryby solíme až tesne pred úpravou.





               Výborné a rýchle jedlo je z rôznych druhov syrov.

               Vynikajúca pochúťka je z ENCIÁNU, HERMELÍNU alebo CAMEMBERTU.




               Grilovaný encián – grilled gentian

               Množstvo syrov záleží od porcií, ktoré potrebujeme pripraviť. Z okrúhleho Enciánu odrežeme vrch
               cca 1 cm. V strede lyžicou vydlabeme jamku. Na panvici rozohrejeme trošku olivového oleja a encián
               opečieme najprv zo strany jamky, po 2 - 3 minútach ho otočíme a do jamky rozbijeme celé vajce.
               Mierne ho osolíme a ponecháme na panvici až z neho vznikne volské oko. Podávame s chlebom,
               zemiakmi, alebo zeleninovým šalátom.

               Zo zbytkov môžeme urobiť perfektnú nátierku ak pridáme rôzne koreniny, trošku bieleho jogurtu,
               alebo kyslej smotany a dobre rozmiešame. Výborná je s tmavým chlebom.




               Luncheon meat

               Spomenula som si, že za čias mojich štúdií sme dosť často na internáte používali Luncheon meat.
               Bola to konzerva pomerne lacná a konzumovali sme ju na studeno s chlebom a horčicou, alebo ako
               nedeľný obed s presne takým postupom ako je recept na grilovaný encián – v strede vydlabať jamku,
               opiecť z oboch strán, do jamky dať vajce a počkať až je z neho volské oko.

               Aby sme sa dostatočne najedli, varili sme si k nemu zemiaky a ako šalát bola kyslá kapusta /1kg stálo
               20 halierov/. V Olomouci študenti pili iba pivo. Na internáte sme nemali krčah a tak sme používali
               guľu z lustra. Bolo to zábavné a pivo sa muselo hneď vypiť, lebo guľa nepostála…

               V skúškovom období sme najčastejšie jedli chlieb s masťou a horčicou a ak nám kolegyňa Júlia
               doniesla “škvarky v sádle”, tak to už bola vyložená pochúťka. Často sme si varievali aj krupičnú
               kašu, alebo:




               Dukátové buchtičky narýchlo – Quick buns

               Kúpili sme si 5 - 6 lúpačiek /alebo celú sladkú vianočku/. Pokrájali sme na kolieska, dali na taniere a
               zaliali horúcim pudingom. Nuž aj tak sa dá….


                                                           - 30 -
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37