Page 32 - Kucharka III.
P. 32
Ako a kedy solíme mäso?
1, ak ideme mäso piecť alebo dusiť, solíme ho pred úpravou.
2, Hus, kačku, morku solíme zvonku i zvnútra niekoľko hodín pred pečením.
3, Pečeň, obličky a srdce solíme tesne pred podávaním. /! Inakšie nám stvrdnú !/
4, Taktiež minútky solíme až po opečení.
5, Ryby solíme až tesne pred úpravou.
Výborné a rýchle jedlo je z rôznych druhov syrov.
Vynikajúca pochúťka je z ENCIÁNU, HERMELÍNU alebo CAMEMBERTU.
Grilovaný encián – grilled gentian
Množstvo syrov záleží od porcií, ktoré potrebujeme pripraviť. Z okrúhleho Enciánu odrežeme vrch
cca 1 cm. V strede lyžicou vydlabeme jamku. Na panvici rozohrejeme trošku olivového oleja a encián
opečieme najprv zo strany jamky, po 2 - 3 minútach ho otočíme a do jamky rozbijeme celé vajce.
Mierne ho osolíme a ponecháme na panvici až z neho vznikne volské oko. Podávame s chlebom,
zemiakmi, alebo zeleninovým šalátom.
Zo zbytkov môžeme urobiť perfektnú nátierku ak pridáme rôzne koreniny, trošku bieleho jogurtu,
alebo kyslej smotany a dobre rozmiešame. Výborná je s tmavým chlebom.
Luncheon meat
Spomenula som si, že za čias mojich štúdií sme dosť často na internáte používali Luncheon meat.
Bola to konzerva pomerne lacná a konzumovali sme ju na studeno s chlebom a horčicou, alebo ako
nedeľný obed s presne takým postupom ako je recept na grilovaný encián – v strede vydlabať jamku,
opiecť z oboch strán, do jamky dať vajce a počkať až je z neho volské oko.
Aby sme sa dostatočne najedli, varili sme si k nemu zemiaky a ako šalát bola kyslá kapusta /1kg stálo
20 halierov/. V Olomouci študenti pili iba pivo. Na internáte sme nemali krčah a tak sme používali
guľu z lustra. Bolo to zábavné a pivo sa muselo hneď vypiť, lebo guľa nepostála…
V skúškovom období sme najčastejšie jedli chlieb s masťou a horčicou a ak nám kolegyňa Júlia
doniesla “škvarky v sádle”, tak to už bola vyložená pochúťka. Často sme si varievali aj krupičnú
kašu, alebo:
Dukátové buchtičky narýchlo – Quick buns
Kúpili sme si 5 - 6 lúpačiek /alebo celú sladkú vianočku/. Pokrájali sme na kolieska, dali na taniere a
zaliali horúcim pudingom. Nuž aj tak sa dá….
- 30 -