Page 33 - Kucharka III.
P. 33
Zemiaková nátierka /nahrádzali sme ňou zemiakový šalát/ – Potato spread /We replacing
it straigh to potato salad/
3 - 4 zemiaky uvarené v šupke sme nastrúhali na jemnom strúhadle. Pridali sme 1 PL majonézy, 1 PL
tatárskej omáčky, 1 PL horčice, soľ a korenie podľa chuti a dobre rozmiešali. 3 vajcia uvarené natvrdo
a kyslú uhorku sme pokrájali nadrobno a primiešali k základu. Natierali sme na tmavý chlieb, alebo
rožky.
Výborné!
Hermelín v lístkovom ceste – Brie in puff pastry
Lístkové cesto kúpime v obchode. Rozvaľkáme ho na hrúbku 4 - 5 mm. Nakrájame štvorce takej
veľkosti, aby sa hermelín dal dobre do nich zabaliť. Hermelín rozkrojíme na polovicu, vložíme na ňu
plátok šunky, niekoľko koliesok pikantnej klobásky a rezančeky kapie. Prikryjeme druhou polovicou a
celý syr dobre zabalíme do lístkového cesta. /! Môže vytiecť !/ Cesto potrieme žĺtkom s kvapkou
oleja a jemne posypeme soľou. Rúru vyhrejeme na 200 st a pečieme /cca 10 minút/ do zlatova.
Ak je cesto príliš tenké a pečie sa pridlho v nižšej teplote, môže syr vytiecť a bochníčky sú
poloprázdne. Ako príloha sú zemiaky na rôzny spôsob a pikantný šalát, mne sa osvedčil cviklový.
Čakala som návštevu – môjho bratranca Vladka s manželkou. Chcela som sa trošku blysknúť a mať
všetko pripravené, nech sa môžeme v kľude porozprávať. Hermelín v lístkovom ceste som dala do rúry
o niečo skôr, ako bolo treba a aby nevychladol nechala som ho vo vypnutej rúre. To ste mali vidieť´!
Spľasnuté cesto a vytečený syr! To bola hanba! Ešte šťastie, že som mala niekoľko ešte neupečených a
tak sa situácia zachránila…
Aby syr pri vyprážaní nevytiekol pomôžeme si tým, že
1. kupujeme kvalitný syr s obsahom viac ako 30 % tuku
2. vložíme ho pred obaľovaním na 10 minút do mrazničky
3. trojobal urobíme 2x, alebo z múky a vajca spravíme hustejšiu kašičku, syr v nej obalíme a šup s ním
do strúhanky /2x/
4. Vyprážame až keď je olej dobre rozpálený a smažíme z každej strany cca 1 minútu
- 31 -