Page 34 - Kucharka III.
P. 34

NA ZAMYSLENIE:




               Videla som nedávno v kníhkupectve kuchársku knihu, kde autor neuvádzal iba zdravé jedlá s údajom
               koľko kcal vydajú, ale hneď fotografiou zdokumentoval, aký cvik treba po tomto jedle urobiť, aby
               nezanechalo nežiaduci efekt. Bolo to zaujímavé, ale po dlhom premýšľaní súhlasím s autorom týchto
               viet:

                Vychutnajte si dobré jedlo bez výčitiek, že sa podpíše pod vašu postavu a vytvorí nejaké to kilo
               navyše… V jedle nájdite svoju mieru. Naučte sa jesť pravidelne v malých množstvách. Na tanier si
               naberte menej a nikdy nejedzte to, čo dopredu viete, že vám nerobí dobre. /napr. ja - milujem mlieko a
               po jednom hrnčeku nesiem brucho meter pred sebou, ale stále ho pijem/. K tomu pravidelný pohyb,
               ale taký, ktorý vás bude baviť. Iba tak vám dodá energiu, zlepší kondíciu, budete vo výbornej pohode
               a budete mať pocit zdravia.

                Nie je to doslovná citácia, ale takto nejako to vyhovuje aj mne. Čím viac sa stresujeme a bojíme sa,
               že priberieme, tým rýchlejšie sa to stane.

               Citujem svojho syna, ktorý vždy tvrdí, že zjesť sa môže všetko na čo máš chuť, ale musíš sa dostatočne
               hýbať na čerstvom vzduchu. Čiže zabezpečiť PRÍJEM = VÝDAJ.





               Niečo o rybách a kôrovcoch – Something about fish and crustaceans

               Ryby a kôrovce nie sú iba chutným jedlom, ale sú dôležitým zdrojom telu potrebných látok. Sú ľahko
               stráviteľné, obsahujú veľké množstvo bielkovín, vit. B6, majú vysoký obsah omega - 3 a 6 mastných
               kyselín a morské ryby aj množstvo minerálnych látok hlavne jód, zinok a železo. Konzervované ryby
               majú aj vysoký obsah vápnika /konzumujú sa s kostičkami, ktoré konzervovaním mäknú/.

               Preto je dôležité dopriať si ryby aspoň dvakrát do týždňa

               Na našej svadobnej ceste v Juhoslávii, chodili sme sa kúpať okolo maličkej reštaurácie, kde predávali
               “najlepšie rybky na svete”. Boli to asi 10 cm maličké rybičky obalené v cestíčku a vyprážané niekoľko
               sekúnd vo vriacom oleji. Jedli sa horúce aj s kostičkami, bez prílohy a mali fantastickú chuť mora.













               Filé z morských rýb – Fillet of sea fish

               Filetované kúsky osolíme, okoreníme, obalíme múkou a na oleji prudko orestujeme z oboch strán.
               Filé vyberieme a do výpeku pridáme nakrájanú 1 cibuľu, rezance z kapie a uhorky, rozdrobený strúčik
               cesnaku, trošku oregana a pol hrnčeka pikantného kečupu. Dobre premiešame, podlejeme ½
               hrnčekom vody a chvíľu podusíme. Potom pridáme orestované filé a prikryté dusíme do mäkka. Ako
               príloha môže byť chlieb, alebo uvarené zemiaky v šupke.




                                                           - 32 -
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39