Page 35 - Kucharka III.
P. 35
Tuniakový šalát – tuna salad
Nakrájané paradajky, papriky, uhorku a cibuľu zmiešame s hlávkovým, alebo ľadovým šalátom,
poľničkom a rukolou. Biely jogurt /napr. grécky/, alebo kyslú smotanu okoreníme čiernym korením,
rozdrveným cesnakom a soľou – vytvoríme si dressing. Otvoríme konzervu tuniaka a ukladáme na
tanier najprv šalát, potom tuniaka a okrášlime dresingom. Kto je moc hladný ten si pridá chrumkavú
bagetu a večera je hotová za pár minút.
Tuniak s cestovinou – tuna with pasta
1 stredne veľkú cibuľu nakrájame a restujeme do sklovita na 2 PL oleja. Pridáme tuniaka z konzervy,
premiešame a chvíľu restujeme. 2 plné PL syra Philadelphia a 2 PL syru ricotta spolu s 1 hrnčekom
smotany na šľahanie, 2 PL pikantného kečupu a 3 PL horčice vytvoríme výbornú omáčku, ktorú už len
osolíme a okoreníme čiernym mletým korením. Varíme s tuniakom dovtedy, pokiaľ syr nie je
rozpustený. Cestoviny – najlepšie hrubé rezance - varíme zvlášť v osolenej vode. Po uvarení
cestoviny nepremývame, nakladáme na tanier a na ne naložíme tuniaka a polejeme syrovou
omáčkou. Na ozdobenie niečo zelené – pažítku, lístočky mäty, petržlenovú, alebo zelerovú vňať.
Vynikajúce a rýchle jedlo…
Údený losos s avokádom a uhorkou – smoked salmon with avocado and
cucumber
Avokádo a uhorku aj so šupkou nakrájame na kolieska a uložíme na tanier spolu s údeným lososom.
Z 3 PL majonézy, 2 PL horčice /výborná je Dijónska/ soli a korenia urobíme omáčku, ktorou
prelejeme ingrediencie na tanieri. K tomu čerstvú tmavú bagetu a máme rýchlu a zdravú večeru.
A teraz niečo trošku menej zdravé.
Pangasius v slaninkovom kabáte – Pangasius in bacon coat
/Jeden môj kolega – chirurg, mi vždy hovorieval: Vieš, vždy si vymysli nejaký názov a hneď to má
lepšiu chuť. A tak sme sa predháňali vo vymýšľaní - Morka v závoji, Buchtičky v kúpeli, Tajomný
ostrov atď. …/
Pangasius je vynikajúca morská ryba a pri jej príprave nevonia celý dom rybacinou. Pangasiusa
nakrájame na asi 10 cm porcie, potrieme ho citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme podľa chuti
čiernym korením a rascou. Anglickú slaninu /gazdovskú slaninu/ nakrájame na dlhé a tenšie plátky,
do ktorých pangasiusa obtočením zabalíme. Takto pripravené necháme v chladničke odpočívať
aspoň pol hodinu. Ak máme pripravený gril, tak grilujeme z každej strany cca 3 - 4 minúty /záleží na
hrúbke/. Rovnakú službu ako gril urobí panvica s troškou oleja. Ako príloha je dobrý chlieb,
zeleninový šalát, alebo zemiaky v šupke.
- 33 -