Page 36 - Kucharka III.
P. 36

Najčastejšie pripravujeme zväčša treskovité filetované ryby, lososa a tuniaka, či už mrazené, alebo
               čerstvé. Najrýchlejšia úprava je: filé citrónom pokvapkať, osoliť, posypať rascou a na masle z oboch
               strán opiecť /3 - 4 minúty z každej strany/. Podobne sa môžu upraviť v alobale a upiecť v rúre.




               Vianočné ryby – Christmas fish

               Vianoce si neviem predstaviť bez vyprážaného filé, podkovičky z kapra, alebo na masle pečeného
               pstruha. Ryby obaľujem klasicky v trojobale – múka, vajce vyšľahané so sódou, strúhanka. Ešte pred
               obaľovaním ich namáčam v mlieku a pred solením pokvapkám citrónom. Najrýchlejšie vyprážanie je
               vo fritéze a zároveň je jedlo najmenej nasiaknuté olejom.

               Tradičná príloha je zemiakový šalát a ryža. Táto kombinácia je z Hanckovskej rodiny /mama bola
               Hancková, z Ružomberka/ a u nás sa veľmi osvedčila.







               Pamätajme:


               Morské plody, hlavne krevety, kraby, ustrice ba i kaviár, hoci sú zdrojom mimoriadne dôležitých
               komponentov, ba dokonca niektoré krajiny ich využívajú ako afrodiziaká, patria medzi najčastejšie
               potravinové alergény.







               Pupáky – baking roll with poppy seeds, soaked in milk


               3 hrnčeky hladkej múky vsypeme do misky. V strede vyhĺbime jamku, do ktorej dáme ¼ kocky
               droždia s 1 ČL cukru. Zalejeme 1 a ½ hrnčekom vlažného mlieka. Do múky pridáme štipku soli a 2 PL
               roztopeného masla. Vypracujeme vláčne cesto /musí sa odliepať od steny misky aj od rúk/. Necháme
               vykysnúť na teplom mieste prikryté utierkou /30 minút/. Pracovnú dosku pomúčime a premiestnime
               na ňu cesto. Cesto roztiahneme, alebo rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme drobné
               buchtičky, ktoré ukladáme tesne vedľa seba na papier na pečenie. Potom štetčekom namočeným
               v oleji buchtičky ponatierame a dáme piecť do predohriatej rúry na 180 st C. Pečieme dovtedy, kým
               nemajú buchtičky hnedastú farbu. Necháme vychladnúť a uložíme do plátenného vrecka. Ak sú
               dobre uskladnené, vydržia dlho a nevadí, že sa vysušia a stvrdnú. Pred podávaním ich vložíme do
               vriacej vody, necháme prejsť varom, vyberieme, vložíme do misky, pokvapkáme medom,
               roztopeným maslom a hojne posypeme makom.

               Pre mlsné papuľky dávame do buchtičiek slivkový lekvár.

               Toto je jedno zo slovenských jedál počas Štedrého večera.











                                                           - 34 -
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41