Page 36 - Kucharka III.
P. 36
Najčastejšie pripravujeme zväčša treskovité filetované ryby, lososa a tuniaka, či už mrazené, alebo
čerstvé. Najrýchlejšia úprava je: filé citrónom pokvapkať, osoliť, posypať rascou a na masle z oboch
strán opiecť /3 - 4 minúty z každej strany/. Podobne sa môžu upraviť v alobale a upiecť v rúre.
Vianočné ryby – Christmas fish
Vianoce si neviem predstaviť bez vyprážaného filé, podkovičky z kapra, alebo na masle pečeného
pstruha. Ryby obaľujem klasicky v trojobale – múka, vajce vyšľahané so sódou, strúhanka. Ešte pred
obaľovaním ich namáčam v mlieku a pred solením pokvapkám citrónom. Najrýchlejšie vyprážanie je
vo fritéze a zároveň je jedlo najmenej nasiaknuté olejom.
Tradičná príloha je zemiakový šalát a ryža. Táto kombinácia je z Hanckovskej rodiny /mama bola
Hancková, z Ružomberka/ a u nás sa veľmi osvedčila.
Pamätajme:
Morské plody, hlavne krevety, kraby, ustrice ba i kaviár, hoci sú zdrojom mimoriadne dôležitých
komponentov, ba dokonca niektoré krajiny ich využívajú ako afrodiziaká, patria medzi najčastejšie
potravinové alergény.
Pupáky – baking roll with poppy seeds, soaked in milk
3 hrnčeky hladkej múky vsypeme do misky. V strede vyhĺbime jamku, do ktorej dáme ¼ kocky
droždia s 1 ČL cukru. Zalejeme 1 a ½ hrnčekom vlažného mlieka. Do múky pridáme štipku soli a 2 PL
roztopeného masla. Vypracujeme vláčne cesto /musí sa odliepať od steny misky aj od rúk/. Necháme
vykysnúť na teplom mieste prikryté utierkou /30 minút/. Pracovnú dosku pomúčime a premiestnime
na ňu cesto. Cesto roztiahneme, alebo rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme drobné
buchtičky, ktoré ukladáme tesne vedľa seba na papier na pečenie. Potom štetčekom namočeným
v oleji buchtičky ponatierame a dáme piecť do predohriatej rúry na 180 st C. Pečieme dovtedy, kým
nemajú buchtičky hnedastú farbu. Necháme vychladnúť a uložíme do plátenného vrecka. Ak sú
dobre uskladnené, vydržia dlho a nevadí, že sa vysušia a stvrdnú. Pred podávaním ich vložíme do
vriacej vody, necháme prejsť varom, vyberieme, vložíme do misky, pokvapkáme medom,
roztopeným maslom a hojne posypeme makom.
Pre mlsné papuľky dávame do buchtičiek slivkový lekvár.
Toto je jedno zo slovenských jedál počas Štedrého večera.
- 34 -