Page 37 - Kucharka III.
P. 37

Rýchla knedľa – Dumpling

               V každej domácnosti sa určite nájde niekoľko starších rožkov, chleba, alebo žemlí. Zoberieme si
               približne 12 rožkov /cca 500 g/. Nakrájame ich na drobné kocky a zalejeme mliekom tak, aby boli
               vlhké. Osolíme, okoreníme, pridáme 2 celé vajíčka, hojne pokrájanej petržlenovej vňate, pažítky. Na
               2 PL oleja opražíme drobné kocky z 5 - 6 plátkov slaninky a keď sú už temer opražené prisypeme
               nakrájanú cibuľu – 1 - 2 kusy. Vychladnutú zmes zmiešame s rožkami, necháme postáť cca 15 minút.
               Pripravíme si mikroténové vrecúška, na uzavretom konci niťou silne utiahneme /aby sa nám po
               naplnení urobil tvar podlhovastej šišky/ vrecúško naplníme zmesou a nitkou uzavrieme aj druhý
               koniec. Gúľaním šišku vytvarujeme a vložíme do vriacej vody na 25 - 30 minút. Po vytiahnutí
               odstránime vrecúško a knedľu položíme na mriežku. Krájame niťou, alebo ostrým nožom.
               Mikroténové vrecúško sa môže nahradiť potravinárskou fóliou.

               Knedľa je výbornou prílohou k pečenému mäsu.

               Na Liptove podobným spôsobom robia do kapustnice guľky, ktoré volajú Slepá kura. Rozdiel je v tom,
               že do zmesi pridávajú aj niekoľko lyžíc múky a guľky sa varia bez obalu priamo v kapustnici.

               Keď varíme knedle bez zabalenia do fólie, alebo vrecka priamo vo vode, pridáme k nej štipku sódy
               bikarbóny. Je to dobrý trik ako sa vyhnúť slizkému povrchu. Voda, v ktorej sa knedle varia, by sa
               mala variť iba miernym varom, s nezakrytou pokrievkou.




               Tvarohové knedličky s čučoriedkovou omáčkou – cottage cheese dumplings
               with blueberry sauce


               Dva kusy tvarohu /1 = 250 g/ rozmrvíme do misky. Rozbijeme 1 - 2 vajíčka, osolíme štipkou soli
               /štipka je tak medzi dva prsty/ a zahustíme 1 hrnčekom detskej krupice a 2 PL strúhanky. Všetko
               zmiešame, necháme 15 minút odležať a potom tvoríme malé guľky /pri ich šúľaní si nezabudnime
               ovlažiť ruky, guľky dostanú pekný tvar a nerozpadajú sa./ V hrnci privedieme vodu do varu, vložíme
               guľky a počkáme až vyplávajú, ešte 2 minúty povaríme a dierkovanou žufankou vyberáme do Jenskej
               misy. Polejeme rozpusteným maslom a čučoriedkovou omáčkou. Jej príprava je ľahká: kompótované
               čučoriedky, alebo čučoriedkový džem prevaríme s 3 - 4 PL vody a zahustíme 1 ČL kukuričného škrobu
               rozpusteného v 1 PL vody.

               Omáčka sa dá urobiť z rôzneho druhu ovocia.




               Piškótová roláda – sponge roll


               5 vajec rozdelíme na bielka a žĺtka. Z bielok a 5 PL kryštálového cukru ušľaháme tuhý sneh, do
               ktorého za stáleho miešania po jednom pridávame žĺtka a 2 PL oleja. V 5-tich PL polohrubej múky
               rozmiešame pol balíčka prášku do pečiva a opatrne po lyžiciach zapracúvame do cesta. Rúru
               vyhrejeme na 180 st. C. Cesto vylejeme na papier na pečenie, ktorým je plech vyložený. Nožom cesto
               zarovnáme a pečieme cca 8 - 10 minút. Špáratkom skúsime, či je cesto hotové a prikryjeme ho
               vlhkou utierkou. Plech obrátime, zložíme papier a pomocou utierky cesto zrolujeme. Po vychladnutí
               ho znova rozkrútime a natrieme džemom, nutelou, alebo krémom. Zvinieme do pevnej rolky. Podľa
               chuti povrch buď posypeme prachovým cukrom, alebo polejeme čokoládovou polevou. Krájame na
               cca 1 cm plátky.

                                                           - 35 -
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42