Page 37 - Kucharka III.
P. 37
Rýchla knedľa – Dumpling
V každej domácnosti sa určite nájde niekoľko starších rožkov, chleba, alebo žemlí. Zoberieme si
približne 12 rožkov /cca 500 g/. Nakrájame ich na drobné kocky a zalejeme mliekom tak, aby boli
vlhké. Osolíme, okoreníme, pridáme 2 celé vajíčka, hojne pokrájanej petržlenovej vňate, pažítky. Na
2 PL oleja opražíme drobné kocky z 5 - 6 plátkov slaninky a keď sú už temer opražené prisypeme
nakrájanú cibuľu – 1 - 2 kusy. Vychladnutú zmes zmiešame s rožkami, necháme postáť cca 15 minút.
Pripravíme si mikroténové vrecúška, na uzavretom konci niťou silne utiahneme /aby sa nám po
naplnení urobil tvar podlhovastej šišky/ vrecúško naplníme zmesou a nitkou uzavrieme aj druhý
koniec. Gúľaním šišku vytvarujeme a vložíme do vriacej vody na 25 - 30 minút. Po vytiahnutí
odstránime vrecúško a knedľu položíme na mriežku. Krájame niťou, alebo ostrým nožom.
Mikroténové vrecúško sa môže nahradiť potravinárskou fóliou.
Knedľa je výbornou prílohou k pečenému mäsu.
Na Liptove podobným spôsobom robia do kapustnice guľky, ktoré volajú Slepá kura. Rozdiel je v tom,
že do zmesi pridávajú aj niekoľko lyžíc múky a guľky sa varia bez obalu priamo v kapustnici.
Keď varíme knedle bez zabalenia do fólie, alebo vrecka priamo vo vode, pridáme k nej štipku sódy
bikarbóny. Je to dobrý trik ako sa vyhnúť slizkému povrchu. Voda, v ktorej sa knedle varia, by sa
mala variť iba miernym varom, s nezakrytou pokrievkou.
Tvarohové knedličky s čučoriedkovou omáčkou – cottage cheese dumplings
with blueberry sauce
Dva kusy tvarohu /1 = 250 g/ rozmrvíme do misky. Rozbijeme 1 - 2 vajíčka, osolíme štipkou soli
/štipka je tak medzi dva prsty/ a zahustíme 1 hrnčekom detskej krupice a 2 PL strúhanky. Všetko
zmiešame, necháme 15 minút odležať a potom tvoríme malé guľky /pri ich šúľaní si nezabudnime
ovlažiť ruky, guľky dostanú pekný tvar a nerozpadajú sa./ V hrnci privedieme vodu do varu, vložíme
guľky a počkáme až vyplávajú, ešte 2 minúty povaríme a dierkovanou žufankou vyberáme do Jenskej
misy. Polejeme rozpusteným maslom a čučoriedkovou omáčkou. Jej príprava je ľahká: kompótované
čučoriedky, alebo čučoriedkový džem prevaríme s 3 - 4 PL vody a zahustíme 1 ČL kukuričného škrobu
rozpusteného v 1 PL vody.
Omáčka sa dá urobiť z rôzneho druhu ovocia.
Piškótová roláda – sponge roll
5 vajec rozdelíme na bielka a žĺtka. Z bielok a 5 PL kryštálového cukru ušľaháme tuhý sneh, do
ktorého za stáleho miešania po jednom pridávame žĺtka a 2 PL oleja. V 5-tich PL polohrubej múky
rozmiešame pol balíčka prášku do pečiva a opatrne po lyžiciach zapracúvame do cesta. Rúru
vyhrejeme na 180 st. C. Cesto vylejeme na papier na pečenie, ktorým je plech vyložený. Nožom cesto
zarovnáme a pečieme cca 8 - 10 minút. Špáratkom skúsime, či je cesto hotové a prikryjeme ho
vlhkou utierkou. Plech obrátime, zložíme papier a pomocou utierky cesto zrolujeme. Po vychladnutí
ho znova rozkrútime a natrieme džemom, nutelou, alebo krémom. Zvinieme do pevnej rolky. Podľa
chuti povrch buď posypeme prachovým cukrom, alebo polejeme čokoládovou polevou. Krájame na
cca 1 cm plátky.
- 35 -