Page 38 - Kucharka III.
P. 38

Aby sneh zostal po vyšľahaní tuhý pridáme pred šľahaním:

               1, trošku /ČL/ cukru, alebo

               2, štipku soli, alebo

               3, trochu citrónovej šťavy /ČL/




               Hrnčekový makovník raz-dva-tri – poppy seeds cake, measured in cup. One-
               two-three


               3 hrnčeky hladkej múky, 1,5 H kryštálového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového
               cukru, 1 vajce, 1 H oleja, 2 H mlieka, 1 H mletého maku, 2 PL ľubovoľnej marmelády. Ak máme
               čerstvé, môžu byť aj kompótované višne, tak ich vmiešame do cesta. Všetko spolu zmiešame,
               nalejeme na plech pokrytý papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 st C cca na 20
               minút. Špáratkom si overíme, či je koláč upečený /na špáratku nesmie byť nalepené cesto/. Po
               vychladnutí povrch posypeme cukrom, alebo polejeme čokoládovou /ešte chutnejšie je citrónovo-
               ľadovou/ polevou.

               Ak máme mleté vlašské orechy môžeme si spraviť orechovník podobne ako makovník, len mak
               zameníme orechami /koláč je o niečo ťažší, asi orechy obsahujú viac oleja/.




               Rýchla bábovka – Quick cake


               1 H múky s 1 kypriacim práškom, 1 H kryštálového cukru, 1 H mletých vlašských orechov, ½ H mlieka,
               1/2 H oleja a 2 celé vajcia dobre rozmiešame. Pripravíme bábovkovú formu – vymažeme všetky
               záhyby maslom a vysypeme strúhankou. Cesto nalejeme a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 st. C cca
               60 minút. Tenkou ihlicou bábovku prepichneme. Ak je suchá, tak ju vytiahneme, preklopíme na misu
               a vyklopíme. Podľa chuti ju sitkom pocukrujeme, alebo urobíme čokoládovú polevu. K bábovke
               uvaríme čerstvé kakao a raňajky, alebo olovrant je exkluzívny.





               Bublanina – Soufle

               Z detstva si pamätám na vynikajúci zákusok – bublaninu, ktorú nám pekávala naša suseda - slečna
               Marika. Hoci som sa bublaninu naučila robiť tiež, nikdy nebola taká výborná ako jej.


               Keďže jej príprava spĺňa naše požiadavky tak ju opíšem.

               Základné cesto:

               2 vajíčka miešame s 1 H kryštálového cukru a 1 balíčkom vanilkového cukru až dovtedy, pokiaľ
               nepočujeme škrípať kryštáliky cukru a cesto je hladké, Pomaly prilievame ½ H oleja, 1 H vlažného
               mlieka a vsypeme 1 ½ H polohrubej múky s 1 PDP. Cesto je redšie, vylejeme ho na plech pokrytý
               papierom na pečenie /ev. na vymastený a múkou vysypaný plech/. Cesto pokryjeme polovičkami
               sliviek, marhúľ, alebo hocijakého ovocia, ktoré doma máme. Dáme do vyhriatej rúry na 180 st C cca
               na 20 minút.


                                                           - 36 -
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43