Page 39 - Kucharka III.
P. 39

! Polovičky sliviek, alebo marhúľ kladieme na cesto šupkou dole, aby sme mali šancu ovocie posypať
               cukrom, lebo po upečení toto ovocie býva nesmierne kyslé !!!

               Výborná je bublanina orechová alebo maková. Recept je rovnaký, len pridáme do cesta 1 H mletých
               vlašských orechov. Do makovej pridáme ½ H mletého maku a ½ H nemletého. Tieto dva typy
               bublaniny sú vynikajúce s bobuľkami bieleho hrozna, s vykôstkovanými višňami, alebo čerešňami.




               Minútkové pirôžky – Quickies Patties

               Tieto pirôžky sú ozaj veľmi rýchlo pripraviteľné, sú chrumkavé, a náplň môže byť od výmyslu sveta:
               lekváre, džemy, tvaroh, orechy, mak, sušené ovocie, škorica...

               Na cesto potrebujeme 1 a ½ H hladkej múky s ½ ČL sódy bikarbóny, do ktorej pridáme studené,
               nakrájané maslo /1 kus = 250 g/ a 1 H kyslej smotany. Všetky ingrediencie zmiesime na vláčne cesto.
               Cesto necháme v chladničke cca 30 minút odpočívať. Potom ho rozvaľkáme na tenko – 1 mm.
               Nožom, alebo rádlikom pokrájame na trojuholníčky a plníme. Plnku dáme na základňu trojuholníka a
               stočíme do tvaru rožka /od najširšej časti k vrcholu/. Pirôžky ukladáme na plech vystlatý papierom na
               pečenie, povrch potrieme vajíčkom s niekoľkými kvapkami oleja a dáme piecť do vyhriatej rúry na
               180 st C . Pečieme cca 15 minút. Mierne vychladnuté sitkom poprášime prachovým cukrom.




               Hrnčekový chlieb pre začiatočníkov – Bread for beginners measured in mug

               Do misy dáme 3 H hladkej múky /môže byť aj chlebová/ v strede urobíme jamku, do ktorej dáme 1
               ČL sušeného droždia, 2 ČL soli, 1 ČL rasce a semienok /slnečnicové, tekvicové.../ a zalejeme 1 ½ H
               vlažnej vody. Vypracujeme cesto a necháme kysnúť. Najlepšie je urobiť cesto večer a nechať kysnúť
               do rána. Potom presunieme cesto na pekáč. Rúru nahrejeme na 250 st C a pečieme zakryté cca 30
               minút. Potom stíšime na 230 st C a pečieme ďalších 20 - 25 minút odkryté. Krájame po vychladnutí,
               ale dá sa jesť aj teplý, ak si kúsky odlamujeme.

               Chlebík ostane dlho čerstvý, ak ho skladujeme v ľanovom obrúsku a v chlade. Ale ručím za to, že tento
               hrnčekový chlieb nevydrží, lebo sa tak rýchlo zje.




               Syrovo-šunkové guľky – Cheese-Ham Balls

               Tieto guľky sa spravia veľmi rýchlo, vyzerajú krásne a chutia vynikajúco. Môžu byť kvalitným
               predjedlom, alebo pohostením k vínku.

               Nastrúhame cca 4 PL tvrdého syra /podľa vlastnej chuti/, nakrájame 4 PL šunky a 1 PL nakladanej
               kapie. Zmiešame a pridáme 3 PL masla /alebo bieleho jogurtu/ a 1 PL horčice. Osolíme, okoreníme.
               Všetko dobre vymiešame a tvoríme guľky. Pripravíme si nakrájanú pažítku, alebo petržlenovú vňať
               a na druhý tanier trebárs kokos, alebo podrvené vlašské orechy. Polovicu guliek obalíme v zelenom
               obale a druhú v orechoch /kokose/.

               Pri robení guliek pracujeme rýchlo, lebo maslo sa v teplej dlani rýchlo rozpúšťa. Pred podaním ich
               vložíme aspoň na 15 – 20 minút do chladu.



                                                           - 37 -
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44