Page 14 - Kucharka IV.
P. 14

Ruský punč:


                        Ingrediencie: 2 balíčky podlhovastých piškót, ale kľudne môžu byť aj okrúhle
                        piškóty, hrsť hrozienok namočených v rume, ovocie čerstvé, alebo kompó-
                        tované /jahody, čučoriedky, mandarínky/, 1 liter mlieka, do troch misiek
                        – 1, 2 dcl mlieka + 0,5 dcl rumu, 2, ovocná šťava, 3, tuhá teplá čierna káva, 2
                        balíčky „Zlatý klas“, 1 PL čerstvého masla, 2 PL mletých orechov, 1 PL kryš-
                        tálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 šľahačkové smotany, hoblinky
                        čokolády na ozdobenie + pár kúskov čerstvého ovocia.


               Postup: Pripravíme si veľkú, mierne prehĺbenú misu a tri hlboké taniere. Do jedného dáme
               mlieko a rum, druhý naplníme šťavou z kompótu a do tretieho nalejeme tuhú čiernu kávu
               /nesku/. V každom tanieri namočíme niekoľko piškót a nepravidelne ich umiestnime na misu.
               Piškóty posypeme ovocím. Takto zaplníme celý spodok. Z mlieka, zlatého klasu a cukru uva-
               ríme hustejší puding, do ktorého pridáme hrozienka namočené v rume /hrozienka namáčam
               aspoň niekoľko hodín pred prípravou, nech sú riadne napité/, vanilkový cukor, mleté orechy
               a na záver rozmiešame maslo, aby sa nevytvorila hrubá koža. Ešte horúcim pudingom prelie-
               vame pripravené piškóty a ovocie. Urobíme ďalšiu vrstvu z piškót a ovocia. Vrstvíme tak, aby
               výsledný efekt bol v strede kopčekovitý a na okrajoch nižší. Keď sme minuli všetok puding
               – posledná vrstva musí byť pudingová, ušľaháme jednu šľahačkovú smotanu a celý výtvor
               ponatierame šľahačkou. Je dobré, keď sa nechá punč niekoľko hodín postáť, aby sa všetky
               prísady spojili a vytvorili jedinečnú chuť. /Robím večer a podávam na druhý deň na obed ako
               výborný dezert/. Pred podávaním ušľahám ďalšiu šľahačku /aj dve/ a ozdobne nanesiem na
               poslednú vrstvu. Nožom robím čokoládové hoblinky a priamo strúham na šľahačku. Krásne
               ozdobu doplnia jahody, ev. maliny, alebo iné ovocie. Toto je recept pre dospelých. Ak máme
               pohostiť aj deti, zo všetkého vynechávame rum. Tento dezert je výborný, vláčny a nie je moc
               sladký. Treba len dbať, aby boli piškóty dobre namočené /nie preliate, lebo by na mise urobili
               mláčku/ a zaliate pudingom. Deťom robím na zvláštnu misku.


                    V našej rodine idú na odbyt všetky druhy Horaliek. Dokonca ich nosím aj dievčatám do
               Anglicka. Ak máme tortové oblátky, tak si ich robíme doma. Mám pocit, že sú rovnako dobré,
               ak nie lepšie. Posúďte sami.

               Domáce horalky:


                        Ingrediencie: 1 Salko, 200 g práškového cukru, 4 PL škrobu /Majzéna, Gustín../,
                        250 g masla /Palmarín/, ½  tbl čokolády na varenie, 150 g mletých orechov, 4 PL
                        kakaa, obdĺžnikové tortové oblátky 8 kusov. Podľa uváženia čokoládová poleva
                        /robím zriedka/.


               Postup: je jednoduchý – všetky ingrediencie dáme do misky, kotlíka, hrnca, ktorý dáme na
               druhú nádobu s trochou horúcej vody a takto nad parou všetko zmiešame do hutného, hus-
               tejšieho krému. A teraz musíme pracovať rýchlo, lebo krém chladnutím sa ťažko rozotiera.
               Jednotlivé oblátky natierame krémom, ukladáme na seba, vrchná oblátka zostáva bez krému.
               Prekryjeme papierom na pečenie a rovnomerne zaťažíme aspoň na niekoľko hodín. Kto má
               rád čokoládu, povrch poleje polevou. Ostrým nožom nakrájame na požadovanú veľkosť.

                                                          - 12 -
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19