Page 15 - Kucharka IV.
P. 15

Moja najlepšia poleva sa robí jednoducho – do hrnčeka nalejem 100 ml sladkej smotany
               a do nej nalámem várovú tmavú čokoládu 1 a 1/2 tabličky. Na najmenšom plameni miešam, po-
               kiaľ sa čokoláda nerozpustí a je všade rovnako tmavá. Táto poleva je hladká, lesklá a nestvrdne.
               Zákusok sa ľahko krája.
                    Základom mnohých našich jedál je výborná plnka, ktorou sa v minulosti vypĺňal vnútrajšok
               kuriat, ktoré sa potom piekli. Neskôr sme plnili jednotlivé časti kuriat – krídla, stehná, aj prsia.
               Často sa plnka pečie vo formách „srňací chrbát“, alebo je základom predjedla alebo hlavného
               jedla. Maminu plnku máme všetci radi a robíme ju rovnako – takto:



               Mamina plnka do kurčiat:


                        Ingrediencie: 7 až 10 starších rožkov, veľkú cibuľu bielu, ½ červenej cibule, asi
                        100 g slaninky, kuracia pečienka, čierne korenie, soľ, petržlenová vňať, majo-
                        rán, 5 vajec, sušené huby


               Postup:  7 až 10 starších rožkov nakrájame na kocky a prelejeme vlažným mliekom alebo vo-
               dou. Pripravíme si na drobno nakrájanú veľkú cibuľu bielu, ½ červenej cibule /ak máme/, a asi
               100 g slaninky. Slaninku opražíme na troche masti /olej/ spolu s cibuľou. Očistenú a pokrájanú
               kuraciu pečienku vložíme do orestovanej cibule a slaninky, premiešame, okoreníme, nesolí-
               me!, ak treba mierne podlejeme vodou a necháme niekoľko minút dusiť. Zvlášť vo vode varíme
               hrsť sušených húb a keď sú mäkké, pokrájame na malé kúsky a pridáme k pečienkam. Rožky
               jemne zbavíme prebytočnej tekutiny a vložíme ku ostatným zložkám na panvici. Premiešame

               a necháme trošku pripražiť. Ako posledné, rozbijeme 5 vajec, osolíme, okoreníme, pridáme
               majorán, nasekanú petržlenovú vňať a dobre premiešame tak, aby sa stihla urobiť vaječná
               praženica. A môžeme plniť.


               2, ak chceme piecť vo forme, tak odoberieme z dvoch vajíčok bielka a vyšľaháme ich na sneh,
               ktorý potom vmiešame do masy.


               3, Veľmi sa nám osvedčilo, ako teplý hlavný chod s prílohou podľa chuti, alebo ako studené
               pohostenie: Na vymastený a strúhankou vysypaný plech navrstvíme plnku tak, aby bol prikrytý
               celý pekáč v hrúbke aspoň 3 cm. Na plnku položíme vykostené kuracie stehná a prsia, ktoré
               sme po umytí nasolili a nakorenili. Na ne dáme kúsky slaniny a masla. Pečieme do chrum-
               kava. Krájame na obdĺžniky. Na studeno sa lepšie hodí opačný postup, na vymastený plech
               dáme kúsky kuracích pŕs a vykostené, bez kože kuracie stehná. Prekryjeme plnkou v hrúbke
               cca 3 cm. Plnku doplníme malými kúskami slaninky a maslovými hoblinkami. Pečieme, kým
               nie je mäso mäkké. Krájame na trojuholníky a zdobíme paprikou a kyslou uhorkou. Hosťom
               i nám vždy veľmi chutí...


                    V našej rodine si nevieme predstaviť Vianoce bez starých vianočných zvykov a tradícií. A tak
               nesmú chýbať pri Štedrej večeri pupáčiky s makom. U nás na Strednom Slovensku im hovoríme
               opekance, na východe zas bobáľky. Či sa volajú tak, alebo onak, vždy sa robia rovnako a už len
               gazdinka rozhodne, či budú s makom a medom, alebo posypané cukrom. O maku sa nedisku-
               tuje, lebo mak symbolizuje hojnosť a z toho vychádza aj želanie bohatstva: „Želám ti peňazí ako
               maku...“
                                                          - 13 -
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20