Page 16 - Kucharka IV.
P. 16

Pupáčiky s makom


                        Ingrediencie: 500 g hladkej múky, 20 g droždia, štipka soli, 20 g kryštálového
                        cukru, mlieko podľa potreby, 1 vajce, 80 g mletý mak, 50 g medu, 60 g práško-
                        vého cukru a 80 g masla /to je všetko približne, lebo obyčajne každý robí iné
                        množstvo a tak sa gramáž musí prispôsobiť podľa potreby/.


               Postup: Z časti mlieka, z cukru, múky a droždia necháme vykysnúť kvások. Z múky, vajca,
               masla, kvásku spracujeme redšie cesto za postupného dolievania mlieka. Cesto prikryjeme
               utierkou, alebo misku prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť. Vytvoríme valčeky
               hrubé asi na prst, ktoré pokrájame na 2 cm kúsky. Pripravíme si plech opatrený papierom na
               pečenie, alebo dobre vymastený maslom. Narezané kúsky
               1, ukladáme v rozostupoch reznou plochou na plech a pečieme v rúre na 200 st. C cca 20
               minút.
               2, z narezaných kúskov v naolejovaných dlaniach vygúľame guľky, ktoré tiež ukladáme na
               plech aspoň v cm vzdialenostiach, lebo guľky pri pečení zväčšia svoj objem a chceme, aby
               boli opečené zo všetkých strán. Naolejované dlane máme preto, aby sme nemuseli guľky pred
               pečením natierať olejom, naolejujú sa samé....
               3, Z cesta vytvoríme hrubší šúľok, ktorý upečieme vcelku a až potom ho krájame na kúsky
               4, Výnimočné bobáľky pečie moja druhá svatka Violka a to tak, že každý kúsok cesta naplní
               troškou tuhého slivkového lekváru a vytvára malé buchtičky.
               Všetky varianty sú dobré a môžu sa upiecť aj niekoľko dní dopredu, stvrdnutie nie je prekáž-
               ka, lebo všetky typy sa pred podaním prelievajú horúcim mliekom, posýpajú mletým makom
               zmiešaným s trochou cukru a zalievajú sa rozpusteným maslom a až na tanieri pokvapkajú
               medom. Ozaj vianočný pokrm!


                    V nejakej starej českej knihe sa spomínal recept podobný našim pupáčikom, upútal ma, lebo
               mal zaujímavý názov „Pekařska bída“: Staré rožky nakrájame a zalejeme teplým mliekom. Mak,
               vanilkový cukor a škoricu zmiešame a husto posypeme nasiaknuté rožky. Nakoniec polejeme
               roztopeným maslom. Žiadne vypekanie, rýchle, lacné a dobré. Aj tak sa dá...


                    Stará mama Sidónia Blahová bola žena, ktorá vychovala svojich sedem detí a štyri deti svo-
               jej dcéry. Ona zaviedla do našich rodín sobotňajšiu fazuľu a robila rôzne dobroty, ktoré vedela
               vykúzliť z jednoduchých a lacných vecí, z ktorých sa dokázalo najesť veľa ľudí. Možno my, vnuci,
               najčastejšie spomíname jej posúchy, ktoré robila veľmi často. Jedli sa samostatne, s mliekom,
               alebo kyslou kapustou. Tu sú:

               Posúchy starej mamy Sidónie Blahovej:



                        Ingrediencie: 1 kg múky, 3 ČL soli, 1 vajce, 2 žĺtky, 1 dcl bravčovej masti, 4 dcl
                        mlieka, 5 PL kyslej smotany, 1 kocka droždia, 1 ČL cukru
                        Plnka: 1 kg zemiakov, opražená slaninka podľa chuti a možnosti.


               Postup: Dáme si uvariť zemiaky v šupke a nakrájame slaninku na menšie kocky, opražíme ju.
               Necháme vychladnúť a začneme miesiť cesto zo všetkých prísad. Dáme na teplé miesto /nie
               horúce/ vykysnúť. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 15 i viac častí, podľa toho, aké veľké
                                                          - 14 -
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21