Page 17 - Kucharka IV.
P. 17

posúchy chceme. Každú časť roztiahneme a naplníme plnkou, ktorú sme si pripravili z uva-
               rených, ošúpaných a roztlačených zemiakov, ktoré sme vylepšili opraženou slaninkou a ko-
               rením. Posúchy uzavrieme, mierne stlačíme a pečieme na plechu v rúre pri 195 st. C asi 20
               - 25 min. Formu im dávala buď ako hrubšie placky, alebo väčšie pagáče. Stará mama piekla
               v klasickej ešte stavanej peci na drevo a tak tie stupne sú odhadom podľa mňa. Posúchy boli
               výborné teplé, ale aj na studeno...



               Fazuľa starej mamy Sidónie:


               Už som spomínala, že v celej širokej Blahovskej famílii sa vďaka nepísanému pravidlu starej
               mamy v sobotu varila fazuľa. Bol to prívarok, ktorý sa mohol jesť bez ničoho, bol výborný s du-
               seným mäskom, s klobáskou, alebo párkom a kúštik údeného, to už bolo niečo sviatočné. Ako
               deti sme mali radi na fazuľke vaječné volské očko.


                        Ingrediencie: strakatá fazuľa 2 H, bobkový list 2 ks, soľ, korenie, cesnak, koža
                        so slaniny, 2 PL bravčovej masti, 2 PL hladkej múky, zemiaky 2 - 3, kyslá smo-
                        tana /mlieko/, ocot /citrón/


               Postup: Fazuľu namočíme na niekoľko hodín v studenej vode. Najlepšie namočiť večer a rá-
               no začať variť. Vodu zlejeme a znova ju zalejeme ďalšou vodou a dáme variť. Vložíme do nej
               bobkový list, jeden zemiak pokrájaný na drobné kocky /očakávame, že sa rozvarí a pomôže
               k zahusteniu/, kožu zo slaniny, a varíme. Keď sú fazule polomäkké, pridáme ostatné zemiaky
               pokrájané na kocky, dva rozmrvené strúčiky cesnaku, ktoré sme zmiešali so soľou. Na panvici
               zohrejeme olej, pridáme múku a urobíme zápražku. Ešte horúcu ju postupne lejeme do hrnca
               a dobre rozmiešame, aby neboli múčne hrudky. Keď sú fazuľa a zemiaky mäkké opatrne ich
               zahustíme kyslou smotanou zmiešanou s naberačkou teplej tekutiny z variacej sa fazule, a
               dobre rozmiešanou múkou /zátrepka/. Za stáleho miešania privedieme do varu a odstavíme.
               Ochutnáme, dosolíme, pridáme ocot a máme hotovo. U nás sa servíruje na hlboké taniere
               a ako príloha je čerstvý chlieb, môže byť klobáska, párok, fašírka alebo vajíčko. Ak sme dusili
               mäso, stará mama polievala fazuľu jeho šťavou. Toto bolo a aj je naše rodinné jedlo.
               Z bielej fazule sa robievala fazuľová polievka, kde sa pridávalo trošku nakrájanej mrkvy, nedá-
               vala sa zápražka, len trochu zátrepky buď z mlieka, alebo zo smotany.
               Ja mám aj veľmi rada prívarok z fazuľových luskov, najlepšie zo žltej dlhej fazule. Je lahodnej-
               šia, rýchlo uvarená a pri krájaní netreba odstraňovať zo spojov také dlhé nite, ktoré pri zelenej
               zavadzajú svojou tvrdosťou.


                    Spomínam si na môj prvý výlet s manželom do Talianska, kde nás priateľ, Slovák žijúci
               v Ríme, zoznamoval s priateľmi a tí nás hostili nielen cestovinami, ale hlavne dusenou obrovskou
               fazuľou. Bola výborná, ale množstvom nezjediteľná. Dávali ich do hlbokých misiek a úplne kop-
               com. Po upozornení, že ak nezjeme, tak sa hostitelia urazia, sme sa napchávali a už s hrôzou sme
               čakali na ďalší chod – pečené mäso. No a v malých krčmičkách sme zapíjali výborným červeným
               vínom. Všade nás vítali a celkom neznámi kričali „Dubček, Svoboda, Dubček, Svoboda!!!“ – bolo
               to po spojeneckej okupácii.
                    Žlté fazuľové lusky sa dajú upraviť podobne ako špargľa na pare, ev. krátko uvariť vo vode,
               pokvapkať citrónom a posypať syrom a maslom. Alebo udusiť na masle ako prílohu. Mňam.

                                                          - 15 -
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22