Page 18 - Kucharka IV.
P. 18
Recepty od mojej krstnej mamy Marišky Kapasnej:
Krstná mama Mariška bola sestra môjho otca a dcéra starej mamy Sidónie. Mala som s ňou
veľa spoločného. Nielen že bola blízka príbuzná, ale bola ako ja, matka troch synov a musela sa
teda riadne v kuchyni obracať. Vzhľadom na to, že bola vydatá a mala už deti počas vojnových
rokov, musela si vytvárať recepty sama z potravín, ktoré zväčša vyprodukovali doma a čo sa dalo
nazbierať v lesoch. Bola známa tým, že celé leto a jeseň zavčas ráno chodievala na jahody, ma-
liny, čučoriedky, brusnice, zbierala, zavárala a sušila huby. Venovala sa včelám a jej med patril
medzi najlepší v doline. Doma na dvore mala hydinu a v záhrade sa pásla biela koza, ktorá dávala
prepotrebné mlieko. Zeleninu a zemiaky si tiež dopestovala sama. Toto všetko robila popri za-
mestnaní. Recepty sme si navzájom vymieňali hneď aj s ochutnávkou.
Bábovka:
Ingrediencie: 3 žĺtka, 250 g práškového cukru, 120 g masla, 1/8 mlieka, ½ balíč-
ka PDP, 100 g mletých orechov, 200 g grísovej múky /hrubej, alebo môže byť aj
detská krupica/, citrónová kôra, z 3 bielkov sneh.
Postup: Žĺtka dobre vymiešame s práškovým cukrom, pridáme maslo a ešte riadne premie-
šame, aby neboli hrudky. Prilejeme mlieko, postupne prisýpame múku s kypriacim práškom,
orechy, citrónovú kôru a vmiešame /ručne/ tuhý sneh z bielok. Vymastíme a vysypeme krupi-
cou bábovkovú formu a naplníme ju cestom. Pečieme pri 170 st. C cca 1 hodinu. Preskúšame
ostrou špajdlou. Po upečení prikryjeme formu plytkou misou /tanierom/ a prevrátime dnom
nahor. Ak sme dobre pripravili formu a dobre upiekli, bábovka sa nám celá krásne vyklopí.
Necháme vychladnúť a cez sitko pocukríme.
Krstná mama Mariška veľmi rada piekla zákusky a rôzne jedlá, do ktorých sa pridávali ze-
miaky, alebo boli celé zemiakové.
Kysnuté zemiakové palacinky:
Ingrediencie: 300g hladkej múky, 200 g zemiakov, 20 g droždia, 20 g cukru, 30 g
zmäknutého masla /môže byť aj bravčová masť/, 1 vajce, 250 ml vlažného mlie-
ka, soľ, podľa potreby voda. Na hotové škoricový cukor, džem, lekvár, ovocie
podľa uváženia a chuti
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode do mäkka. Necháme vychladnúť a postrú-
hame na jemno. Vlažné mlieko ocukríme. Do misky preosejeme múku, v strede urobíme malú
jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a zalejeme mliekom. Necháme chvíľu droždie napučať.
Pridáme vajce, zemiaky, maslo a soľ. Dobre rozmiešame. Ak sa nám zdá cesto tuhé, prilejeme
trošku vlažnej vody. Cesto má byť polotekuté, ako aj iné palacinkové cesto. V teple ho nechá-
me vykysnúť a môžeme začať piecť snáď o niečo hrubšie palacinky. Hotové stačí posypať
škoricovým cukrom, alebo potrieť džemom, ktorý vylepšíme čerstvým ovocím.
Na dnešných kvalitných panviciach sa môžu piecť palacinky na sucho, ale ja mám rada po-
trieť maslom. Krstná mama pekávala na masti, neskôr na oleji. To už záleží na každej gazdinke.
- 16 -