Page 18 - Kucharka IV.
P. 18

Recepty od mojej krstnej mamy Marišky Kapasnej:


                    Krstná mama Mariška bola sestra môjho otca a dcéra starej mamy Sidónie. Mala som s ňou
               veľa spoločného. Nielen že bola blízka príbuzná, ale bola ako ja, matka troch synov a musela sa
               teda riadne v kuchyni obracať. Vzhľadom na to, že bola vydatá a mala už deti počas vojnových
               rokov, musela si vytvárať recepty sama z potravín, ktoré zväčša vyprodukovali doma a čo sa dalo
               nazbierať v lesoch. Bola známa tým, že celé leto a jeseň zavčas ráno chodievala na jahody, ma-
               liny, čučoriedky, brusnice, zbierala, zavárala a sušila huby. Venovala sa včelám a jej med patril
               medzi najlepší v doline. Doma na dvore mala hydinu a v záhrade sa pásla biela koza, ktorá dávala
               prepotrebné mlieko. Zeleninu a zemiaky si tiež dopestovala sama. Toto všetko robila popri za-
               mestnaní. Recepty sme si navzájom vymieňali hneď aj s ochutnávkou.


               Bábovka:


                        Ingrediencie: 3 žĺtka, 250 g práškového cukru, 120 g masla, 1/8 mlieka, ½ balíč-
                        ka PDP, 100 g mletých orechov, 200 g grísovej múky /hrubej, alebo môže byť aj
                        detská krupica/, citrónová kôra, z 3 bielkov sneh.


               Postup: Žĺtka dobre vymiešame s práškovým cukrom, pridáme maslo a ešte riadne premie-
               šame, aby neboli hrudky. Prilejeme mlieko, postupne prisýpame múku s kypriacim práškom,
               orechy, citrónovú kôru a vmiešame /ručne/ tuhý sneh z bielok. Vymastíme a vysypeme krupi-
               cou bábovkovú formu a naplníme ju cestom. Pečieme pri 170 st. C cca 1 hodinu. Preskúšame
               ostrou špajdlou. Po upečení prikryjeme formu plytkou misou /tanierom/ a prevrátime dnom
               nahor. Ak sme dobre pripravili formu a dobre upiekli, bábovka sa nám celá krásne vyklopí.
               Necháme vychladnúť a cez sitko pocukríme.


                    Krstná mama Mariška veľmi rada piekla zákusky a rôzne jedlá, do ktorých sa pridávali ze-
               miaky, alebo boli celé zemiakové.

               Kysnuté zemiakové palacinky:



                        Ingrediencie: 300g hladkej múky, 200 g zemiakov, 20 g droždia, 20 g cukru, 30 g
                        zmäknutého masla /môže byť aj bravčová masť/, 1 vajce, 250 ml vlažného mlie-
                        ka, soľ, podľa potreby voda. Na hotové škoricový cukor, džem, lekvár, ovocie
                        podľa uváženia a chuti


               Postup: Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode do mäkka. Necháme vychladnúť a postrú-
               hame na jemno. Vlažné mlieko ocukríme. Do misky preosejeme múku, v strede urobíme malú
               jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a zalejeme mliekom. Necháme chvíľu droždie napučať.
               Pridáme vajce, zemiaky, maslo a soľ. Dobre rozmiešame. Ak sa nám zdá cesto tuhé, prilejeme
               trošku vlažnej vody. Cesto má byť polotekuté, ako aj iné palacinkové cesto. V teple ho nechá-
               me vykysnúť a môžeme začať piecť snáď o niečo hrubšie palacinky. Hotové stačí posypať
               škoricovým cukrom, alebo potrieť džemom, ktorý vylepšíme čerstvým ovocím.


                    Na dnešných kvalitných panviciach sa môžu piecť palacinky na sucho, ale ja mám rada po-
               trieť maslom. Krstná mama pekávala na masti, neskôr na oleji. To už záleží na každej gazdinke.
                                                          - 16 -
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23