Page 19 - Kucharka IV.
P. 19

Zemiakovo – oškvarkové pagáče:


                        Ingrediencie: 350 g hladkej múky, 100 g zemiakov, 250 g mletých oškvarkov,
                        2 PL kyslej smotany, 10 g droždia, soľ a korenie podľa chuti.


               Postup: Múku zmiešame s pomletými oškvarkami, pridáme uvarené, ošúpané a prepasírova-
               né zemiaky, droždie, vajce, smotanu. Osolíme, okoreníme a vymiesime cesto. Ak by sa ťažko
               miesilo pridáme trošku vlažného mlieka. Hotové cesto necháme vykysnúť, vykysnuté prekla-
               dáme z prava doľava, zhora, dole a naopak. Necháme 10 min podkysnúť a znova prekladáme.
               Opakujeme 3x. Potom cesto rozvaľkáme na 3 - 4 mm, nožom vytvoríme ozdobnú mriežku,
               a vykrajujeme kolieska. Ukladáme na plech opatrený papierom na pečenie. Nechávame ro-
               zostupy. Zostávajúcim žĺtkom pagáčiky natrieme /stačí len vrch, boky nie/. Pečieme v rúre pri
               teplote 190 - 200 st. C cca 25 - 30 minút. Musia byť zlatisté.


               Recepty pani Dohnalovej:


                    Teraz na pár receptov sa presunieme do Čiech – do mestečka Černovice u Tábora. Odtiaľ
               pochádza Števkova priateľka Janka a doniesla mi niekoľko receptov od svojej mamy pani Do-
               hnalovej. Keď Števko príde od nich, vždy je nabalený rôznym jedivom, lebo v tejto oblasti majú
               obyvatelia zakorenený názor o „biednych Slovákoch, ktorí žijú v biede a chudobe“. Vzniklo to
               asi preto, že kedysi tam – do poľnohospodárskej oblasti – chodili Slováci za prácou. No, nevadí,
               pozrime si, ako pečú bratia Česi:



               Hrnčekové knedlíky:



                        Ingrediencie: 2 vajcia, 200 g polohrubá múka, 250 ml mlieko, 2 staršie rožky,
                        soľ, masť, alebo maslo na vymastenie hrnčekov, vodný kúpeľ


               Postup: Žĺtky dobre vyšľahať s mliekom, pridáme osolenú múku a na kocky nakrájané rožky.
               Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do cesta. Pripravíme si 4 - 5 hrnčekov,
               ktoré vymastíme maslom, alebo masťou a vysypeme krupicou. Pripravenú zmes vlejeme do
               hrnčekov tak, aby nepresiahla ¾. Hrnčeky vložíme do hrnca a zalejeme horúcou vodou tak,
               aby sa ani vriaca nedostala do hrnčekov. Necháme variť cca 35 min. Knedlíky sa pekne na-
               fúknu a vykukujú oblúkovite z hrnčekov. Výborná príloha k mäsu, omáčkam, alebo na večeru
               pokrájané s vajíčkom.

               Hrnkový koláč:


                        Ingrediencie: 2 H polohrubej múky, 1 PDP, 1 H mlieko, 1 necelý hrnček cukru,
                        2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 pudingový prášok, 6 PL oleja a 1 PL kakaa.


               Postup: Všetky ingrediencie dobre premiešame bez kakaa. Väčší plech vymastíme maslom
               a vysypeme múkou /jednoduchšie – použijeme papier na pečenie/. 2/3 cesta nalejeme na
               plech. Do 1/3 pridáme kakao a premiešame. Tmavé cesto nalejeme na svetlé. Pečieme pri
               teplote 180 st. C cca 25 - 30 min.

                                                          - 17 -
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24