Page 20 - Kucharka IV.
P. 20

Na bábovky je aspoň tisíc receptov, mnohé sú si podobné, ale stačí jedna bábovková forma
               a už je bábovka inakšia. Ja sama mám 4 druhy foriem, ale najradšej používam najstaršiu, plecho-
               vú, čo som zdedila po starej mame. Tak takto pečú bábovku v Černoviciach:

               Bábovka:



                        Ingrediencie: 1 ½ H polohrubej múky, 1 PDP, 1 H cukru, 1 ½  H strúhaného
                        kokosu, 3 vajcia, 1 H mlieka, vymastená a múkou vysypaná bábovková forma.


               Postup: Postup je veľmi jednoduchý – všetky prísady sa zmiešajú a dajú sa do pripravenej
               formy. Bábovka sa pečie pri 175 st. C cca 60 minút.



               Jablkový perník:


                        Ingrediencie: 500 g hladkej múky, 200 g cukru, 1 PDP, 1 kypriaci prášok do
                        perníka, 1 PL kakaa, 1 vajce, 250 g na hrubo nastrúhaných ošúpaných jabĺk
                        a vlažné mlieko p. p.


               Postup:  Rozmiešame  všetky  suché  prísady,  pridáme  vajce,  jablká  a  zrieďujeme  vlažným
               mliekom. Cesto nesmie byť ani tuhé, ale ani riedke a presunie sa na veľký plech opatrený
               papierom na pečenie. Pečie sa v rúre pri 180 st. C asi 45 minút. Jablká mu dávajú sviežosť
               a chuť.




               Pudingové cukroví strojkové:


                        Ingrediencie:  600  g  polohrubej  múky,  200  g  práškového  cukru,  300g  Hera
                        /maslo/, 1 PDP, 2 vajcia, 7 vanilkových pudingov.


               Postup: Všetky prísady zmiesime na pružné cesto, ktoré cez mäsový mlynček opatrený
               vykrajovátkom pretláčame na 8 cm prúžky. Tie ukladáme na dobre vymastený plech a pe-
               čieme pri 170 st. C do ružova. Upečené necháme vychladnúť a zlepujeme marmeládou.
               Čokoládu na varenie roztopíme vo vodnom kúpeli a konce tyčiniek namáčame v nej. Ne-
               cháme zaschnúť.




               Buchta na veľký plech:


                        Ingrediencie: 6 vajec dobre rozmiešať s 200 g práškového cukru a 1 balíčkom
                        vanilkového, postupne pridáme 8 PL vody a 4 PL oleja. Do 360 g múky polo-
                        hrubej vmiešame 1 PDP a spojíme s tekutou zmesou. Cesto nalejeme na plech
                        opatrený papierom na pečenie. Na vrch poukladáme ovocie a posypeme „žmo-
                        linkou“.
                        Žmolinka – posýpka: 100 g cukru, 100 g hrubej múky a 100 g masla spolu zmie-
                        šať a rozdrobiť.

                                                          - 18 -
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25