Page 20 - Kucharka IV.
P. 20
Na bábovky je aspoň tisíc receptov, mnohé sú si podobné, ale stačí jedna bábovková forma
a už je bábovka inakšia. Ja sama mám 4 druhy foriem, ale najradšej používam najstaršiu, plecho-
vú, čo som zdedila po starej mame. Tak takto pečú bábovku v Černoviciach:
Bábovka:
Ingrediencie: 1 ½ H polohrubej múky, 1 PDP, 1 H cukru, 1 ½ H strúhaného
kokosu, 3 vajcia, 1 H mlieka, vymastená a múkou vysypaná bábovková forma.
Postup: Postup je veľmi jednoduchý – všetky prísady sa zmiešajú a dajú sa do pripravenej
formy. Bábovka sa pečie pri 175 st. C cca 60 minút.
Jablkový perník:
Ingrediencie: 500 g hladkej múky, 200 g cukru, 1 PDP, 1 kypriaci prášok do
perníka, 1 PL kakaa, 1 vajce, 250 g na hrubo nastrúhaných ošúpaných jabĺk
a vlažné mlieko p. p.
Postup: Rozmiešame všetky suché prísady, pridáme vajce, jablká a zrieďujeme vlažným
mliekom. Cesto nesmie byť ani tuhé, ale ani riedke a presunie sa na veľký plech opatrený
papierom na pečenie. Pečie sa v rúre pri 180 st. C asi 45 minút. Jablká mu dávajú sviežosť
a chuť.
Pudingové cukroví strojkové:
Ingrediencie: 600 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 300g Hera
/maslo/, 1 PDP, 2 vajcia, 7 vanilkových pudingov.
Postup: Všetky prísady zmiesime na pružné cesto, ktoré cez mäsový mlynček opatrený
vykrajovátkom pretláčame na 8 cm prúžky. Tie ukladáme na dobre vymastený plech a pe-
čieme pri 170 st. C do ružova. Upečené necháme vychladnúť a zlepujeme marmeládou.
Čokoládu na varenie roztopíme vo vodnom kúpeli a konce tyčiniek namáčame v nej. Ne-
cháme zaschnúť.
Buchta na veľký plech:
Ingrediencie: 6 vajec dobre rozmiešať s 200 g práškového cukru a 1 balíčkom
vanilkového, postupne pridáme 8 PL vody a 4 PL oleja. Do 360 g múky polo-
hrubej vmiešame 1 PDP a spojíme s tekutou zmesou. Cesto nalejeme na plech
opatrený papierom na pečenie. Na vrch poukladáme ovocie a posypeme „žmo-
linkou“.
Žmolinka – posýpka: 100 g cukru, 100 g hrubej múky a 100 g masla spolu zmie-
šať a rozdrobiť.
- 18 -