Page 21 - Kucharka IV.
P. 21

Aj susedka pani Dohnalovej pridala svoj obľúbený recept:

               Kolečká pani Hláskovej:



                        Ingrediencie: 280 g hladkej múky, 280 g tuku, 2 žĺtky, 2 PL vody, 2 PL octu


               Postup:  jednoduchý,  všetko  spolu  zmiešať  na  cesto.  Vyvaľkať  cca  na  3  mm  a  vykrajovať
               kolečká v strede s otvorom. Pečú sa na 170 st. C do ružova. Sú chrumkavé a vydržia dlho
               /samozrejme, ak ich hneď nepojeme/.


                    Pani Hlásková má už vyše 80 rokov, borí sa s niekoľkými nepríjemnými chorobami a na-
               priek tomu je veľmi čiperná, v záhrade si pestuje zeleninu, bylinky a robí z nich voňavé liečivé
               mastičky. Môže byť príkladom všetkým vekovým kategóriam.




               Teta Vlasta a jej dcéra Danka:


                    A teraz naspäť na Slovensko, hoci autorka receptu pôvodom bola českorakúšanka narodená
               v Trnave. Bola to naša teta Vlasta, obdivuhodná žena, učiteľka, ale hlavne mama štyroch detí,
               ktorým vedela vykúzliť všetko na svete - uvariť, napiecť, ušiť, založiť detské divadlo a veľa iných
               vecí. Jej teraz už dávno dospelé deti si spomenuli na rodinný recept, ktorý ich mama varievala
               zväčša na výletoch v Bratislave a je u všetkých známy ako

               Bratislavské lečo:



                        Ingrediencie: slanina, cibuľa, paprika, klobáska alebo párok, paradajka, ryža


               Postup:  Na  panvici  opražíme  nakrájanú  slaninku  a  postupne  pridávame  cibuľu,  mierne
               opražíme, pridáme pokrájanú papriku, klobásku, alebo párok /lepšia chuť, ak máme niečo
               pikantnejšie/. Chvíľu podusíme a pridáme paradajky. Znova podusíme. Primiešame ryžu, buď
               čerstvo uvarenú, alebo aj čo zostala od obeda, prehrejeme a podávame. Rýchle, lacné a chut-
               né...


                    Raz pred Vianocami mi sesternica Danka poslala s vianočným prianím aj recept na výborný
               pečený čaj, ktorý dokáže prevoňať celý dom a navyše je zdravý, obsahuje prírodné sacharidy, an-
               tioxydanty, je chutný a dá sa naň použiť ľahko dostupné ovocie plné vitamínov. Čo sa mne páči
               je, že si človek kombináciou ovocia môže vytvoriť viac druhov, ktoré sa dajú v uzavretých zavára-
               cích fľašiach udržať aj niekoľko mesiacov... /do chladničky treba vložiť iba otvorenú fľašu./



               Pečený ovocný čaj:


                        Ingrediencie: 1 kg ríbezlí /alebo ovocie hocijakého druhu, ktorého máme 1 kg /,
                        1 kg miešaného ovocia, ¾ kg kryštálového cukru, celú jednu škoricu, 4 kúsky
                        badiánu /alebo iné voňavé korenie/, 5 kusov klinčekov, 2 olúpané citróny, 1 po-
                        maranč, vanilku a 2 dcl rumu /môže a nemusí byť/.

                                                          - 19 -
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26