Page 21 - Kucharka IV.
P. 21
Aj susedka pani Dohnalovej pridala svoj obľúbený recept:
Kolečká pani Hláskovej:
Ingrediencie: 280 g hladkej múky, 280 g tuku, 2 žĺtky, 2 PL vody, 2 PL octu
Postup: jednoduchý, všetko spolu zmiešať na cesto. Vyvaľkať cca na 3 mm a vykrajovať
kolečká v strede s otvorom. Pečú sa na 170 st. C do ružova. Sú chrumkavé a vydržia dlho
/samozrejme, ak ich hneď nepojeme/.
Pani Hlásková má už vyše 80 rokov, borí sa s niekoľkými nepríjemnými chorobami a na-
priek tomu je veľmi čiperná, v záhrade si pestuje zeleninu, bylinky a robí z nich voňavé liečivé
mastičky. Môže byť príkladom všetkým vekovým kategóriam.
Teta Vlasta a jej dcéra Danka:
A teraz naspäť na Slovensko, hoci autorka receptu pôvodom bola českorakúšanka narodená
v Trnave. Bola to naša teta Vlasta, obdivuhodná žena, učiteľka, ale hlavne mama štyroch detí,
ktorým vedela vykúzliť všetko na svete - uvariť, napiecť, ušiť, založiť detské divadlo a veľa iných
vecí. Jej teraz už dávno dospelé deti si spomenuli na rodinný recept, ktorý ich mama varievala
zväčša na výletoch v Bratislave a je u všetkých známy ako
Bratislavské lečo:
Ingrediencie: slanina, cibuľa, paprika, klobáska alebo párok, paradajka, ryža
Postup: Na panvici opražíme nakrájanú slaninku a postupne pridávame cibuľu, mierne
opražíme, pridáme pokrájanú papriku, klobásku, alebo párok /lepšia chuť, ak máme niečo
pikantnejšie/. Chvíľu podusíme a pridáme paradajky. Znova podusíme. Primiešame ryžu, buď
čerstvo uvarenú, alebo aj čo zostala od obeda, prehrejeme a podávame. Rýchle, lacné a chut-
né...
Raz pred Vianocami mi sesternica Danka poslala s vianočným prianím aj recept na výborný
pečený čaj, ktorý dokáže prevoňať celý dom a navyše je zdravý, obsahuje prírodné sacharidy, an-
tioxydanty, je chutný a dá sa naň použiť ľahko dostupné ovocie plné vitamínov. Čo sa mne páči
je, že si človek kombináciou ovocia môže vytvoriť viac druhov, ktoré sa dajú v uzavretých zavára-
cích fľašiach udržať aj niekoľko mesiacov... /do chladničky treba vložiť iba otvorenú fľašu./
Pečený ovocný čaj:
Ingrediencie: 1 kg ríbezlí /alebo ovocie hocijakého druhu, ktorého máme 1 kg /,
1 kg miešaného ovocia, ¾ kg kryštálového cukru, celú jednu škoricu, 4 kúsky
badiánu /alebo iné voňavé korenie/, 5 kusov klinčekov, 2 olúpané citróny, 1 po-
maranč, vanilku a 2 dcl rumu /môže a nemusí byť/.
- 19 -