Page 22 - Kucharka IV.
P. 22
Postup: Všetko ovocie dobre poumývame, väčšie pokrájame na malé kocky, drobné pone-
cháme vcelku. Dáme na plech, posypeme cukrom, premiešame a dodáme všetky ostatné
suroviny, okrem rumu, premiešame a vložíme do rúry predhriatej na 190 st. C. Za občasného
pomiešania pečieme 35 - 40 min. Treba dať pozor, aby ovocie karamelizovalo, ale nezhorelo.
Nakoniec, ak chceme, vlejeme rum, rozmiešame a dávame do pripravených menších zavára-
ninových fliaš. Fľašu uzavrieme a obrátime na pár minút hore dnom. Niekto ešte sterilizuje, ale
ja radšej tak po starom – vložím do periny a nechám v nej pomaly vychladnúť. Vôňa v dome
vianočná....
Tento recept poznali už naše prababky a babky, ale je stále výborný a dá sa použiť ako
horúci čaj – 2 - 3 ČL pečeného čaju, zaliať hrnčekom vriacej vody nechať vyluhovať, vypiť
horúci a potešiť sa ovociu na dne hrnčeka, alebo ako studená lahôdka – 2 - 3 ČL pečeného
ovocia zaliať bublinkovou vodou, pár kvapiek citróna, čerstvá mäta, slamka a máme dovolen-
kový nápoj.
Danka je špecialistka na rôzne kysnuté cestá, z ktorých tvorí pred sviatkami čertov, Miku-
lášov, zajacov, vajíčka a pod. Aj jej torty k narodeninám sa dajú prirovnať k profesionálnym.
Nedávno sa pochválila lúpačkami, ktoré boli vzhľadovo pekné a chuťovo bezkonkurenčné.
Tu sú:
Jednoduché lúpačky:
Ingrediencie: 450 g hladkej múky, 200 ml vlažného mlieka, 5 PL kryštálového
cukru, 1 ½ PL sušeného droždia, 1PL citrónovej šťavy, 1 PL medu,1 žĺtok,100
ml olej, ½ ČL soli a bielko na potieranie + na vrch nemletý mak.
Postup: Z vyššie uvedených ingrediencií umiesime cesto, ktoré prikryté utierkou necháme
kysnúť zhruba 1 hodinu. Vykysnuté cesto preložíme na tablicu, trošku pomúčime a rozdelíme
na 14 kusov. Každý kus rozvaľkáme na také loďky, ktoré majú jeden koniec hrubší. Z hrubého
konca začíname zatáčať rožok. Môžeme ho iba vyformovať, alebo aj trošku natiahnuť. Ukladá-
me na plech na papier na pečenie a necháme 20 – 25 min podkysnúť. Potom natrieme zostá-
vajúcim bielkom a posypeme nemletým makom. Rúru predhrejeme na 180 st. C a pečieme 15
až 20 min. Upečené ukladáme na mriežku k vychladnutiu. Sú výborné a chutia každému veku,
od malých detí, po nás starých. Horká čokoláda, kakao, alebo biela káva, trošku džemu a sú
raňajky, alebo večera ako vyšité.
Je Biela sobota a našla som si na Facebooku v správe krás-
ny obrázok dvoch veľkonočných barančekov s prianím krásnych
sviatkov od Danky. Bola som zvedavá, či sú robení z piškótového
alebo kysnutého cesta. Vzápätí mi prišiel recept:
Veľkonočný baranček:
Ingrediencie: 250 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 1 ČL PDP, 4 vaj-
cia, 1 dcl olej, 1 dcl vody
Poleva: 250 g práškového cukru, 6 - 7 PL citrónovej šťavy, formu na barančeka,
na vymastenie trošku masla a na vysypanie trošku strúhanky.
- 20 -