Page 22 - Kucharka IV.
P. 22

Postup: Všetko ovocie dobre poumývame, väčšie pokrájame na malé kocky, drobné pone-
               cháme  vcelku.  Dáme  na  plech,  posypeme  cukrom,  premiešame  a  dodáme  všetky  ostatné
               suroviny, okrem rumu, premiešame a vložíme do rúry predhriatej na 190 st. C. Za občasného
               pomiešania pečieme 35 - 40 min. Treba dať pozor, aby ovocie karamelizovalo, ale nezhorelo.
               Nakoniec, ak chceme, vlejeme rum, rozmiešame a dávame do pripravených menších zavára-
               ninových fliaš. Fľašu uzavrieme a obrátime na pár minút hore dnom. Niekto ešte sterilizuje, ale
               ja radšej tak po starom – vložím do periny a nechám v nej pomaly vychladnúť. Vôňa v dome
               vianočná....


                    Tento recept poznali už naše prababky a babky, ale je stále výborný a dá sa použiť ako
               horúci čaj – 2 - 3 ČL pečeného čaju, zaliať hrnčekom vriacej vody nechať vyluhovať, vypiť
               horúci a potešiť sa ovociu na dne hrnčeka, alebo ako studená lahôdka – 2 - 3 ČL pečeného
               ovocia zaliať bublinkovou vodou, pár kvapiek citróna, čerstvá mäta, slamka a máme dovolen-
               kový nápoj.
                    Danka je špecialistka na rôzne kysnuté cestá, z ktorých tvorí pred sviatkami čertov, Miku-
               lášov, zajacov, vajíčka a pod. Aj jej torty k narodeninám sa dajú prirovnať k profesionálnym.
               Nedávno sa pochválila lúpačkami, ktoré boli vzhľadovo pekné a chuťovo bezkonkurenčné.
                    Tu sú:

               Jednoduché lúpačky:



                        Ingrediencie: 450 g hladkej múky, 200 ml vlažného mlieka, 5 PL kryštálového
                        cukru, 1 ½ PL sušeného droždia, 1PL citrónovej šťavy, 1 PL medu,1 žĺtok,100
                        ml olej, ½ ČL soli a bielko na potieranie + na vrch nemletý mak.


               Postup: Z vyššie uvedených ingrediencií umiesime cesto, ktoré prikryté utierkou necháme
               kysnúť zhruba 1 hodinu. Vykysnuté cesto preložíme na tablicu, trošku pomúčime a rozdelíme
               na 14 kusov. Každý kus rozvaľkáme na také loďky, ktoré majú jeden koniec hrubší. Z hrubého
               konca začíname zatáčať rožok. Môžeme ho iba vyformovať, alebo aj trošku natiahnuť. Ukladá-
               me na plech na papier na pečenie a necháme 20 – 25 min podkysnúť. Potom natrieme zostá-
               vajúcim bielkom a posypeme nemletým makom. Rúru predhrejeme na 180 st. C a pečieme 15
               až 20 min. Upečené ukladáme na mriežku k vychladnutiu. Sú výborné a chutia každému veku,
               od malých detí, po nás starých. Horká čokoláda, kakao, alebo biela káva, trošku džemu a sú
               raňajky, alebo večera ako vyšité.


                    Je Biela sobota a našla som si na Facebooku v správe krás-
               ny obrázok dvoch veľkonočných barančekov s prianím krásnych
               sviatkov od Danky. Bola som zvedavá, či sú robení z piškótového
               alebo kysnutého cesta. Vzápätí mi prišiel recept:

               Veľkonočný baranček:


                        Ingrediencie: 250 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 1 ČL PDP, 4 vaj-
                        cia, 1 dcl olej, 1 dcl vody
                        Poleva: 250 g práškového cukru, 6 - 7 PL citrónovej šťavy, formu na barančeka,
                        na vymastenie trošku masla a na vysypanie trošku strúhanky.

                                                          - 20 -
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27