Page 23 - Kucharka IV.
P. 23
Postup: Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom, postupne
po lyžičkách pridávame vodu a olej. Keď zmes zmení farbu na bledšiu a zväčší objem
prisypeme postupne múku zmiešanú s PDP a snehom, ktorý sme si vyšľahali z bielok.
Pripravíme formu barančeka /alebo zajačika/, vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
/Nezabudnime vymastiť obidve časti formy!!!/ Cesto nalejeme do spodnej časti a opatrne
prikryjeme hornou. Vložíme do vyhriatej rúry na 160 st. C na dobu asi jednej hodiny. Zá-
leží na materiály, z ktorého je forma urobená. Ja mám barančeka z kameninovej a zajaca
z plechovej. Tak v tej druhej je to o niečo rýchlejšie. Po vybratí z rúry necháme barančeka
vychladnúť a potom opatrne zložíme hornú časť a preklopením vytiahneme spodnú časť.
A teraz máme viaceré možnosti:
1, najjednoduchšia – cez sitko husto posypať práškovým cukrom, očká a ňufák spravíme
z hrozienok /každé hrozienko napichnem na ostré špáradlo a to zapichnem na príslušné
miesto, ku ňufáčiku dám nejakú zelenú trávu, alebo dve - tri pažítky/,
2, ďalšia možnosť – vymiešať z cukru a citrónovej šťavy hustú polevu a ňou barančeka vyzdo-
biť pomocou cukrárskeho vrecka /ja aj malou lyžičkou, tiež sa dobre robia vlnky/,
3, Kúpiť hotovú polevu a ísť podľa návodu,
4, vymiešať z bielok sneh, pridať cukor a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Ozdoba – ako mašľa... sa robí až po vyschnutí polevy. U nás doma, aby to malo aj nábožen-
ský charakter, tak má pri nôžke zapichnutú zástavu – robím zo špajdle a alobalu a okolo neho
je niekoľko kraslíc. Obyčajne ho kombinujeme s vázou, v ktorej sú bahniatka, alebo krásne
žlté narcisy, tulipány, proste kvietky symbolizujúce jar a vzkriesenie života.
Manželova sesternica Babulka Mandáková, mama piatich detí, nás vždy zásobovala chutný-
mi a pomerne lacnými receptami. Ja si ju najčastejšie spájam s časom, keď sa mi hromadia bielka
a neviem, čo s nimi a tak robím
Bielkový suchár od Babulky:
Ingrediencie: 5 bielkov, 150 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, man-
dle, orechy vlašské, oriešky lieskové, dobre maslom vymastený a múkou vysy-
paný pliešok na srňací chrbát.
Postup: Bielka spolu s cukrom vyšľaháme na hustý sneh. Postupne po lyžičkách pridávame
múku a premiešavame. Nakoniec vložíme orechy a mandle a znova premiešame. Zmes pre-
lejeme do pripraveného srňacieho chrbta a dáme piecť do rúry na 170 st. C cca 30 min. Ešte
teplý zabalíme do alobalu a necháme do druhého dňa vychladnúť. Potom koláč vytiahneme
a ostrým nožom nakrájame na veľmi tenké kúsky, ktoré ukladáme na plech a sušíme na su-
cháre pri 50-tich stupňoch asi 40 minút. Suchár musí byť bledoružový, chrumkavý a krehký.
Prúžkované rezy Perrotovcov
Recept už svojím názvom evokuje, že sa jedná o mladú pisateľku, neter, Beatku Perrotovú.
Je to ešte mladé žieňa, ale má už dve dospievajúce deti a jedného tínedžera, ktorý je už teraz
klavírny virtuóz, a všetci majú tento recept veľmi radi:
- 21 -