Page 23 - Kucharka IV.
P. 23

Postup: Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom, postupne
               po  lyžičkách  pridávame  vodu  a  olej.  Keď  zmes  zmení  farbu  na  bledšiu  a  zväčší  objem
               prisypeme  postupne  múku  zmiešanú  s  PDP  a  snehom,  ktorý  sme  si  vyšľahali  z  bielok.
               Pripravíme formu barančeka /alebo zajačika/, vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
               /Nezabudnime vymastiť obidve časti formy!!!/ Cesto nalejeme do spodnej časti a opatrne
               prikryjeme hornou. Vložíme do vyhriatej rúry na 160 st. C na dobu asi jednej hodiny. Zá-
               leží na materiály, z ktorého je forma urobená. Ja mám barančeka z kameninovej a zajaca
               z plechovej. Tak v tej druhej je to o niečo rýchlejšie. Po vybratí z rúry necháme barančeka
               vychladnúť a potom opatrne zložíme hornú časť a preklopením vytiahneme spodnú časť.
               A teraz máme viaceré možnosti:
               1, najjednoduchšia – cez sitko husto posypať práškovým cukrom, očká a ňufák spravíme
               z hrozienok /každé hrozienko napichnem na ostré špáradlo a to zapichnem na príslušné
               miesto, ku ňufáčiku dám nejakú zelenú trávu, alebo dve - tri pažítky/,
               2, ďalšia možnosť – vymiešať z cukru a citrónovej šťavy hustú polevu a ňou barančeka vyzdo-
               biť pomocou cukrárskeho vrecka /ja aj malou lyžičkou, tiež sa dobre robia vlnky/,
               3, Kúpiť hotovú polevu a ísť podľa návodu,
               4, vymiešať z bielok sneh, pridať cukor a pár kvapiek citrónovej šťavy.
               Ozdoba – ako mašľa... sa robí až po vyschnutí polevy. U nás doma, aby to malo aj nábožen-
               ský charakter, tak má pri nôžke zapichnutú zástavu – robím zo špajdle a alobalu a okolo neho
               je niekoľko kraslíc. Obyčajne ho kombinujeme s vázou, v ktorej sú bahniatka, alebo krásne
               žlté narcisy, tulipány, proste kvietky symbolizujúce jar a vzkriesenie života.


                    Manželova sesternica Babulka Mandáková, mama piatich detí, nás vždy zásobovala chutný-
               mi a pomerne lacnými receptami. Ja si ju najčastejšie spájam s časom, keď sa mi hromadia bielka
               a neviem, čo s nimi a tak robím



               Bielkový suchár od Babulky:



                        Ingrediencie: 5 bielkov, 150 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, man-
                        dle, orechy vlašské, oriešky lieskové, dobre maslom vymastený a múkou vysy-
                        paný pliešok na srňací chrbát.


               Postup: Bielka spolu s cukrom vyšľaháme na hustý sneh. Postupne po lyžičkách pridávame
               múku a premiešavame. Nakoniec vložíme orechy a mandle a znova premiešame. Zmes pre-
               lejeme do pripraveného srňacieho chrbta a dáme piecť do rúry na 170 st. C cca 30 min. Ešte
               teplý zabalíme do alobalu a necháme do druhého dňa vychladnúť. Potom koláč vytiahneme
               a ostrým nožom nakrájame na veľmi tenké kúsky, ktoré ukladáme na plech a sušíme na su-
               cháre pri 50-tich stupňoch asi 40 minút. Suchár musí byť bledoružový, chrumkavý a krehký.



               Prúžkované rezy Perrotovcov


                    Recept už svojím názvom evokuje, že sa jedná o mladú pisateľku, neter, Beatku Perrotovú.
               Je to ešte mladé žieňa, ale má už dve dospievajúce deti a jedného tínedžera, ktorý je už teraz
               klavírny virtuóz, a všetci majú tento recept veľmi radi:

                                                          - 21 -
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28