Page 24 - Kucharka IV.
P. 24
Ingrediencie na cesto: 200 g mäkké maslo, 100 g práškový cukor, 1 balíček va-
nilkový cukor, 1 vajce, 150 g hladkej múky, 150 g rozmixovaných vločiek
Náplň: Horúca marhuľová marmeláda
Ozdoba: Svetlá a tmavá poleva Dr. Oetkera
Postup: Maslo, cukor, vanilkový cukor a vajce dobre vymiešame na penu. Postupne vmieša-
me múku s rozmixovanými vločkami. Pripravíme si plech a rozprestrieme naň papier na peče-
nie tak, aby prekrýval aj okraje. Cesto preložíme na plech a rozotrieme až po okraje. Pečieme
pri teplote 180 st. C. asi 14 - 16 minút. Ešte za tepla plát rozkrojíme na tretiny. Na dosku dáme
mikroténovú fóliu, položíme prvú tretinu a natrieme horúcou marmeládou, priložíme druhý plát
a tiež natrieme, tretí plát priložíme bez natretia. Výsledný produkt zabalíme do mikroténu, za-
ťažíme a na noc dáme do chladničky. Ráno vyberieme, odbalíme a na hornú časť rozotrieme
bielu polevu /pripravíme si ju podľa návodu na obale/ a tmavou kreslíme prúžky, alebo zdobí-
me podľa momentálneho nápadu. Efektný a chutný!
Sestry Palčovičové z Pečeníc:
Manželov otec pochádzal z Dolniakov. Jeho 4 sestry žili v rodičovskom dome v Pečeni-
ciach, kde obrábali pole, dopestovali si zemiaky, kapustu, zeleninu, mali trochu hrozna, a veľký
dvor plný hydiny. Chodili sme ich s manželom a s našimi troma chlapcami niekoľkokrát do roka
navštíviť. Cítili sme sa tam výborne, spali sme v úplne studenej „predniej izbe“ prikrytí obrovskou
páperovou duchnou – perinou. No a na našu počesť padlo za obeť niekoľko kačiek a velikánska
hus. Spomínam si na tie hody – na raňajky domáci chlebík s čerstvou husacou pečienkou, na
obed Ludáskása z husacích a kačacích drobkov, polievka drobková s množstvom zeleniny a do-
mácimi rezancami, pečená hus i kačka, biela kapusta dusená a zemiakové lokše. Ako dezert tety
robievali hrubé domáce rezance s orechmi. Boli to hody, na ktoré už len spomíname. Keď som
po prvýkrát počula názov LUDÁSKÁSA, nevedela som, čo to je. V podstate ju robila aj naša
mama, ale hovorili sme tomu iba drobkové rizoto.
Ludáskása – Ludas kaša: po našom drobkové rizoto
Ingrediencie: Ryža, koreňová zelenina, husacie alebo kačacie drobky uvarené
v polievke, hrášok, huby a čo máme doma.
Postup: Drobky uvaríme do mäkka v polievke spolu s koreňovou zeleninou. Ryžu umytú
opražíme na troche masti a zalejeme polievkovým vývarom trojnásobne viac, ako pri varení
ryže. Privedieme ju do varu a varíme cca 10 minút. Potom pridáme hrášok, huby, pokrájané
žalúdky, srdiečka, koreňovú zeleninu, obraté krídla a krk. Povaríme ďalších 10 minút. Vypne-
me a necháme v pare dôjsť do mäkka. Ak treba, tak mierne osolíme a pokoreníme.
Toto jedlo sa môže podávať v menšej dávke ako predjedlo, ale je chutné a výživné aj ako
hlavné jedlo. Ja mám k nemu rada kyslú uhorku, alebo aj kyslú kapustu. Určite toto jedlo varie-
vajú po celom Slovensku a Maďarsku, len má asi všade iný názov a iné prísady. Upozorňujem, že
z domácich kačíc a husí je jedlo chuťovo celkom iné ako z kupovaných...
- 22 -