Page 24 - Kucharka IV.
P. 24

Ingrediencie na cesto: 200 g mäkké maslo, 100 g práškový cukor, 1 balíček va-
                        nilkový cukor, 1 vajce, 150 g hladkej múky, 150 g rozmixovaných vločiek
                        Náplň: Horúca marhuľová marmeláda
                        Ozdoba: Svetlá a tmavá poleva Dr. Oetkera


               Postup: Maslo, cukor, vanilkový cukor a vajce dobre vymiešame na penu. Postupne vmieša-
               me múku s rozmixovanými vločkami. Pripravíme si plech a rozprestrieme naň papier na peče-
               nie tak, aby prekrýval aj okraje. Cesto preložíme na plech a rozotrieme až po okraje. Pečieme
               pri teplote 180 st. C. asi 14 - 16 minút. Ešte za tepla plát rozkrojíme na tretiny. Na dosku dáme
               mikroténovú fóliu, položíme prvú tretinu a natrieme horúcou marmeládou, priložíme druhý plát
               a tiež natrieme, tretí plát priložíme bez natretia. Výsledný produkt zabalíme do mikroténu, za-
               ťažíme a na noc dáme do chladničky. Ráno vyberieme, odbalíme a na hornú časť rozotrieme
               bielu polevu /pripravíme si ju podľa návodu na obale/ a tmavou kreslíme prúžky, alebo zdobí-
               me podľa momentálneho nápadu. Efektný a chutný!




               Sestry Palčovičové z Pečeníc:


                    Manželov otec pochádzal z Dolniakov. Jeho 4 sestry žili v rodičovskom dome v Pečeni-
               ciach, kde obrábali pole, dopestovali si zemiaky, kapustu, zeleninu, mali trochu hrozna, a veľký
               dvor plný hydiny. Chodili sme ich s manželom a s našimi troma chlapcami niekoľkokrát do roka
               navštíviť. Cítili sme sa tam výborne, spali sme v úplne studenej „predniej izbe“ prikrytí obrovskou
               páperovou duchnou – perinou. No a na našu počesť padlo za obeť niekoľko kačiek a velikánska
               hus. Spomínam si na tie hody – na raňajky domáci chlebík s čerstvou husacou pečienkou, na
               obed Ludáskása z husacích a kačacích drobkov, polievka drobková s množstvom zeleniny a do-
               mácimi rezancami, pečená hus i kačka, biela kapusta dusená a zemiakové lokše. Ako dezert tety
               robievali hrubé domáce rezance s orechmi. Boli to hody, na ktoré už len spomíname. Keď som
               po prvýkrát počula názov LUDÁSKÁSA, nevedela som, čo to je. V podstate ju robila aj naša
               mama, ale hovorili sme tomu iba drobkové rizoto.




               Ludáskása – Ludas kaša: po našom drobkové rizoto


                        Ingrediencie: Ryža, koreňová zelenina, husacie alebo kačacie drobky uvarené
                        v polievke, hrášok, huby a čo máme doma.


               Postup:  Drobky  uvaríme  do  mäkka  v  polievke  spolu  s  koreňovou  zeleninou.  Ryžu  umytú
               opražíme na troche masti a zalejeme polievkovým vývarom trojnásobne viac, ako pri varení
               ryže. Privedieme ju do varu a varíme cca 10 minút. Potom pridáme hrášok, huby, pokrájané
               žalúdky, srdiečka, koreňovú zeleninu, obraté krídla a krk. Povaríme ďalších 10 minút. Vypne-
               me a necháme v pare dôjsť do mäkka. Ak treba, tak mierne osolíme a pokoreníme.


                    Toto jedlo sa môže podávať v menšej dávke ako predjedlo, ale je chutné a výživné aj ako
               hlavné jedlo. Ja mám k nemu rada kyslú uhorku, alebo aj kyslú kapustu. Určite toto jedlo varie-
               vajú po celom Slovensku a Maďarsku, len má asi všade iný názov a iné prísady. Upozorňujem, že
               z domácich kačíc a husí je jedlo chuťovo celkom iné ako z kupovaných...
                                                          - 22 -
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29