Page 25 - Kucharka IV.
P. 25

Moja nevesta Dominika veľmi rada pečie Quiche. Je to prastaré francúzske jedlo, ktoré
               v rôznych oblastiach – Alsasko, Lotrinsko, ba aj v Belgicku – má rôzne obmeny a chute. V pod-
               state sa jedná o slaný koláč, známy aj u nás na Slovensku a naše prababky ho volali Kyš.

               Quiche – Kyš



                        Ingrediencie: 400 g lístkového cesta, 5 vajec, 140 g syra, 250 g kyslá smotana,
                        120 g šunky, 80 g anglickej /gazdovskej/ slaniny, mleté čierne korenie, trošku
                        muškátového orieška.
                        Ak si chceme urobiť aj cesto tak stačí: 200 g hladkej múky, 100 g masla, 2 PL
                        tvarohu, soľ, korenie, voda, alebo mlieko podľa potreby – všetko zmiešame do
                        hladkého cesta, zabalíme a vložíme na 30 minút odpočívať do chladničky.


               Postup: cestom vystelieme vymastený okrúhly a nízky plech tak, aby mal zvýšené okraje.
               Spodok popicháme vidličkou. Anglickú slaninu pokrájame na kocky a restujeme spolu s na-
               krájanou cibuľou. Schladíme a poukladáme na cesto. Ďalšia vrstva je na hrubo nastrúhaný
               syr. Vajcia dobre rozšľaháme, zmiešame s kyslou smotanou, osolíme, okoreníme, na jemno
               nastrúhame muškátový oriešok a časťou zalejeme predošlé vrstvy, na vaječno smotanovú
               časť poukladáme šunku alebo brokolicu, karfiól, čo kto chce a má a všetko sa zaleje zbytkom
               vajíčok a smotany. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 220 st. C na 15 minút, znížime teplotu
               na 180 st. C a dopekáme ešte 25 - 30 minút. Kyš sa dá jesť teplý i na studeno.


                     Môj krstný otec – 99 ročný, vždy hovoril, že človek sa až do smrti učí a aj tak zomrie, že
               jeho mozog neobsiahol všetko. Presviedčam sa, že mal pravdu. Aj ja, stará gazdiná, sa sem tam
               učím od svojich neviest. Pred Vianocami ma prekvapila Dominika večernou prípravou makovní-
               ka a orechovníka s tým, že robí „Nočné koláče“. Nepoznala som to. Na internete som nič také
               nenašla a tak som sa nechala poučiť. Tieto koláče sú tiež z kysnutého cesta, len majú oveľa viac
               masla, menej kvasníc a z vajec sa dávajú iba žĺtka – všetko tak, aby koláče neobschli cez nočné
               oddychovanie a ráno boli pripravené na pečenie.

               Nočné koláče:


                        Ingrediencie: 800 g hladkej múky, 300 g maslo, 4 PL cukor,
                        30 g kvasníc, štipka soli, kvapka octu, 3 žĺtka, ½ l mlieka
                        Plnka: orechová, maková


               Postup: Z polovice mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvá-
               sok, ktorý pridáme k ostatným prísadám a začneme miesiť
               cesto.  Postupne  pridávame  zostatok  mlieka  a  miesime
               dovtedy, pokiaľ sa cesto neodliepa od rúk a misky. Nechá-
               me vykysnúť. Cesto rozdelíme na 4 kusy. Každý kus rozvaľ-
               káme na dĺžku plechu a naplníme pripraveným makom, ev.

               orechmi. Boky zahneme a zatočíme klasickým spôsobom.
               Na plech dáme papier na pečenie a koláče ukladáme vedľa seba. Potrieme žĺtkom, zakry-
               jeme utierkou a necháme do rána oddychovať. Ráno ešte raz potrieme žĺtkom a vložíme do
               rúry zohriatej na 180 st. C a pečieme 30 - 35 minút.
                                                          - 23 -
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30