Page 26 - Kucharka IV.
P. 26

Moja ďalšia nevesta, Barborka, prežila detstvo na Liptove a priniesla do našej domácnosti
               niečo „Liptáckeho“. Čo som nepoznala je tzv. Slepá kura: je to výborný doplnok kyslých polie-
               vok – hlavne kapustnice, ale podáva sa aj ako samostatná nakrájaná knedľa s klobáskou, údeným
               mäsom a kyslou kapustou. Keby som mala túto Liptácku pochúťku zaradiť, myslím, že by som to
               hodnotila ako niečo medzi knedľou a plnkou. Ale prečo „slepá kura“? – To neviem.



               Barborkina slepá kura:



                        Ingrediencie: 3 - 4 staršie rožky, 2 dcl mlieka, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 4 PL múky,
                        3 vajcia + 1 žĺtok, 1 menšia cibuľa, 50 g slaniny, 1/2 ČL sódy bikarbóny, /niekto
                        pridáva bravč. masť/, soľ, korenie, petržlenová vňať. /Našla som si aj pomôcku
                        – Koľko máš rožkov, tak daj toľko vajec a toľko lyžíc múky/.


               Postup: Rožky natrhať na menšie kúsky a zaliať mliekom, aby boli navlhčené. Slaninu po-
               krájať a na troche masti opražiť, pridať na drobno nakrájanú cibuľku a orestovať. Nechať vy-
               chladnúť. Rožky mierne scedíme z mlieka a pridávame vajcia, múku, sódu bikarbónu, soľ,
               korenie, petržlenovú vňať a pridáme osmaženú cibuľu a slaninu. Všetko dobre premiešame
               a vytvoríme hmotu, z ktorej tvarujeme väčšie gule. Každú guľu v dlaniach vyhladíme a vyvá-
               ľame v múke tesne pred varením. Vyvárame priamo v polievke, alebo kapustnici. Tvarujeme
               tak, aby pre každého bola jedna celá guľa. Keď vyplávajú na povrch necháme ich 1 - 2 minúty
               ešte prevrieť. V pôstnom období sa slaninka vynecháva.


                    Ďalšia Barborkina špecialita je:

               Obľúbený koláč z kyslého mlieka /acidofilné mlieko/


                        Ingrediencie: 3 H polohrubej múky, 1 ½ H práškového cukru /nič sa nestane, ak
                        je kryštálový/, 1 L kyslého mlieka, ½ H oleja, 3 PL kakaa, 1 ČL sódy bikarbóny,
                        za hrsť hrozienok, pikantný džem, čokoládová poleva


               Postup: Všetky ingrediencie spolu dobre premiešame, nalejeme na vymastený a vysypaný
               plech, pečieme v rúre vyhriatej na 180 st. C asi 45 minút. Vyberieme až po preskúšaní špá-
               radlom. /Ak je suché, máme hotovo/. Koláč necháme na plechu, natrieme ho pikantným dže-
               mom a polejeme čokoládovou polevou. Necháme vychladnúť. Krájame na väčšie kocky, ktoré
               môžeme ozdobiť lentilkami /pre deti/, orechmi, alebo len posypať strúhaným kokosom.


                    Barborkina mama, moja svatka Evka, robí veľmi dobrý, ba až vynikajúci „Oblíž prst“. Veru
               neviem, či pre jej štyri deti jeden plech nebol málo. Tak sa pozrime, ako na to:


               Oblíž prst od mojej svatky:


                        Ingrediencie: Základné cesto: 5 vajec, 6 PL práškový cukor, 5 PL hladkej kvalit-
                        nej múky, 2 PL kakao, ½ bal. PDP, 6 PL vlažnej vody
                        Krém: 200 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, 5 žĺtok, 250 g práškového cukru, čo-
                        koláda na ozdobenie

                                                          - 24 -
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31