Page 27 - Kucharka IV.
P. 27
Postup: Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka. Do misky so žĺtkami pridáme cukor a dobre vy-
miešame, postupne pridáme kakao, múku zmiešanú s PDP, premiešame a pridáme vlažnú
vodu. Premiešame. Po lyžičkách vkladáme ušľahaný tuhý sneh z bielok a opatrne zamieša-
vame. Rúru vyhrejeme na 180 st. C, na plech dáme papier na pečenie a cesto nalejeme naň.
Pečieme približne 15 minút.
Krém si pripravíme takto: Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu z mlieka, žĺtok a múky.
Necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame na hladkú masu, ktorú spojíme s úplne
chladnou uvarenou kašou na jemný krém, ktorý natrieme na upečený korpus.
Bielka a práškový cukor miešame nad parou do zhustnutia /cca 8 - 10 minút/. Hustý rozotrieme
na krém. Vynikne krásna farebnosť – tmavý korpus, žltý krém a biela poleva, ktorú môžeme
ozdobiť hoblinami tmavej alebo bielej čokolády a mletými orieškami.
Pri tomto zákusku je názov ozaj výstižný, lebo človek či chce, či nechce si oblíže nielen jeden,
ale aj všetky prsty.
Karanténa: Počas Covid 19 vírusovej pandémie sme všetci v karanténe a na Facebooku
sa objavuje veľa receptov. Jeden čas na Slovensku i v UK nebolo dostať droždie a to čerstvé aj
sušené. Okamžitá reakcia – recepty bez droždia a návody na domáci kvások.
Šišky z bieleho jogurtu:
Ingrediencie: 2 ½ hrnčeka hladkej múky, 250 ml bieleho jogurtu, 5 ČL cukru,
1 vajce, 3 PL olej, ½ ČL sódy bikarbóny, štipka soli, trošku rumu, alebo bieleho
vína olej na vyprážanie.
Postup: Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme jemné cesto. Necháme ho 15 - 20 mi-
nút oddýchnuť. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 1/2 - 2 cm a vykrajujeme kolieska. Pripravíme
si nádobu, ktorá má pokrievku a nalejeme do nej asi do tretiny olej, rozohrejeme ho a vkladá-
me doň šišky vrchnou časťou dole. Prekryjeme pokrievkou. Pripravenou ihlicou šišky obrátime
a nezakryté dosmažíme. Prvá várka ide pomalšie, ostatné sa smažia rýchlo. Ukladáme ich na
misu a ešte teplé pocukrujeme.
Aj Veľkú noc sme trávili v karanténe.
Celkom sa mi páčil recept na
Malú Veľkonočnú Paschu:
Ingrediencie: 1 kg polohrubej múky, 5 PL kryštálového cukru, ½ ČL soli, 1 vajce
+ 1 žĺtok, 5 ½ dcl plnotučného mlieka, 100 g Hery /masla/, 1 kocka droždia,
1 vajíčko na potretie
Postup: Z uvedených ingrediencií - mlieko, cukor, droždie - necháme vzísť kvások, ktorý
pridáme k múke. Jemne premiešame a pridáme všetky ostatné prísady. Vypracujeme cesto
a necháme ho na teplom mieste prikryté utierkou kysnúť cca 60 minút. Vykysnuté cesto roz-
delíme na dve časti. Budeme mať dve menšie paschy. Každú časť rozdelíme na toľko pruhov,
- 25 -