Page 27 - Kucharka IV.
P. 27

Postup: Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka. Do misky so žĺtkami pridáme cukor a dobre vy-
               miešame, postupne pridáme kakao, múku zmiešanú s PDP, premiešame a pridáme vlažnú
               vodu. Premiešame. Po lyžičkách vkladáme ušľahaný tuhý sneh z bielok a opatrne zamieša-
               vame. Rúru vyhrejeme na 180 st. C, na plech dáme papier na pečenie a cesto nalejeme naň.
               Pečieme približne 15 minút.
               Krém si pripravíme takto: Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu z mlieka, žĺtok a múky.
               Necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame na hladkú masu, ktorú spojíme s úplne
               chladnou uvarenou kašou na jemný krém, ktorý natrieme na upečený korpus.
               Bielka a práškový cukor miešame nad parou do zhustnutia /cca 8 - 10 minút/. Hustý rozotrieme
               na krém. Vynikne krásna farebnosť – tmavý korpus, žltý krém a biela poleva, ktorú môžeme
               ozdobiť hoblinami tmavej alebo bielej čokolády a mletými orieškami.
               Pri tomto zákusku je názov ozaj výstižný, lebo človek či chce, či nechce si oblíže nielen jeden,
               ale aj všetky prsty.


                    Karanténa: Počas Covid 19 vírusovej pandémie sme všetci v karanténe a na Facebooku
               sa objavuje veľa receptov. Jeden čas na Slovensku i v UK nebolo dostať droždie a to čerstvé aj
               sušené. Okamžitá reakcia – recepty bez droždia a návody na domáci kvások.



               Šišky z bieleho jogurtu:


                        Ingrediencie: 2 ½ hrnčeka hladkej múky, 250 ml bieleho jogurtu, 5 ČL cukru,
                        1 vajce, 3 PL olej, ½ ČL sódy bikarbóny, štipka soli, trošku rumu, alebo bieleho
                        vína olej na vyprážanie.


               Postup: Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme jemné cesto. Necháme ho 15 - 20 mi-
               nút oddýchnuť. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 1/2 - 2 cm a vykrajujeme kolieska. Pripravíme
               si nádobu, ktorá má pokrievku a nalejeme do nej asi do tretiny olej, rozohrejeme ho a vkladá-
               me doň šišky vrchnou časťou dole. Prekryjeme pokrievkou. Pripravenou ihlicou šišky obrátime
               a nezakryté dosmažíme. Prvá várka ide pomalšie, ostatné sa smažia rýchlo. Ukladáme ich na
               misu a ešte teplé pocukrujeme.


                    Aj Veľkú noc sme trávili v karanténe.
                    Celkom sa mi páčil recept na




               Malú Veľkonočnú Paschu:


                        Ingrediencie: 1 kg polohrubej múky, 5 PL kryštálového cukru, ½ ČL soli, 1 vajce
                        + 1 žĺtok, 5 ½ dcl plnotučného mlieka, 100 g Hery /masla/, 1 kocka droždia,
                        1 vajíčko na potretie


               Postup:  Z  uvedených  ingrediencií  -  mlieko,  cukor,  droždie  -  necháme  vzísť  kvások,  ktorý
               pridáme k múke. Jemne premiešame a pridáme všetky ostatné prísady. Vypracujeme cesto
               a necháme ho na teplom mieste prikryté utierkou kysnúť cca 60 minút. Vykysnuté cesto roz-
               delíme na dve časti. Budeme mať dve menšie paschy. Každú časť rozdelíme na toľko pruhov,

                                                          - 25 -
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32