Page 28 - Kucharka IV.
P. 28
z koľkých dokážeme zapletať vrkoče. Od 2 do 8. Zapletieme, dáme na pekáč a necháme ešte
kysnúť 50 minút. Potrieme vajíčkom a pečieme na 180 st. C 40 - 50 minút. Necháme vychlad-
núť a až potom krájame.
Naša slaná Vianočka
Podobne robíme u nás tradične obrovskú slanú vianočku, takú veľkú, že ju musíme ukladať
šikmo na plech, aby sa zmestila. Zapletáme ju takto: Z celého cesta urobíme šúľok. Ten
rozdelíme na dve polovice. Jednu ďalej delíme na 4 pramienky. Z druhej vytvoríme tri väčšie
a tri menšie časti. Jemne pomúčime dosku a začneme zapletať 4 pramienky. Bude to zá-
kladňa našej vianočky. Prenesieme na plech s papierom na pečenie. Konce a vrch potrieme
bielkom. Z troch pramienkov /väčších/ zapletieme klasický vrkoč, mierne ho natiahneme,
aby siahal od jedného konca ku druhému cez celú vianočku. Znova pretrieme bielkom.
Zoberieme dva pramienky, stáčame ich cez seba, natiahneme a upevníme na oba konce.
Posledný pramienok postláčame prstami, natiahneme a na koncoch upevníme. Do jednot-
livých častí vpichneme niekoľko polovičiek vlašských orechov, celú vianočku potrieme roz-
šľahaným vajíčkom s trochou oleja, ozdobíme nemletým makom a cez posledný pramienok
posypeme trochou rasce. Dozvedela som sa, že niektoré gazdinky takúto vysokú vianočku
upevňujú špajdlami, ja to nerobím, obyčajne vrkoče držia dobre a ak by sa náhodou trošku
posunuli, nie je to na škodu.
V karanténe sa rozmohlo domáce pečenie chleba a na Facebooku sa zrazu objavilo nespo-
četné množstvo receptov. Pri každom bolo napísané, že sa jedná o najlepší, najchutnejší,
najrýchlejší, dokonca najúžasnejší chlebík. Niekoľko z nich som vyskúšala, každý bol svojím
spôsobom dobrý, ale veľmi záležalo z akej múky bol robený.
Úžasný chlieb:
Ingrediencie: 385 g chlebovej múky, 288 g vlažnej vody /je to 1 H/, 7 g soli
/necelá polievková lyžica/, 38 g olivového oleja, 2 g sušeného droždia
Postup: Všetky prísady zmiešať na cesto, ktoré sa
má preložiť do misky, jemne natretej olivovým olejom
a opatrenú vrchnákom. Nechať kysnúť 45 minút. Cesto
z každej strany zdvihnúť do výšky a preklopiť na druhú
stranu /naolejovaná miska je preto, aby sa cesto nele-
pilo na ruky/. Zatvoríme a necháme kysnúť ďalej a to 30
minút. Nadvihovanie a prekladanie zopakujeme po 30
minútach ešte 2 x. Potom cesto vyklopíme na pomúče-
nú dosku jemne v rukách vytvoríme šúľok, ktorý roz-
delíme na 4 časti. Z každej spravíme malý bochníček,
dáme na papier na pečenie a necháme podkysnúť ešte
15 minút. Dá sa na plech a v rúre pečieme pri 220 st.
C cca 18 minút. Cesto sa nafúkne, preto bochníčky ne-
dávame blízko ku sebe. Írsky Števov chlieb
- 26 -