Page 28 - Kucharka IV.
P. 28

z koľkých dokážeme zapletať vrkoče. Od 2 do 8. Zapletieme, dáme na pekáč a necháme ešte
               kysnúť 50 minút. Potrieme vajíčkom a pečieme na 180 st. C 40 - 50 minút. Necháme vychlad-
               núť a až potom krájame.




               Naša slaná Vianočka


               Podobne robíme u nás tradične obrovskú slanú vianočku, takú veľkú, že ju musíme ukladať
               šikmo na plech, aby sa zmestila. Zapletáme ju takto: Z celého cesta urobíme šúľok. Ten
               rozdelíme na dve polovice. Jednu ďalej delíme na 4 pramienky. Z druhej vytvoríme tri väčšie
               a tri menšie časti. Jemne pomúčime dosku a začneme zapletať 4 pramienky. Bude to zá-
               kladňa našej vianočky. Prenesieme na plech s papierom na pečenie. Konce a vrch potrieme
               bielkom. Z troch pramienkov /väčších/ zapletieme klasický vrkoč, mierne ho natiahneme,
               aby  siahal  od  jedného  konca  ku  druhému  cez  celú  vianočku.  Znova  pretrieme  bielkom.
               Zoberieme dva pramienky, stáčame ich cez seba, natiahneme a upevníme na oba konce.
               Posledný pramienok postláčame prstami, natiahneme a na koncoch upevníme. Do jednot-
               livých častí vpichneme niekoľko polovičiek vlašských orechov, celú vianočku potrieme roz-
               šľahaným vajíčkom s trochou oleja, ozdobíme nemletým makom a cez posledný pramienok
               posypeme trochou rasce. Dozvedela som sa, že niektoré gazdinky takúto vysokú vianočku
               upevňujú špajdlami, ja to nerobím, obyčajne vrkoče držia dobre a ak by sa náhodou trošku
               posunuli, nie je to na škodu.
               V karanténe sa rozmohlo domáce pečenie chleba a na Facebooku sa zrazu objavilo nespo-
               četné množstvo receptov. Pri každom bolo napísané, že sa jedná o najlepší, najchutnejší,
               najrýchlejší, dokonca najúžasnejší chlebík. Niekoľko z nich som vyskúšala, každý bol svojím
               spôsobom dobrý, ale veľmi záležalo z akej múky bol robený.



               Úžasný chlieb:



                        Ingrediencie:  385  g  chlebovej  múky,  288  g  vlažnej  vody  /je  to  1  H/,  7  g  soli
                        /necelá polievková lyžica/, 38 g olivového oleja, 2 g sušeného droždia


               Postup:  Všetky  prísady  zmiešať  na  cesto,  ktoré  sa
               má preložiť do misky, jemne natretej olivovým olejom
               a opatrenú vrchnákom. Nechať kysnúť 45 minút. Cesto
               z každej strany zdvihnúť do výšky a preklopiť na druhú
               stranu /naolejovaná miska je preto, aby sa cesto nele-
               pilo na ruky/. Zatvoríme a necháme kysnúť ďalej a to 30
               minút. Nadvihovanie a prekladanie zopakujeme po 30
               minútach ešte 2 x. Potom cesto vyklopíme na pomúče-
               nú dosku jemne v rukách vytvoríme šúľok, ktorý roz-
               delíme na 4 časti. Z každej spravíme malý bochníček,
               dáme na papier na pečenie a necháme podkysnúť ešte
               15 minút. Dá sa na plech a v rúre pečieme pri 220 st.
               C cca 18 minút. Cesto sa nafúkne, preto bochníčky ne-
               dávame blízko ku sebe.                                            Írsky Števov chlieb
                                                          - 26 -
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33