Page 29 - Kucharka IV.
P. 29

Robila som všetko podľa návodu, ale napadlo ma, že by sa bochníčky krajšie upiekli, keby sa
               položili na horúci plech. Tak som ho obrátila hore dnom a nechala nahriať a priamo naň som ich
               položila. Bolo to oveľa lepšie a priamo som pozorovala, ako sa bochníčky zväčšujú. Boli výborné,
               zjedli sa veľmi rýchlo, ale s našim chlebom to nemá nič spoločné. Skôr talianska ciabatta.



               Hrnčekový chlieb:



                        Ingrediencie: 3 H hladkej múky, 1 ČL droždie, 2 ČL soľ, 1 ½ H vlažnej vody, tek-
                        vicové semienka /ja dávam rascu/.


               Postup: Všetko dohromady zmiešame a necháme 4 - 8 hodín kysnúť. Ja som ho dávala piecť
               po necelých dvoch hodinách, lebo na oko i pohmat bol dobre vykysnutý. Pečie sa v nahriatom
               pekáči s vrchnákom /alebo prekrytom alobalom/ v rúre vyhriatej na 250 st. C cca 30 minút,
               v odkrytom ďalších 20 minút. Potrieť vodou a nechať vychladnúť na mriežke. Nekrájať teplý!!!



               Zemiaková knedľa od p. Petra Janíčka:



                    1/2 kg očistených zemiakov uvariť do mäkka, popučiť ako na pyré. Do nich pridať 1/4 kg
               preosiatej hladkej i polohrubej múky /1/2 na 1/2/, 1 vajce a soľ podľa chuti. Vymiesiť vláčne
               polotuhé cesto. Na pomúčenej doske vyváľať dve rovnako veľké knedle. Každú zavinúť do potra-
               vinárskej fólie, na bokoch dobre uzavrieť, vyformovať a vložiť do hrnca s vriacou vodou. Variť cca
               25 minút. Po vybratí je knedľa nadýchaná, na povrchu suchá a vo vnútri vláčna. Výborná!



               Syrové mini koláčiky z Facebooku


                        Ingrediencie: 1 vajce, 200 ml kefíru /biely jogurt, kyslá smotana/, 320 g hladkej
                        múky, 1 ČL PDP, ½ ČL soľ, 1 PL oleja, 200 g strúhaného syra


               Postup: V múke rozmiešame PDP, soľ, vajce a prilejeme kefír. Miešame najprv vareškou,
               pridáme olej a pokračujeme rukou až nám vznikne homogénne vláčne cesto. Na dosku nasy-
               peme múku a cesto v nej prevaľkáme a rozvaľkáme na tenký okruh, ktorý posypeme na hrubo
               strúhaným syrom. Cesto zvinieme na tenkú trubičku a pokrájame na malé kúsky. Každý kúsok
               rozvaľkáme na tenko na malú placku, ktorú opražíme na panvici z oboch strán. Panvicu pred
               každou pretrieme maslom alebo olejom. Mini koláčiky sa robia pomerne rýchlo, ale aj rýchlo
               sa zjedia.


                    Na Facebooku ma upútal tento recept:




               Zemiakové klobásky:


                        Ingrediencie: 500 g surových zemiakov, 2 cibule, 100 – 120 g bravčovej masti
                        s oškvarkami, 3 strúčiky cesnaku, 1 PL krupice, soľ, čierne korenie, bobkový

                                                          - 27 -
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34