Page 30 - Kucharka IV.
P. 30

list všetko podľa chuti a uváženia / ja by som miesto bobkového listu dala majo-
                        ránku, ale to je vec chuti/, 1 m jedlých čriev veľmi dobre vyčistených aj so soľou
                        a opakovaným prepláchnutím pod tečúcou vodou, alebo 1 m umelých čriev.


               Postup: Surové zemiaky postrúhame na hrubšom strúhadle. Chvíľu necháme postáť, mierne
               vyžmýkame a prebytočnú tekutinu vylejeme. Cibuľu nakrájame na drobné kocky a opražíme
               na masti, pridáme oškvarky. Zmiešame so zemiakmi a pridáme krupicu, osolíme, okoreníme,
               dobre premiešame a plníme črievka. Ak nemáme /čo zväčša nemáme/ nástroj na plnenie,
               odstrihneme z Pet fľaše cca 20 cm, na malý otvor nasadíme črevo, dovnútra fľaše dáme náplň
               a plníme. Na pomastenom plechu pečieme pri 180 st. C asi 45 minút. Jemne ihlicou povrch
               pred pečením poprepichujeme a asi po 10 minútach pečenia úkon zopakujeme. /Aby sa nám
               nerozpraskli/.


                    Keď som si toto prečítala, spomenula som si na môjho milého pacienta – Róma, s ktorým
               som vždy chvíľu debatovala na rôzne témy. Jednou z nich bola téma obľúbené jedlá. Ako najčas-
               tejšiu náhradu mäsa spomenul:



               Zemiakové jelítka Goja: Zaujímavý recept, ozaj bez mäsa:



               Postup: Z 1 kg v šupke uvarených zemiakov, nastrúhaných na strúhadle, z 3 - 4 PL polohru-
               bej múky, z 2 PL majoránky, soli, korenia, 1 ČL rasce vypracujeme základ. Cibuľu nakrájame
               na drobno a osmažíme na troche masti, pridáme na plátky nakrájaný cesnak /podľa chuti/.
               Necháme vychladnúť a spojíme so sypkými prísadami. Ochutnáme a plníme do čriev. Nie
               moc naplniť, aby jelítka nepraskli.
               Plech vymastíme a jelítka ukladáme vedľa seba. Podlejeme hrnčekom bieleho piva a pečie-
               me pri 180 st. C až dovtedy, kým črievka nie sú krásne zlaté a chrumkavé. Môžeme aj počas
               pečenia niekoľkokrát podliať pivom, samozrejme iba vtedy, ak sme ho nevypili. Nevyzerá to
               fajn?
               Ak sa niekomu nepáči čistenie črievok môže si takúto špecialitu trošku prispôsobiť. Črievko
               nahradí cestom. Cesto sa pripraví jednoducho: 1 kg zemiakov uvaríme v šupke a nastrúha-
               me, pridáme 2 vajcia /stačí aj jedno/ a 250 g hrubej múky. Osolíme. Zmiešame dohromady
               a rozvaľkáme na hrúbku cca 2 cm a pokrájame na 10 - 15 cm pláty.
               Na každý plát do stredu dáme nasekané údené mäso, okoreníme, posypeme mletou červe-
               nou paprikou, kto má rád pikantné, dá aj chilli. Z bokov cesto cez seba preklopíme a vytva-
               rujeme klobásu, stočíme do slimáka a dáme piecť na vymastenom plechu pri 170 st. C 35
               - 40 minút. Pred a počas pečenia opakovane slimákov potierame masťou /kačacia, husacia,
               bravčová/.



               Moravský zelník:


                        Ingrediencie: 200 g mletého bravčového mäsa, 1 zemiak /väčší/ nastrúhaný na
                        hrubo, 500 g kyslej kapusty, 2 vajcia, 2 PL oleja, 3 strúčiky cesnaku, jarná ci-
                        buľka a stredne veľká cibuľa, 1 H mlieka, 1 H polohrubej múky + 1 PDP, rasca,
                        majorán, soľ korenie podľa chuti, na kocky pokrájanú slaninku.

                                                          - 28 -
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35