Page 31 - Kucharka IV.
P. 31
Postup: Kapustu mierne vyžmýkame a pokrájame na menšie kúsky. Dáme do misy. Pridáme
mleté mäso, zemiak, vajcia, nastrúhaný cesnak, cibuľu nakrájanú na drobné kocky, vlejeme
mlieko, vsypeme múku s PDP, osolíme, pridáme majorán, rascu, ev. bylinky, ktoré máme radi
a všetko dobre premiešame. Na plech položíme papier na pečenie, jemne ho potrieme olejom
a rozotrieme pripravenú zmes. Na vrch môžeme poukladať na drobno nakrájanú slaninku
a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. C. Pečieme dovtedy, kým zelník nemá zlatohnedú
farbu s chrumkavými okrajmi. Vynikajúca pochúťka!
Ako robievala moja mama Rezancový koch – podľa prastarej mamy NUDeL koch. Re-
zance uvarila v horúcej osolenej vode, maslom vymastila zapekaciu misku, rezance zmiešala
s domácim slivkovým lekvárom, mierne posypala vanilkovým cukrom a vložila ich do zapekacej
misky. Vrch pokryla plátkami masla a pokvapkala medom. Piekla v rúre pri 180 st. C. cca 20
minút. Okraje boli krásne chrumkavé a vnútro mäkké a sladké. Kto mal rád viac sladké, tak si
pricukril.
Niečo pre deti:
Deti majú v obľube sladké veci a tak im treba občas vyhovieť. Moje vnučky, väčšie i tie malé,
majú najradšej palacinky, zmrzliny každého druhu, cestoviny a nepohrdnú ani dobrým steakom,
alebo haluškami. Páčil sa mi recept na
Domáci nanuk – Magnum:
Ingrediencie: 3 domáce vajíčka, 100 g práškový cukor, 250 ml šľahačka, 1 ČL
kakaa
Na polevu: Horká, alebo mliečna čokoláda, rozdrvené oriešky alebo mandle,
nanukové formičky
Postup: vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka. K žĺtkam pridáme cukor a vyšľaháme do hustej
peny. Z bielok spravíme pevný sneh. Šľahačku vyšľaháme na hustú penu. Všetky tri opatrne
zmiešame. A nalievame asi do tretiny nanukovej formičky. Časť zmesi odoberieme a zafar-
bíme kakaom, kakaovú zmes rozdelíme do formičiek a doplníme bielou. Formičky vložíme
aspoň na tri hodiny do mrazničky. Zmrazené vyberieme a namáčame do čokoládovej pole-
vy. Potom rýchlo nanuk pootáčame v orieškoch a môžeme podávať. Čokoláda hneď tvrdne
na zmrazenom povrchu nanuka.
Možno to nevyzerá tak krásne ako z obchodu, ale máme to bez všetkých Éčiek a konzervan-
tov a môžeme si ich kedykoľvek a rýchlo urobiť doma.
Najlepšie muffiny:
Keď majú vnučky na návšteve kamarátky rady si
spoločne niečo pečú, najčastejšie a najrýchlejšie sú
Muffiny:
- 29 -