Page 32 - Kucharka IV.
P. 32

Ingrediencie: 250 g polohrubej múky, 150 g masla, 1 PDP, 1 balíček vanilkového
                        cukru, 2 vajcia, 250 g kyslej smotany, 80 g práškového cukru, nasekaná čoko-
                        láda, oriešky, ovocie, kakao, alebo nič


               Postup: Vajcia s cukrom, maslom vyšľaháme do peny, postupne prilievame smotanu a pri-
               sýpame múku s PDP. Cesto má polotuhú konzistenciu a môžeme doň pridávať podľa chuti,
               oriešky alebo ovocie.... Pripravíme si košíčky /ak nemáme plech na muffiny, vložíme do seba
               2 – 3 košíčky a postavíme na plech./ Lyžicou naplníme košíčky asi do 2/3. U nás idú na odbyt
               nasekané kúsky čokolády, ktoré zapichujeme do cesta. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170
               - 180 st. C. Pečieme 25 - 30 minút. Muffiny krásne vybehnú a robia polguľu nad košíčkom.
               Vtedy sú správne upečené.


                    Častou pochúťkou nás ako detí boli Jablká v župane. Už ten názov nám pripravil chuťové
               poháriky na dobrotku. Mama a samozrejme, že neskôr aj ja, sme ich robili na dva spôsoby – vy-
               prážané v oleji a zabalené v lístkovom ceste – pečené v rúre.

               Vyprážané jablká v župane:


                        Ingrediencie:  500  g  mlieka,  2  PL  cukor,  1  vajce,  10  PL  múky  /hladká,  alebo
                        polohrubá/, škorica, olej na vyprážanie.


               Postup:  Jablká  ošúpeme  a  vyberieme  jaderník.  Nožom  nakrájame  na  kolieska  hrubé  cca
               1,5 – 2 cm. Kolieska potrieme citrónom a posypeme škoricovým cukrom, alebo iba škoricou.
               Z mlieka, cukru, vajca a múky vymiešame cesto, ktoré necháme 10 - 15 minút odstáť. Pri-
               pravíme olej na vyprážanie. Mama mala panvicu na dolky, ktorú len potrela olejom, namočila
               kolieska do cesta a vyprážala z oboch strán do zlatova. Ešte teplé pocukrovala. Moja verzia
               bola napichnúť koliesko na ostrú špajdlu, na panvici mať viac oleja a namočené jablko v ceste
               vypražiť na špajdli. Vypražené dáme na savý obrúsok a pocukrujeme.




               Pečené jablká v župane z lístkového cesta:


                    Ak sme mali lístkové cesto, a jablká v župane sme mali skôr ako dezert, tak sme to robievali
               takto.
                    Cesto sme vyvaľkali na tenký plát a rozdelili cca na 10 x 10 cm štvorce, na ktorých sme rohy
               rádlikom /kolieskom na pizzu/ rozrezali cca 3 - 4 cm /podľa veľkosti jablka./ Jablko sme ošúpali,
               vybrali jaderník, postavili do stredu štvorca a do otvoru po jaderníku sme dali kúsok piškóty a na
               ňu pikantný lekvár a oriešok. Okraje cesta sme preklopili cez stred, cesto potreli vajcom a dali
               piecť na 180 st. C na 10 - 15 minút. Hotové pocukriť a môže sa jesť teplé i studené.


                    Keď som už pri jablkách, tak spomeniem našu pochúťku ku mäsu miesto kompótu: Celé jabl-
               ká ošúpeme, vyberieme jaderník, dovnútra dáme pikantné zavárané brusnice a šťavou prelejeme
               celé jablko. Takto pripravené jabĺčka kladieme do Jenskej misy, ktorá je vymazaná maslom. Za-
               kryjeme vrchnou časťou a necháme na platni pomaly dusiť. Treba dať pozor, aby jabĺčka udržali
               tvar a konzistenciu a pritom boli ľahko krájateľné. Je to výborná príloha k sviečkovej na divoko,
               ale boli chutné k vyprážanému i pečenému mäsu...

                                                          - 30 -
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37