Page 32 - Kucharka IV.
P. 32
Ingrediencie: 250 g polohrubej múky, 150 g masla, 1 PDP, 1 balíček vanilkového
cukru, 2 vajcia, 250 g kyslej smotany, 80 g práškového cukru, nasekaná čoko-
láda, oriešky, ovocie, kakao, alebo nič
Postup: Vajcia s cukrom, maslom vyšľaháme do peny, postupne prilievame smotanu a pri-
sýpame múku s PDP. Cesto má polotuhú konzistenciu a môžeme doň pridávať podľa chuti,
oriešky alebo ovocie.... Pripravíme si košíčky /ak nemáme plech na muffiny, vložíme do seba
2 – 3 košíčky a postavíme na plech./ Lyžicou naplníme košíčky asi do 2/3. U nás idú na odbyt
nasekané kúsky čokolády, ktoré zapichujeme do cesta. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170
- 180 st. C. Pečieme 25 - 30 minút. Muffiny krásne vybehnú a robia polguľu nad košíčkom.
Vtedy sú správne upečené.
Častou pochúťkou nás ako detí boli Jablká v župane. Už ten názov nám pripravil chuťové
poháriky na dobrotku. Mama a samozrejme, že neskôr aj ja, sme ich robili na dva spôsoby – vy-
prážané v oleji a zabalené v lístkovom ceste – pečené v rúre.
Vyprážané jablká v župane:
Ingrediencie: 500 g mlieka, 2 PL cukor, 1 vajce, 10 PL múky /hladká, alebo
polohrubá/, škorica, olej na vyprážanie.
Postup: Jablká ošúpeme a vyberieme jaderník. Nožom nakrájame na kolieska hrubé cca
1,5 – 2 cm. Kolieska potrieme citrónom a posypeme škoricovým cukrom, alebo iba škoricou.
Z mlieka, cukru, vajca a múky vymiešame cesto, ktoré necháme 10 - 15 minút odstáť. Pri-
pravíme olej na vyprážanie. Mama mala panvicu na dolky, ktorú len potrela olejom, namočila
kolieska do cesta a vyprážala z oboch strán do zlatova. Ešte teplé pocukrovala. Moja verzia
bola napichnúť koliesko na ostrú špajdlu, na panvici mať viac oleja a namočené jablko v ceste
vypražiť na špajdli. Vypražené dáme na savý obrúsok a pocukrujeme.
Pečené jablká v župane z lístkového cesta:
Ak sme mali lístkové cesto, a jablká v župane sme mali skôr ako dezert, tak sme to robievali
takto.
Cesto sme vyvaľkali na tenký plát a rozdelili cca na 10 x 10 cm štvorce, na ktorých sme rohy
rádlikom /kolieskom na pizzu/ rozrezali cca 3 - 4 cm /podľa veľkosti jablka./ Jablko sme ošúpali,
vybrali jaderník, postavili do stredu štvorca a do otvoru po jaderníku sme dali kúsok piškóty a na
ňu pikantný lekvár a oriešok. Okraje cesta sme preklopili cez stred, cesto potreli vajcom a dali
piecť na 180 st. C na 10 - 15 minút. Hotové pocukriť a môže sa jesť teplé i studené.
Keď som už pri jablkách, tak spomeniem našu pochúťku ku mäsu miesto kompótu: Celé jabl-
ká ošúpeme, vyberieme jaderník, dovnútra dáme pikantné zavárané brusnice a šťavou prelejeme
celé jablko. Takto pripravené jabĺčka kladieme do Jenskej misy, ktorá je vymazaná maslom. Za-
kryjeme vrchnou časťou a necháme na platni pomaly dusiť. Treba dať pozor, aby jabĺčka udržali
tvar a konzistenciu a pritom boli ľahko krájateľné. Je to výborná príloha k sviečkovej na divoko,
ale boli chutné k vyprážanému i pečenému mäsu...
- 30 -