Page 19 - Recepty starej mamy I.
P. 19

Pečené bravčové(krkovička, karé s kosťou) = mäso po umytí
               zo všetkých strán posolíme, cez stred mäsa pozdĺžne ostrým
               nožom urobíme dva otvory, do ktorých zasunieme dva druhy
               farebne odlišnej klobásy, ktorá môže byť obalená syrom, alebo
               zelenou paprikou a pod. Zhora na mäse urobíme cca 2 cm zárezy,
               dáme do nich soľ a potom rezanec slaniny. Kto môže, dá do
               niekoľkých zárezov cesnak. Na plech dáme, ak máme, kožu zo
               slaninky a na ňu položíme mäso. Vrch pokvapkáme olejom a husto
               posypeme rascou a ešte soľou. Podlejeme vodou a pečieme
               prikryté asi 1 hod. Ak treba, podlievame opakovane. Ihlicou
               skúšame, či je mäso mäkké aj v hĺbke. Ak je mäkké, tak ho
               dopekáme odkryté, až kým nemá chrumku. Keď pečieme suchšie
               mäso, vrchnú časť častejšie polievame výpekom, alebo dáme na
               vrch kúsky slaniny.



               Kedysi, ešte keď sme bývali v Terchovej , naša mama mala veľmi veľa svojej hydiny, ktorá
               pobiehala po farskom dvore i záhrade. Mala okolo 70 kúr, do 30 moriek a moriakov, krásne
               kačky asi v tom istom množstve. Pre nás boli najmilšie zajačiky,(30 i viac), s ktorými sa dalo
               výborne zabávať a to hlavne večer, keď sme ich museli nahnať do  pelieškov. Keď boli malé
               kuriatka a morky, našou detskou povinnosťou bolo natrhať „rebríčky”, žihľavu a pripravovať
               kŕmenie z varených vajíčok a týchto zelín. Husi mama nechcela, lebo utekali na potok a ťažko
               sa zháňali domov.  Napriek tomu si pamätám, ako mala vždy pred sviatkami na povale dve
               bedne a v každej bedni bola hus na „štopanie”.(Teraz sa tomu hovorí brojler). Trikrát denne
               mama zafixovala hus medzi kolená, chytila ju za krk, násilím jej otvorila zobák a zatláčala jej
               kukuricu hlboko do hrdla. Za 3 týždne bola hus vykŕmená a mohla ísť na pekáč.




                                Pečená hus (kačka) = očistenú hus posolíme zvonku
               i znútra. Kožu na prsiach a všade tam, kde je viac tuku ostrým
               nožom narežeme v tvare kosoštvorčekov) hus sa lepšie vypečie
               a nie sú mastné kusy na koži.(Dáme na plech, posypeme rascou,
               na začiatku podlejeme vodou, ktorá sa vyparí a zostane len
               vlastná šťava. Ak je hus mastnejšia, púšťa viac masti, ktorú
               odoberáme opatrne, aby sme nebrali výpek, do inej nádoby.
               Pečieme zakrytú a polievame len vlastnou šťavou. Takto pečieme
               1 1/2 až 2 hodiny(podľa veľkosti hydiny a jej veku). Asi
               v polovici hus obrátime. Keď je mäkká, dopečieme odokrytú
               z oboch strán. Mäso nesmie byť vyschnuté, ale ani mastné. Pred
               dokončením sa môže priliať 2 dcl vody, aby bolo dosť výpeku na
               polievanie knedlíkov.



               Občas mama potierala počas pečenia hus mliekom a kačku výpekom s niekoľkými kvapkami
               medu.
                Výsledok bol rovnaký, krásne chrumkavé jedlo.



               K pečenému mäsu okrem knedlíka, ide aj ryža, alebo zemiakové
               pyré. K husi je najlepšie podať kysnutú knedľu) zemiakovú,





                                                           14
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24